– Jeg er rørt over antall delinger. Det er fantastisk, sier Marthe
Arnesen.
Arnesen står bak foreldreinitiativet Skjermfri Barndom, som nylig publiserte et Facebook-innlegg som har nå gått viralt.
Innlegget oppfordrer alle 17. mai-komiteer om å tillate kontantbetaling i boder når nasjonaldagen feires med kaker, is og pølser i skolegården.
Siden 2. mai har innlegget blitt delt over 10.000 ganger.
Temaet har skapt stor diskusjon i kommentarfeltet med to tydelige standpunkt.
Splid
Enkelte fremhever lærdommen og gleden barn får av å bruke kontanter.
Andre påpeker at 17. mai-arrangementer ofte drives av frivillige og at kontanthåndtering skaper unødvendig mye arbeid.
– Det viser at vi har truffet bredt og at vi har truffet en nerve hos folk, sier Arnesen, som ser positiv til diskusjonen i kommentarfeltet.
Men selv er hun ikke i tvil om hva hun mener.
Arnesen startet Skjermfri Barndom høsten 2024 og mener at barn ikke bør bruke smarttelefoner før de er gamle nok til å håndtere dem på en trygg måte.

Noe som ifølge foreldreinitiativet er når barnet har fylt 13 år.
– Jeg ønsker ikke at vi skal bygge et fellesskap der man må ha en smarttelefon for å kunne delta. Det bør ikke være en forventning. Det er det ikke alle som ønsker eller som har råd til, sier Arnesen.
I tillegg mener hun at kontanter har en viktig pedagogisk verdi for barn.
Både når det gjelder mestringsfølelsen barna kjenner på når de bruker pengene de har klart å spare til 17. mai, men også matematisk læring.
– Når barn får bruke fysiske penger, må de finne ut hva de har råd til, og de opplever konsekvensene når pengene er brukt opp. Det gir en konkret, pedagogisk og kroppslig forståelse av verdi, sier Arnesen.
Lovlig å avslå kontanter?
Arnesen forklarer at Skjermfri Barndom illustrerer historier fra foreldre, som i dette tilfellet, at flere har opplevd at kontanter ikke godtas for å kjøpe is på nasjonaldagen.
Mye av diskusjonen i kommentarfeltet dreier seg også om det er lovpålagt å ta imot kontanter som betaling.
Men er det egentlig det?
– Bodene i skolegården plikter ikke å ta imot kontantbetaling etter ny finansavtalelov, skriver Marit Evensen, underdirektør i tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet.

Hun forklarer at det er næringsdrivende som selger varer eller tjenester i et salgslokale på fast basis, som er forpliktet til å ta imot kontanter fra forbrukere, hvis de også tar imot andre betalingsmåter.
Endringene i finansavtaleloven trådte i kraft 1. oktober 2024 og ifølge en pressemelding fra regjeringen ble endringene gjort for å styrke forbrukernes rett til kontantbetaling.
– Selv om foreldre med boder på 17. mai ikke plikter dette etter loven, så kan de likevel velge å tilby å ta imot kontanter, påpeker Evensen.
Marthe Arnesen fra Skjermfri Barndom opplever at mange foreldre har lyst til nettopp dette.
– Jeg opplever at mange har lyst til å tilrettelegge, men synes det er vanskelig med vekslepenger og innskudd. I dag er det få banker som håndterer kontanter, og mange komiteer føler de står alene, sier Arnesen.
Hun mener det ikke bare er den enkelte komités ansvar, men at bankene og myndighetene må sørge for at kontanter faktisk kan brukes i praksis – også på midlertidige salgsboder.
Slik kan det løses
Flere støtter Arnesen sitt ønske om å legge til rette for kontantbetaling.
– Det finnes flere grunner til at barn og familier ikke kan betale med Vipps eller kort, og det er det fort å glemme. Derfor håper vi at så mange som mulig gjør det mulig å betale med kontanter, skriver Ståle Kalkvik, leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).
Også han har forståelse for at det kan være krevende å håndtere kontanter, men han mener likevel at det er mulig å tilrettelegge for det, hvis man planlegger godt.
– Vi voksne som står for arrangementene må strekke oss så langt vi kan for at barna ikke må gå tomhendt tilbake om de kommer med en tier i kiosken. Det handler om inkludering, skriver Kalkvik.

I likhet med Kalkvik er erkjenner også Barneombud Mina Gerhardsen at Vipps har blitt en viktig løsning for de som driver med dugnad.
Hun peker samtidig på muligheter som fjerner presset om at alle må ha egen mobiltelefon.
– På 17. mai må arrangørene se på hvordan de kan legge godt til rette. Noen velger for eksempel å selge bonger, slik at foreldre og besteforeldre kan sende med det, framfor mynter eller sedler, skriver Gerhardsen.
Også Arnesen oppfordrer 17. mai-komiteer til å vurdere bonger som en løsning, så lenge barna kan kjøpe dem med kontanter et sted.
– Det gir barna mulighet til å bruke pengene de har fått eller spart, samtidig som det forenkler salget i bodene, konkluderer hun.