Forby turbokjøring i Lysefjorden!

1 month ago 21



DEBATT: Vi mennesker må jo ha noe å irritere oss over, og nå er det min tur. Min irritasjon er berettiget og vel så det, og jeg vet at jeg ikke er alene om dette.

«Rib-båtene har meget høy støyfaktor, forurenser, og skremmer alt levende i fjorden,» skriver Eva Berg. Bildet er fra 2023. Foto: Magnus Kolstad
  • Eva Berg

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Rib-båttrafikken i Lysefjorden har tatt seg veldig opp den siste tiden. Uttrykket Rib er en forkortelse for Rigid Inflatable Boats, en type gummibåt, med stivt skrog. De kan gå med en fart opp mot 60 knop, eller om lag 120 km i timen. Med den farten og bølgene de lager, er de en fare for både småbåter og kajakker.

Verre og verre

Disse båtene tar lite hensyn, går tett opp til land, med mer eller mindre full speed. De har meget høy støyfaktor, forurenser, og skremmer alt levende i fjorden. Kjøremønsteret er helt uforutsigbart, på kryss og tvers, og i hvert fall ikke midtfjords som de har pålegg om. Dette har blitt verre og verre.

Fjorden har i utgangspunktet et rikt fugleliv. Her kan vi se gråhegre, storskarv, ørn, falk, og flere ulike sjøfugler. Gråhegren er en utrolig flott og fascinerende fugl. Den kan sitte i mange timer på en plass, for så å ta en fisk som svømmer forbi.

Nå spørs det om den ikke forsvinner for godt, ikke bare fra Forsand sitt tidligere kommunevåpen, men og fra Lysefjorden.

Kan bli døden

Tidligere så vi blant annet store flokker med ærfugl, men nå er det et sjeldent syn. Når ærfuglene har unger, holder de seg nært land. Hurtiggående fartøy som fyker forbi tett opp til land, kan bli døden for mange fugleunger. Ærfuglen står allerede på rødlisten som «nær truet».

Også andre ender og sjøfugler har lignende utfordringer. Man skal også huske på at andefugler mister alle vingefjærene samtidig (de myter) om sommeren, noe som gjør at de ikke kan fly i en kortere periode. Da er de svært sårbare. Blir forstyrrelsene for omfattende, slik det nå er blitt, mister de levestedet sitt. Vandrefalk, terner og teisten er fuglearter som fins her. Nå står også de på rødlisten over truede arter. Havørn er i ferd med å etablere seg, men med helikopter og droner i luften og bråk til havs, så spørs det om de gidder å bli værende. Ellers er steinkobber med nyfødte unger på ryggen sårbare for hurtiggående båter.

Ut av intet

Flere dager i uken går ribbetrafikken nærmest i et bankende kjør. I går kveld, trodde vi endelig stillheten hadde senket seg i fjorden, men nei. Ut av intet, som en åsgårdsrei, kom tre ribbebåter i full speed helt inntil land, kl. 21 om kvelden. Kanskje det er en ny aktør, som har tenkt å satse på kvelds -og nattkjøring? Kanskje det blir det med lyskastere, lasershow og full musikk? Hvem vet? Kom til Lysefjorden, her er alt lov. Er det slik vi ønsker å ta vare på den flotte og unike naturen vår? Lysefjorden burde vært nasjonalpark, men uheldigvis har både kommunene Strand og Sandnes, (tidligere Forsand), satt seg imot det.

Det hviler et stort ansvar på oss alle, når det gjelder å vise hensyn og ta vare på denne flotte naturen. Vi bør vokte oss vel og ikke la private kommersielle aktører få ta over, og bare få dure i vei. Skal noen få aktører få holde på, og gå foran hensynet til allmennheten og natur- og friluftsinteresser? NHO reiseliv har tidligere uttalt at norsk reiseliv har naturbasert reiseliv som en viktig merkevare, turisthytter, fysisk aktivitet, rekreasjon, stillhet, uberørt natur, etc. Vi må stå opp for denne verdien, og si nei til aktører som gjør det stikk motsatte.

Hvilke regler gjelder?

I dag har vi fokus på miljøvennlige alternativer, både på land og på sjøen. Den nyeste elektriske turistbåten til Rødne, glir rolig i sjøen, og kan frakte mange turister på en hyggelig og miljøvennlig måte. En rib-båt kan frakte maks 12 personer, spyr ut eksos og larm, og gir ingen inntjening til lokalsamfunnet. Slike fartsdoninger til sjøs må kjøre fram og tilbake ganske mange turer for å kunne frakte bare en brøkdel av det antallet en miljøvennlig westamaran kan transportere.

Det fins, etter hva jeg har forstått, 2 forskjellige rib-båt aktører i Stavanger. Disse er private selskap, som tjener store penger. Disse legger ikke igjen en krone i Lysefjorden, bare støy og forurensning, og er en pest og en plage for veldig mange folk. Da er spørsmålet mitt; Kan hvem som helst bare starte opp med rib-båter, uten at det fins noen reguleringsplan? Da har vi plutselig enda flere turbobåter, mer forurensning og støy, og enda flere truede fuglearter. Hvilke regler er det som gjelder for hurtiggående båter? Dersom man går i mer enn 20 knop, skal man holde seg 200 meter fra land. Hvem er det som skal påse at regelverket overholdes? Hva sier Kystdirektoratet?

En bråkete motorvei

Denne turistnæringen er i konflikt med både lokalbefolkning, grunneiere, hyttefolk, naturvernforening og miljøorganisasjoner, og slik kan det virkelig ikke fortsette.

Hvor er miljøvernmyndighetene hos Statsforvalteren og de samme miljømyndighetene i Sandnes og Strand (tidligere Forsand kommune)? Hva sier Lysefjorden Utvikling, om dette spetakkelet? Ønsker vi en bråkete motorvei på sjøen, fra morgen til langt på kveld, durende helikoptre i luften, droner som surrer rundt som hissige bisvermer, eller er det noen kloke hoder som kan kalle inn til et møte der ulike aktører kan få uttale seg? Jeg håper på respons på innlegget, og at flere vil ta tak i dette. Denne utviklingen er i stikk og strid med naturvern og miljøhensyn. Lysefjorden, den unike turistattraksjonen, fortjener virkelig bedre.

Publisert:

Publisert: 4. august 2024 14:31

Read Entire Article