Forbundskansler, ikke rikskansler

1 month ago 29



Publisert: 29.07.2024 11:27

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Tysklands forbundskansler blir fra tid til annen benevnt som rikskansler av diverse aviser, senest i Aftenpostens omtale av Tysklands forbundskansler Olaf Scholz (21. juli).

Dette til tross for at en rask titt i Store norske leksikon forteller at tittelen rikskansler ble benyttet i tidsrommet 1871–1945, ikke nå. Nå sier man forbundskansler. Det har man gjort siden 1949, da Forbundsrepublikken Tyskland ble opprettet. Dette er dessuten nokså alminnelig kjent.

Holder Aftenposten seg med journalister som ikke kan sitt fagområde? Eller er det jeg som vet utrolig mye om Tyskland? Jeg tror svaret på begge spørsmålene er nei. Men man må jo saktens kunne spørre, ikke minst fordi Aftenposten er den ledende norske avisen for informasjon om politikk og vitenskapelig analyse.

I den grad vi har tunge aviser i Norge, er Aftenposten et prominent eksempel. Tittelen rikskansler gir jo dessuten helt andre konnotasjoner enn tittelen forbundskansler.

Sverre Hind Fagerlund
Oslo

Read Entire Article