Før krigen ville hun fikse på utseende sitt

1 month ago 16



Før krigen hadde den ukrainske soldaten Jana Zalevska planer om plastisk kirurgi for å bli mer fornøyd med eget utseende. Nå er det kun én ting hun bryr seg om.

 Roman Baluk / Reuters / NTB
SPLINTSKADER: Jana Zalevska (23) viser fram bildet av hvordan hun så ut like etter sykehusinnleggelsen i august i år. Foto: Roman Baluk / Reuters / NTB

Publisert 13.11.2024 19:58

Som de fleste unge kvinner likte Jana Zalevska å pynte seg.  Hun gikk med tanker om å ta plastisk kirurgi for å fikse ting ved utseende sitt som hun ikke var så fornøyd med. 

Men etter at en russisk drone traff skyttergraven hun befant seg i, ble det meste i livet som ble snudd på hodet. 

 Roman Baluk / Reuters / NTB
TIL BEHANDLING: Jana Zalevska får gratis behandling av et nettverk av spesialister kalt «Unburnt». Foto: Roman Baluk / Reuters / NTB

Splinter ødela ansiktet og hendene hennes, og hun ble hastet til sykehus. 

Selv om hun fremdeles sliter med splinter i hendene, er hun optimistisk og takknemlig over å få så god hjelp. Hun mener skaden har gjort henne sterkere, og at hun er flinkere til å akseptere sitt eget utseende nå enn før.

– Før skaden ville jeg endre noe i ansiktet mitt, korrigere ting med kirurgi. Etter skaden klarte jeg å aksepterte meg selv, sier Zalevska til Reuters.

 Roman Baluk / Reuters / NTB
SOLDAT: Jana får ekspertbehandling av arrene hun har i ansikt og på hendene sine. To, tre måneder etter eksplosjonen er det allerede gode resultater. Foto: Roman Baluk / Reuters / NTB

– Jeg er ikke redd for arr. Jeg forstår at dette kan fikses og at jeg får hjelp til å komme over det, sier den 23 år gamle kvinnen.

Skader som dette har gitt ukrainske leger god trening i arr-behandling.

Zalevska er blant mer en 200 sårede som har blitt behandlet av en spesialist-team innen estetisk medisin som tilbyr gratis behandling over hele landet. 

 Roman Baluk / Reuters / NTB
BEHANDLES: Legene i Unburnt behandler arr og brannskader av ulike typer. Foto: Roman Baluk / Reuters / NTB

Det er både soldater og sivile blant dem som har fått tilgang på gratis hjelp, og de har ingen planer om å avslutte tilbudet. 

Russlands fullskala invasjon av Ukraina startet i februar 2022, og maler videre uten noen ende i sikte. Landsby etter landsby rammes langs den lange frontlinjen. 

Store skader

Mye av kampene minner om forrige århundres kriger, preget av skyttergravskamp og artilleridueller som fører til mange skader. Dronekrigføring bringer faren enda nærmere.

Legene fra den frivillige organisasjonen «Unburnt» klarte å fjerne splintene som satt fast i Zalevskas ansikt og hender. Nå er hun i behandling for å redusere arrene sine. 

 Roman Baluk / Reuters / NTB
VIL TILBAKE I KRIGEN: Jana Zalevska håper hendene hennes blir bra nok til at hun kan dra tilbake til fronten som droneoperatør. Foto: Roman Baluk / Reuters / NTB

Arrdannelsene er ikke bare et kosmetisk problem.

– Vi snakker ikke bare om det kosmetiske. Vi snakker også om bevegelighet i forskjellige deler av kroppen. For eksempel, når pasienten har arr på hendene, har han ofte ikke muligheten til å knytte nevene, sier lege og administrerende direktør for Unburt, Maksym Turkevych, til Reuters.

For Zalevskas del mangler hun følelse i fingrene, men hun har håp om at det skal bli bedre og at hun vil kunne fly droner for forsvaret igjen.

Psykisk belastning

Unburnt behandler også arr som er smertefulle etter amputasjoner.

Omtrent halvparten av amputerte har arr som kan gjøre det ubehagelig, og noen ganger uutholdelig, å gå med proteser på beina.

I tillegg til det fysiske, følger ofte psykiske problemer med slike skader. 

 Alina Smutko / Reuters / NTB
STERKE SMERTER: Oleksandr Chaika (35), en akrobatikkinstruktør fra Kyiv som mistet beinet da en stridsvogngranat traff skyttergraven hans. Foto: Alina Smutko / Reuters / NTB

Oleksandr Chaika (35) er en av disse.

– Mange mennesker kan ikke forestille seg hva soldatene må gjennom, og hvor mye smerte de må tåle. Jeg har to akrobatikkskoler, og er selvstendig næringsdrivende. Når jeg er instruktør smiler jeg til barna, men når jeg kommer hjem er jeg i smertehelvetet. Jeg har gnagsår og blåmerker og kan ikke vente med å få av meg protesen, sier Chaika.

Han mener at høykvalitets omsorg vil være en viktig psykologisk boost i tillegg til det fysiske for mange av hans soldatkamerater.

– Jeg vet at noen soldater som har sår i ansiktet begynner å stenge seg inne, de utvikler usikkerheter, de er redde for å se folk i øynene på grunn av sårene sine. Jeg ville ikke at de skulle lukke seg inne, sier han. 

 Privat

Norske Sander (23) overlevde med et nødskrik

Read Entire Article