Foodora leverer omdiskutert test: – Falsk trygghet

3 hours ago 4



Det er ikke bare burger og pizza du kan få levert på døra av et rosa sykkelbud. 

Nå er det også mulig å bestille en hurtigtest for HPV (humant papillomavirus, journ.anm). 

Et virus som potensielt kan føre til flere ulike kreftdiagnoser, for eksempel livmorhalskreft og peniskreft

Det er nettsiden GetTested som har utviklet testen og som står for salget. De markedsfører seg med Norges største utvalg av hjemmetester. 

Testen lover at du får svar umiddelbart om du har HPV-viruset eller ikke. 

– Ikke bra

Det er i stor kontrast til slik testen utføres dersom du tester deg hos lege eller gynekolog, eller tar i bruk en hjemmetest utviklet av Kreftregisteret

Kathrine A. Lie er overlege ved avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus, og medlem av faggruppen for livmorhalskreft. Hun er sterkt kritisk til HPV-testen til GetTested. 

 Privat
SKEPTISK: Som patolog analyserer Kathrine Lie celleprøver hver eneste dag. Nå kommer hun med en klar beskjed til norske kvinner. Foto: Privat

– Jeg mener det offentlige må fraråde slike tester. At kvinner gjør dette i privat regi er ikke bra, sier Lie. 

GetTested forsvarer testen. Les hva de sier lengre ned i saken. 

Dersom du tar hjemmetesten som er utviklet av Kreftregisteret, blir testen sendt til et laboratorium for analyse. Det samme skjer dersom du tar en celleprøve. 

Vil ikke anbefale 

En celleprøve gjennom det offentlige påviser eventuelle celleforandringer og HPV-smitte, som altså potensielt kan utvikle seg til kreft. Blir det påvist smitte eller celleforandringer får man nøye oppfølging. 

– Ut i fra de opplysningene jeg har, så er ikke dette en test jeg ville anbefalt, sier Lie om hurtigtesten til GetTested. 

HPV er en virusgruppe og består av en lang rekke ulike virus. En test tatt hos lege analyseres derfor for 14 ulike varianter. Testen du får kjøpt hos GetTested, tar kun høyde for to HPV-varianter. 

Det er riktignok de to typene som står for 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.  

– Du kan fremdeles ha andre HPV-typer enn de to som er undersøkt for, og du kan ha celleforandringer ved negativ test. Jeg er dessuten usikker på kvaliteten av hurtigtesten som tilbys, sier overlege Sveinung Sørbye Wergeland til TV 2. 

Omdiskutert 

Han jobber ved Avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. I likhet med Lie sitter også han i faggruppen for livmorhalskreft. 

 Universitetssykehuset i Nord Norge
USIKKER: Overlege Sveinung Sørbye Wergeland er usikker på hvor god kvaliteten på de nevnte hjemmetestene er. Foto: Universitetssykehuset i Nord Norge

Der har salget av HPV-test blitt diskutert de siste ukene. TV 2 er kjent med at flere i gruppen uttrykker bekymring til salget av disse hurtigtestene.

– Livmorhalsprogrammet er lite glad for at private aktører blander seg inn og tilbyr HPV-tester som i utgangspunktet skal være veldig strengt regulert, sier Sørbye Wergeland. 

Testen er ikke på listen over godkjente HPV-tester til bruk i screening for livmorhalskreft, bekrefter Kreftregisteret. Da er det en rekke kriterier som må være oppfylt, noe denne hurtigtesten ikke gjør. 

Forsvarer testen

I en e-post til TV 2 skriver Markus Mattiasson, health coach og medisinsk ekspert i GetTested, at deres test oppfyller de strenge kravene som foreligger for medisinske produkter i EU/EØS. 

– Vår hurtigtest er CE-merket i forhold til europeiske regulatoriske standarder, noe som betyr at testen kan selges i hele EU/EØS uten separat nasjonal registrering. CE-merkingen bekrefter at produktet oppfyller høye krav til sikkerhet, ytelse og kvalitet, skriver han. 

Mattiasson er opptatt av å presisere at dette ikke er en laboratorieprøve. 

 Isabell Höjman / TT / NTB
SCREENINGPROGRAM: Alle norske kvinner får invitasjon til screeningprogrammet for livmorhalskreft når de fyller 25 år. Foto: Isabell Höjman / TT / NTB

– Resultatet genereres direkte i testen og vises for brukeren uten å sendes til et laboratorium for analyse, sier Mattiasson. 

Han understreker at testen er ment som et tillegg til, ikke en erstatning for, det organiserte screeningprogrammet i Norge. 

– Ved et positivt testresultat informerer vi tydelig i vår produktinformasjon om at brukeren bør søke medisinsk rådgiving for videre undersøkelse og eventuell behandling. 

Advarer 

Kreftregisteret er imidlertid ikke overbevist av det GetTested sier, og vil ikke anbefale kvinner å gå til innkjøp av denne hurtigtesten. 

– Jeg tenker at det kan være en falsk trygghet, sier leder og Livmorhalsprogrammet Ameli Tropé til TV 2. 

Tropé mener det er viktig at det er myndighetene som regulerer dette.

– Og at vi på denne måten sørger for at kvinnen blir fulgt opp riktig. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV2
GÅ TIL LEGEN: Kreftregisteret har en klar oppfordring: Gå til legen dersom du ønsker å ta en HPV-test. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV2

Dette sier Foodora 

Kommunikasjonssjef Mads Blybakken i Foodora, som selger testene, sier at de har forsikret seg om at de er CE-merket og godkjent for salg på det europeiske markedet. 

– Intensjonen vår har utelukkende vært å gjøre testing lettere tilgjengelig for folk. Spørsmål og kritikk fra fagmiljøer må eventuelt besvares av leverandøren selv, skriver Blybakken i en e-post. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
LETT TILGJENGELIG: Foodora ønsket å gjøre HPV-testing lett tilgjengelig for folk. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

At en test er CE-merket, betyr at produsenten garanterer at grunnleggende sikkerhetskrav er oppfylt. Den sier derimot ingenting om at produktet er kontrollert av myndighetene.

– Viktig å skille

Det er Direktoratet for medisinske produkter (DMP) som har ansvaret for å regulere tjenester som GetTested. 

– DMP støtter det offentlige Livmorhalsprogrammet til Kreftregisteret og oppfordrer kvinner til å følge det. Det er viktig å skille mellom HPV-tester som selges på nett og tester som brukes i Livmorhalsprogrammet. Hurtigtester/selvtester som selges på nett er ikke egnet for å oppfylle de faglige kriteriene etter Livmorhalsprogrammet, sier enhetsleder Petter Alexander Strømme til TV 2.

Fakta: HPV

Humant papillomavirus (HPV) er en seksuelt overførbar infeksjon.

De aller fleste mennesker får en infeksjon med en eller flere typer av viruset i løpet av livet.

HPV-infeksjonen er symptomfri og går som oftest over av seg selv, men visse typer HPV kan etter mange år også føre til ulike typer kreft.

Kondom gir ikke fullstendig beskyttelse mot HPV-smitte fordi viruset også finnes på hudområder i underlivet som kondom ikke dekker.

Kilder: FHI, Helsenorge.no

Read Entire Article