– Folk har bestemt seg for at jeg skal til VM

1 month ago 22



100 dager før det braker løs i Granåsen, lever VM-håpet fortsatt for et stort antall trønderske løpere.

 de forholder seg ikke til realitetene, flirer Petter Northug. Foto: Mariann Dybdahl
  • Petter Rasmus

    Petter Rasmus

Publisert: 18.11.2024 19:48

– Jeg har sagt at min sjanse for å komme til VM er én prosent, og det står fortsatt ved lag. Men jeg har verken som ambisjon eller mål å gå i Granåsen. Jeg er ikke dum, og kjenner realitetene. Mitt mål - mitt VM - denne sesongen er Vasaloppet.

– Men du har fått med deg at svært mange ønsker å se deg på start under VM?

– Altså, det er det eneste folk snakker om når jeg blir stoppet på gata. Folk virker å ha bestemt seg for at jeg skal til VM. Men det er med mine fans som med Trump sine velgere - de forholder seg ikke til realitetene, flirer Petter Northug.

Tirsdag er det 100 dager til VM på ski starter i Granåsen.

– Dersom alle på landslaget blir slått ut av en ny pandemi, og alle de like bak landslaget feiler - da er jeg der, fleiper den gamle skikongen.

Selv om det altså etter alle solemerker blir uten Petter Northug til start, er mesterskapet et selvsagt mål for alle de fem trønderske landslagsløperne.

Trangt nåløye

Men det er ikke bare Johannes Høsflot Klæbo, Anne Kjersti Kalvå, Even Northug, Julie Myhre og Didrik Tønseth som ser en VM-deltager i speilet når de står opp til en ny treningsdag.

Mer enn dobbelt så mange trønderske løpere står utenfor landslaget - med en ambisjon og et mål om å gå i Granåsen.

– Skal Vegard komme til VM, må han sjokke på Beito. Men det bor litt i han, og han har en voldsom kapasitet, sier trener Kristian Skrødal. Her Vegard Sivertsgård under NM på Gjøvik i 2023. Foto: Rune Petter Ness

– Mens mange kjenner på at de er i en forsvarsposisjon inn mot VM-uttaket, har jeg bare alt å vinne, sier Vegard Sivertsgård.

26-åringen fra Ålen er en del av regionlaget Team Elon Midt-Norge.

– Jeg vet at nåløyet er trangt, og at det er mange som har lyst på de plassene. Men VM har gitt meg ekstra motivasjon hele sommeren og høsten, sier han.

– Kan virke som en drøm

Foto: Terje Pedersen / NTB

Regionlagets trener Kristian Skrødahl har ansvaret for i alt seks løpere som alle har en ambisjon om VM-deltagelse. Han håper på å få med tre løpere til mesterskapet.

– Jeg blir skuffet om ikke Jan Tomas Jenssen stiller i VM. Han er kanskje lengst frem i køa av våre løpere sammen med Marte Skaanes. I tillegg har Hanne Wilberg Rofstad, Øyvind Håbrekke, Vegard Sivertsgård og Berit Mogstad ambisjoner om VM.

– Hadde ikke VM på hjemmebane ligget i potten da jeg røk ut av landslaget i fjor, så er det ikke sikkert jeg hadde fortsatt. Men nå er jeg mer motivert enn jeg noen gang har vært. Jeg har sett frem til dette mesterskapet i fem år, sier Marte Skaanes.

Kari Øyre Slind, Anne Kjersti Kalvå og Berit Mogstad etter sesongåpningen på Beitostølen tilbake i 2015. Foto: Richard Sagen

– For folk på utsiden kan det virke som en drøm, men for meg en det en ambisjon. Det har gjort noe med bevisstheten rundt hva jeg gjennomfører hver dag. VM har satt en helt ny standard for hele året, og gitt stor motivasjon i treningshverdagen, sier Mogstad.

31-åringen er fra Surnadal, men representerer Strindheim IL.

Fra kretslaget flagger også Haakon Skaanes at han har VM som mål.

– Det er veldig hårete, men et mål jeg bare må sette meg. Det er en liten prosentsjanse for at det skjer, men jeg blir ikke direkte skuffet om det går, sier han.

– Det kan jo gå

Femmila for herrene går i skøyting i knallharde løyper i Granåsen. Det legger en kraftig demper på VM-ambisjonene for trønderske langløpsprofiler som Ole Jørgen Bruvoll. Men på damesiden er situasjonen noe annerledes.

Trener Chris Jespersen melder om flere VM-kandidater i det private laget team Aker Dæhlie.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Alle jentene på laget mitt står garantert opp og tenker «det kan jo gå» å komme seg til VM, og motiveres av den tanken i treningsarbeidet. Det gjelder også alle på allround-laget vårt.

Jespersens melding innebærer at alle de tre søstrene Øyre Slind må med i Adresseavisens oversikt.

– En sjanse jeg ikke får igjen

Mens tvillingene Astri og Silje er på langløpslaget, er Kari Øyre Slind den av de tre som er på allround-laget til Aker Dæhlie. Etter to svake sesonger, har hun et klart mål om å gå i Granåsen.

– Tankene går til Granåsen ganske ofte, og jeg mener det også er et realistisk mål. Det skal klaffe voldsomt, men jeg vet at det ikke er umulig. Å gå VM på hjemmebane er en sjanse jeg ikke får igjen, så jeg må bare gi alt for å prøve å oppleve det.

- Det har gått veldig bra i sommer og høst. Jeg har fått gjort treningen jeg har planlagt og hatt bra progresjon. Det er ikke så mye å klage på per nå, sier Ane Appelkvist Stenseth. Foto: Richard Sagen

Sprinteren Ane Appelkvist Stenseth er minst like klar:

– Jeg har ambisjon om å stå på startstreken i VM, og det ligger i hodet på hver eneste treningsøkt. Det er vanskeligere å få det noe større enn et VM i bakgården. Jeg har lagt ned mange gode økter i anlegget der mesterskapet skal være og designet treningsøkter ut ifra hva som venter.

– Må overbevise ganske voldsomt

På spørsmål om hvordan VM-kandidatenes vei til mesterskapet skal se ut, er svaret omtrent det samme fra alle som står utenfor landslaget:

Det må gås styggfort allerede fra første stavtak under sesongåpningen på Beitostølen. Deretter må prestasjonen følges opp under norgescupen på Gålå helga etter, for å sikre en plass på nasjonal kvote under verdenscuprennene på Lillehammer den første helga i desember.

Som rekruttlandslagets Andreas Fjorden Ree sier det:

– En løper som meg må overbevise ganske voldsomt sammenlignet med de på landslaget.

Foto: Kim Nygård

Jeg må gå fort i hvert skirenn jeg stiller opp i, og være soleklart blant de beste. Hvis jeg ikke har utmerket meg før jul, så har VM-toget gått.

Mens nåløyet er svært trangt på herresiden, er oppfatningen at det finnes noen flere muligheter på kvinnesiden.

– Jeg ser at det er muligheter, derfor jeg tør å si det, sier Berit Mogstad.

– Jeg tipper det er mange som har gjort en bra jobb i sommer og høst, så det blir spennende å se hvor man står på Beito, sier Ane Appelkvist Stenseth.

– Vi har en plass ledig på stafettlaget til VM, sier Kari Øyre Slind og flirer. Her feirer søster-trioen stafettgullet under NM på ski på Beitostølen i 2024.  Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg kommer ikke til å være pallkandidat på Beito etter at det ikke gikk på skinner for meg tidligere i høst. Jeg må ha litt is i magen og gjøre gode valg – så vil det by seg en mulighet om man kommer i dritbra form. Jeg gir uansett ikke opp VM før NM er over, sier Kari Øyre Slind.

Read Entire Article