Flyktninger kan reise hjem: – Har grått av glede i tre dager

2 weeks ago 18



Opprørsgrupper har tatt kontroll over Aleppo. Nå forbereder Tyrkia seg på å sende én million syrere hjem.

 Privat.
FLYTTER: Firas Diba er en av minst tre millioner syriske flyktinger i Tyrkia. Nå planlegger han en ny start i hjemlandet. Foto: Privat.

Publisert 05.12.2024 22:20

Når TV 2 ringer syriske Firas Diba, forbereder han seg på noe han drømte om i åtte år. 

Nemlig å reise til hjemlandet Syria. Avreisen er dagen etter, og Diba er overveldet av glede. 

– Jeg er gladere enn noensinne. Ord blir fattige for å beskrive hvor glad jeg er nå. Jeg har grått av glede i tre dager. Det føles som en drøm, sier Diba til TV 2. 

 Privat
FLYKTNING: Firas Diba er en syrisk journalist som er imot Assad-regimet. Foto: Privat

Firas Diba er blant syrerne som har bodd i Tyrkia i åtte år. Han har fire barn, jobber som journalist og driver et produksjonsselskap. 

Diba måtte forlate hjemlandet fordi han var motstander av Assad-regimet, og han kan ikke reise inn i områder der Assad sitter ved makten. 

Overraskende offensiv

Men da opprørerne, ledet av den militante islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham, slo til, endret situasjonen seg for hjembyen hans, Aleppo.

Det syriske militæret meldte lørdag at flere soldater ble drept da opprørsgrupper tok seg inn i Aleppo. 

Angrepet mot Aleppo kom som en overraskelse på de aller fleste, og er den største utfordringen mot president Bashar al-Assad på flere år.

10 millioner flyktninger

Dette ga Diba nytt håp, men også tyrkiske myndigheter ser en etterlengtet mulighet. De har lenge ønsket å sende de syriske flyktningene hjem. 

I Tyrkia bor det 2.935.742 registrerte syrere, ifølge innenriksminister Ali Yerlikaya.  

Trolig er det svært høye mørketall. Tyrkias største opposisjonsparti CHP hevder det befinner seg ti millioner uregistrerte flyktninger i landet. 

Flyktningsituasjonen har vært blant de viktigste valgkampsakene de siste årene, og det diskuteres heftig hvordan syriske flyktninger kan sendes hjem. 

Etter at opprørsgruppene tok kontroll over Aleppo, planlegger nå tyrkiske myndigheter å gjennomføre en åtteårsplan de har blitt enige om.

– 42 prosent av syrerne i Tyrkia, det vil si 1.247.432, er fra Aleppo. Hvis Aleppo er trygt, vil det være en stor andel mennesker som kan reise hjem, sier innenriksminister Ali Yerlikaya.

 Omar Haj Kadour / AFP
TATT KONTROL: En kriger river av en plakat som viser Syrias president Bachar al-Assad (L). Bildet er fra 2. desember 2024. Foto: Omar Haj Kadour / AFP

Ønsker å reise for godt

En av dem er Firas Diba. Til TV 2 sier han at han ønsker å reise alene til Aleppo først, for så å komme tilbake til Istanbul for å hente familien sin. Deretter håper han de kan vende hjem igjen for godt.  

– Nå er Aleppo og noen store byer befridd, men de er ikke hundre prosent trygge. På bakken føler vi oss trygge, men vi vet ikke hva som kan komme av angrep fra lufta, sier Diba og legger til: 

– Likevel ønsker vi å reise hjem fordi livet i Tyrkia er vanskelig. Vi får ikke noen av de grunnleggende rettighetene som å jobbe og reise. 

Diba sier at mange syrere i Tyrkia ønsker å reise hjem. 

– Det ser ut som at flere byer vil frigjøres snart. Så alle syrere er nå forberedt og ivrige etter å reise tilbake til Syria, sier han. 

 Ghaith Alsayed /AP Photo
KRIGER: En syrisk opposisjonskriger skyter i luften i sentrum av Aleppo i Syria, lørdag 30. november 2024. Foto: Ghaith Alsayed /AP Photo

Diba er langt fra den eneste som velger å reise til Aleppo nå. 

– Jeg har bodd i Tyrkia i syv år og nå er hjembyen vår frigjort. Da reiser vi tilbake. Jeg vil takke alle tyrkerne for at de tok imot oss disse syv årene, sier en ung syrer til tyrkiske TRT

Hvorfor angriper opprørerne? 

Det har pågått en komplisert borgerkrig i Syria med flere konfliktlinjer siden 2011. 

Fakta om krigen i Syria

* Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned med hard hånd.

* Opposisjonen grep etter hvert til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.

* En rekke ulike opprørsgrupper, mange av dem med støtte fra andre land i regionen og Vesten, har siden kjempet mot regimet og til dels også mot hverandre.

* Assad-regimet får støtte fra Russland, Iran og den libanesiske Hizbollah-bevegelsen.

* En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet IS. Den støtter den kurdiskledede SDF-styrken i Nord-Syria, mens tyrkiske regjeringsstyrker har kriget mot både IS og kurdisk milits.

* SDF erklærte i mars 2019 at IS var territorielt nedkjempet i Syria. I oktober trakk USA ut de fleste av sine styrker fra Nord-Syria. Få dager senere innledet Tyrkia en militæroffensiv mot de kurdiske styrkene.

* I mars 2020 inngikk Russland og Tyrkia en våpenhvileavtale i Idlib som fikk en slutt på kampene mellom regjeringsstyrkene og opprørerne. Idlib-provinsen er fortsatt opprørsstyrkenes siste bastion.

* Krigen i Syria har ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ( SOHR ) kostet nesten 618.000 mennesker livet siden 2011, blant dem nesten 165.000 sivile.

* Syria hadde før krigen 23 millioner innbyggere. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land og anslår at ytterligere 6,6 millioner lever som flyktninger inne i Syria.

* 16,7 millioner mennesker i Syria har i dag behov for nødhjelp og beskyttelse, ifølge FN.

* FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning har så langt ikke ført fram.

Over 300.000 sivile har blitt drept i krigen og millioner har blitt tvunget til å flykte, ifølge CNN. 

 Omar Albam /AP Photo
GLAD: Syriske opposisjonstilhengere står på toppen av en erobret syrisk stridsvogn i byen Maarat al-Numan, sørvest fra Aleppo, Syria, lørdag 30. november 2024. Foto: Omar Albam /AP Photo

Krigen har ikke hatt noen store utviklinger etter at Russland og Iran hjalp Assad med å ta kontroll over flere byer. 

Regjeringen har hatt kontroll over Aleppo siden 2016. Opprørerne ble da tvunget ut av byen. 

Lørdag skal opprørerne ha klart å ta seg inn i store deler av Aleppo, og de skal ha tatt kontroll over flyplassen i byen. 

Read Entire Article