Flere unge bekymret for krig og uro: – Det er alvor

11 hours ago 6



Kortversjonen

  • 19-år gamle Sofie Kaldestad drømmer om å bli med i Marinen. Hun gjennomfører tøffe tester for å vurderes til tjeneste i Forsvaret.
  • Sesjonsspesialist Fredrik Deaton minner om alvorligheten av førstegangstjeneste og advarer mot å lyve på sesjon.
  • Halvparten av unge mellom 15–25 år er bekymret for krig og uro i verden, ifølge en Opinion-undersøkelse.

– Jo flere jeg må konkurrere mot, desto flere kan jeg slå, sier Sofie Kaldestad (19).

Hun går studiespesialisering på Valler videregående i Bærum, men nå vil hun inn i Forsvaret, helst Marinen.

– Jeg lurer på om jeg får noen problemer siden jeg har amerikansk statsborgerskap.

Hun er en av 60 unge voksne som skal gjennom knallharde tester på sesjon. Er de sterke, utholdende, friske, reflekterte og glupe nok til å kjempe for Norge? Forstår de hva verneplikt innebærer og at de må gjøre så godt de kan på fysiske og teoretiske tester?

 Gisle Oddstad / VGUSIKKER FREMTID: Ungdommene i 17–19-årsalderen skal testes i styrke, utholdenhet og refleksjon for å se om de er klare for førstegangstjeneste. Foto: Gisle Oddstad / VG

Klokken har så vidt bikket åtte en onsdag morgen i mars. Klokken 08.07 sniker sistemann seg inn i velkomstrommet med bøyd hode.

Over skjermen ruller videoer med norsk natur, akkompagnert av pompøs musikk og tankevekkende ord:

«I Norge har vi ytringsfrihet, religionsfrihet, retten til å elske hvem vi vil... Hva mener du er verdt å forsvare?»
 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Nye tider krever mer av oss - og flere av oss, sier sesjonsspesialist Fredrik Deaton til forsamlingen, og minner om at førstegangstjeneste er en plikt og at det er Forsvaret som velger dem – ikke motsatt.

– Jeg skjønner at studier er fristende, men vi trenger dere vinteren og våren 2026. Dere kan dra til Bali og ta bartenderkurs så lenge.

– Leser ikke nyheter

Disse 18-19-åringene leser ikke daglig om Ukraina-krigen, Zelenskyjs hyppige møter med verdenstopper, Trumps trusler om å trekke USA ut av NATO og Europas opprustningsplaner.

De er stort sett opptatt av egen fremtid, venner og medelever, gode karakterer og en TikTok-feed uten særlig innslag av internasjonal sikkerhetspolitikk.

– Jeg leser egentlig ikke nyheter, men får litt fra VG og NRK på TikTok og Snap, sier Sofie Kaldestad til VG før hun går i gang med teoretisk prøve, fysisk test, helsekontroll og samtale.

 Gisle Oddstad / VGLØPETESTEN: Sofie Kaldestad (19) er mest bekymret for teoridelen.– Jeg har øvd på å løpe intervaller og langdistanse, men man kan ikke trene seg opp til å bli smart på samme måte, sier hun med et smil. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Å være soldat betyr at man får lønn for å stille livet til disposisjon for landet - hva tenker du om det i den verden vi lever i nå? Er du i verste fall villig til å gå i krig?

– Det er vanskelig å si. Det er lett å si man ville gjort det, men annerledes hvis det ble virkelig, sier hun, og legger til:

– Det er mye konflikt i verden og det virker litt skummelt å komme inn i Forsvaret nå. Det er vanskelig å forestille seg at man må inn i krig, og mest sannsynlig må jeg ikke det, så jeg er ikke bekymret, sier Kaldestad.

– Ingen vits i å prøve å lure oss

Halvparten av unge mellom 15–25 år er bekymret for krig og uro i verden, ifølge en Opinion-undersøkelse fra november i fjor. 27 prosent svarte at de er bekymret for krig og uro i Norge.

– Jeg tror ikke det blir krig i Norge med det første, sier Jesper Karlsen Ekrheim (19) fra Horten.

Han er en av de fremmøtte som er i tvil på om Forsvaret er veien å gå for ham, men ikke på grunn av krigsfrykt.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Jobben han har ved en omsorgsbolig, har fått 19-åringen til å søke seg til vernepleierutdanningen, men denne må vike i rundt to år hvis Forsvaret vil ha ham inn. Det er mars, mange plasser er fylt opp, og det er noe ventetid.

– Men hvis jeg må i Forsvaret, vil jeg gjerne i Garden, sier han.

Har du tjenestegjort i militæret? aJa!bNei, heldigvis.cNei, men har veldig lyst.

– Er du redd for å gjøre det for bra på sesjon?

– For så vidt, men jeg skal gjøre mitt beste, sier han.

Det er han også lovpålagt. I verste fall kan man bli politianmeldt for å lyve på sesjon.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Det er ingen vits i å prøve å lure oss, vi ser hvem som underpresterer med vilje, sier Fredrik Deaton til ungdommene, og advarer samtidig mot å lyve på seg diagnoser.

Deaton, som er fungerende planbefal ved sesjonskontoret, forteller til VG at litt over halvparten av de som er på sesjon, ikke blir tatt opp.

 Gisle Oddstad / VGDe vernepliktige er mer bekymret for å komme sent i gang med studier de har sett frem til, enn krig og usikkerhet i verden, mener de ansatte VG snakker med i Forsvaret. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det er ikke et bra tall, sier han.

Så mange kommer inn hvert år

  • Cirka 58.000 vernepliktige kandidater blir tilsendt en såkalt egenerklæring hvert år. Her blir man spurt om helse, fysisk form, motivasjon, interesser og ønsker.
  • Rundt 23.000 av disse blir bedt om å møte til sesjon.
  • Av disse får rundt 12.500 innkalling til førstegangstjeneste.
  • Fra sesjon til inntrykk, er det vanligvis et frafall på rundt 2000 kandidater, som søker fritak, flytter utenlands e.l.
  • Ved oppstart av året er det cirka 10.500 i førstegangstjeneste

Kilde: Forsvaret

 Gisle Oddstad / VGSAMTALE: Alle på sesjon må også innom en samtale. Forsvaret ber de vernepliktige om å ta med prioritert ønskeliste for hvor de ønsker å gjennomføre førstegangstjenesten. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det er alvor

– Dette har et sinnssykt mediefokus, så det er rart hvis ikke de får det med seg, sier major og seksjonssjef for sesjonssenteret Aleksander Mydland Panic til VG om en anspent situasjon i verden.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Mitt inntrykk er at veldig mange av dem som bekymrer seg for ting, bekymrer seg mer for seg og sin person, sine fremtidsutsikter, og hvordan dette passer med en plutselig innkalling fra oss.

– Forstår de alvoret i at de i ytterste konsekvens må ofre livet for landet?

– Jeg håper jo det, selv om jeg også mistenker at noen tar litt lett på det, at de ser på det som et spennende alternativ til folkehøyskole der de skal løpe rundt i skauen med grønnmaling i trynet og hjelmen på skakke. Det er alvor, det er det, og det blir de konfrontert med der det er behov.

Dette har skjedd i verden

  • I februar 2022 invaderte Russland Ukraina, og vi fikk den første krigen i Europa på flere tiår. Norge har siden sluttet seg til omfattende sanksjoner mot Russland.
  • I januar 2025 ble Donald Trump innsatt som USAs president, og siden har nyhetsbildet vært preget av innføring av straffetoll, såkalt handelskrig – og Trumps forsøk på å diskutere en fredsavtale med Russland uten å invitere Ukraina til forhandlingsbordet.
  • Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hadde det mange omtalte som et «skandalemøte» i Det hvite hus i mars.
  • I én uke stanset USA all militær støtte til Ukraina. Også informasjonsdeling ble kuttet, tilsynelatende for å legge press på den ukrainske presidenten.
  • Den nye regjeringen i USA har bedt Europa om å sørge for sin egen sikkerhet, og Trump har truet med å trekke USA ut av NATO. Det er imidlertid ikke så enkelt å gjennomføre, det krever støtte fra de folkevalgte i Kongressen.
  • De europeiske landene og Canada vil ribbes for mye om USA trekker seg ut; justert for kjøpekraft har USA brukt 154 milliarder dollar mer på forsvarsutgifter enn hele resten av NATO til sammen.

– Hvis ungdommen er på TikTok og omtrent ikke leser nettaviser, hvorfor er ikke Forsvaret på TikTok?

– Vi har klare føringer fra oven på at vi ikke skal være på TikTok og Telegram, fordi vi vet at disse appene lytter hele tiden, nonstop. Så dette er udiskutabelt. Vi kan ikke utsette oss for at noen utnytter dette. Vi må også diskutere om vi kan nekte alle ansatte å bruke og samtidig markedsføre på disse appene, sier han og legger til at Forsvaret har en konto på Snapchat.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Ifølge den siste langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP), for årene 2025–2026, skal antall forsvarsansatte opp med 20.000. Totalt styrkes Forsvaret med 600 milliarder.

Statsminister Jonas Gahr Støre kalte det et «historisk løft».

Les også: Europa og Russland: Hvem har overtaket?

Er du bekymret for krig og uro i verden? aJa, veldig!bNei, ikke i det hele tatt!cLitt bekymret...

– Den verste delen av dagen

Mens noen tar teoriprøven med regnestykker, synonymer og andre evnetester, tester legen ungdommenes syn, hørsel og andre helsekrav hos legen. Men det de fleste gruer seg mest til, er løpetesten.

– Dette er den verste delen av dagen, la oss være ærlig om det, sier sesjonsspesialist Deaton.

Ti av gangen skal de løpe på en tredemølle med ti graders stigning, og oppgaven er enkel: Man skal holde ut lengst mulig.

I februar i år ble det satt rekord på mølla. Kristian Bråthen Børve (18) holdt ut lengst på av alle de 230.000 som har vært på sesjon før ham siden 2011.

– Ikke spy

– Ikke spy på mølla, er dere snille, da er det bedre om dere går av, sier Deaton.

Det holder Stine Augland Grasmo (18) på å gjøre.

 Gisle Oddstad / VGVIL I HÆREN: Stine Augland Grasmo (18) går studiespesialisering i Asker. Nå vil hun inn i Forsvaret, gjerne Hæren. – Jeg har hørt at man må sove ute og får mange utfordringer, sier hun. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun vil inn i Forsvaret for å vokse mentalt og komme virkelig ut av komfortsonen i et år. Hun er ikke særlig bekymret for urolighet i verden og hva det kan bety å være soldat.

– Jeg tenker sånn at hvis ikke jeg velger å kjempe for Norge – hvem gjør det da?

Se hvordan det gikk med Stine her:

– Artig at noen har troen på meg

På naborommet tar 19 år gamle Marcus Linna Berge 18 pullups og scorer imponerende 3.10 i stille lengde.

– Verdensrekorden er 3,7, tror jeg, sier sesjonsspesialist Amund Njå, som har stjerner i øynene etter å ha funnet sin wonderboy for dagen.

Etter å ha scoret svært godt på alle de fysiske prøvene, får Berge en klar oppfordring om å søke på stillingen som feltoperatør i etterretningsbataljonen, en del av spesialstyrkene til Forsvaret.

 Gisle Oddstad / VGØNSKET: – En av disse linjene skal du søke på i løpet av dagen, sier sesjonsspesialist Amund Njå til Marcus Linna Berge (19). Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det er veldig artig å høre at noen har troen på meg, sier 19-åringen til VG.

– De fysiske testene kunne ikke gått så mye bedre, men løpingen gjenstår, og det er kanskje der jeg er svakest, sier han.

Linna Berge er ikke særlig bekymret for førstegangstjeneste i en mer urolig verden.

– Det er en risiko, og det er en spent situasjon i Europa og verden, men jeg tror ikke at jeg vil ende i en krig i min førstegangstjeneste.

Hva tenker du om verdensbildet og Norges rolle hvis USA skulle gått ut av NATO?

– Det blir nok litt mer spent da. Litt høyere bemanning og litt mer spennende å bli soldat, sier han.

Dette testes ungdommene i:

Styrketest
  1. Medisinballstøt (10 kg, sittende)
  2. Stille lengde
  3. Kroppsheving i bom (hengende eller liggende)
Løpetest

Du skal holde ut så lenge du orker.

De første 6 minuttene skjer i gangfart på 4–6 km/t og fungerer som oppvarming. Etterpå øker farten med 1 km/t hvert minutt:

  • etter 6 minutter = 7 km/t
  • etter 7 minutter = 8 km/t
  • etter 8 minutter = 9 km/t

... og så videre.

De første to minuttene har tredemøllen stigning på 5 prosent. Etterpå er stigning alltid på 10 prosent.

Kilde: Forsvaret (Les mer her)

Teoretisk prøve

Du gjennomfører en teoretisk prøve i tre deler, som det ikke er mulig å øve til:

  1. Regnestykker
  2. Figurer
  3. Ordlikhet
Helsekontroll

I samtale med en lege finner du ut om du er helsemessig egnet for Forsvaret. Deler av undersøkelsen skjer i undertøy.

Dette blir undersøkt:

  • Hørsel, syn og fargesyn
  • Høyde og vekt
  • Hjerte og lunger
  • Puls og blodtrykk
  • Rygg og bein
Samtale

Vil du ta førstegangstjeneste? Vil du ha en utdanning? Lag en prioritert ønskeliste over mulighetene du ser for deg i Forsvaret og ta den med på sesjon. Samtalen er viktig for totalvurderingen.

Les mer her.

 Gisle Oddstad / VGLØPETEST: – Jeg hadde egentlig lyst til å komme inn i andrebataljon, en av geværbataljonene der, men så hørte jeg det var fullt, sier Marcus Linna Berge (18). Foto: Gisle Oddstad / VG

– Blandede følelser

Sesjon, som var frivillig for kvinner frem til 2015, er nå obligatorisk for alle norske statsborgere det året de fyller 17.

 Gisle Oddstad / VGSPENT: – Førstegangstjeneste er helt sikkert lærerikt, sier 18 år gamle Leah Noora Haugom (18) fra Gjøvik. Foto: Gisle Oddstad / VG

Og Forsvaret trenger ikke bare bakkestyrker, luftstyrker og kystvakter. Også ernæringskokker, mekanikere, elektrikere, sikkerhetsansvarlige og mange andre roller skal fylles. Derfor blir flere av ungdommene vurdert til en såkalt lærlingplass i Forsvaret.

Leah Noora Haugom (18) er en av dem. Men hun har allerede fått en sikkerhetsjobb på Gardermoen, og er aller mest motivert til å starte i denne. Men hvis Forsvaret sier at de trenger henne, må jobben på Gardermoen vike.

– Jeg har blandede følelser, og er litt redd for at jeg må, sier hun til VG.

 Gisle Oddstad / VGTEORIPRØVEN: Leah Noora Haugom tar teoriprøven, som består av enkle regnestykker, synonymer og andre evnetester. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Hva tenker du om å gå inn i Forsvaret når verden og Europa nå er inne i en mer urolig periode?

– Det er litt ekkelt å tenke på. Jeg har ikke tenkt på det så mye, men det er litt skummelt. Når det er usikkert i verden, trenger man gode tropper.

– Hadde du ofret livet for Norge?

Leah tenker lenge, og ler nervøst.

– Det er et stort spørsmål. Det er både ja og nei, vanskelig å svare på.

Hadde du vært villig til å ofre livet for Norge? aJa!bNei!cUsikker...

– Gikk bra

Sofie klarer tre stående pullups og løper i 11 minutter og 30 sekunder.

– Jeg syntes det var veldig slitsomt, men det gikk bra egentlig, sier Sofie til VG etter løpetesten.

– Det var bare de 30 sekundene på slutten som var de hardeste.

 Gisle Oddstad / VGOVERLEVDE LØPETESTEN: Sofie Kaldestad (19) etter løpetesten. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Du kan leve med det?

– Det kan jeg, og det tror jeg Forsvaret kan også.

PUDDELPAVE? Puddelen Frans vurderer kandidatene nøye.   Foto: Gisle Oddstad / VGPUDDELPAVE? Puddelen Frans vurderer kandidatene nøye. Foto: Gisle Oddstad / VG

Les også: Slik var hverdagen til prinsesse Ingrid Alexandra (21)

Read Entire Article