Flere dokumenterer jobben i luften: - Ikke film første dag

1 month ago 42



På Tiktok deler stadig flere unge videoer om arbeidshverdagen 40.000 fot over bakken.

En av dem er Tuva Kristine Kvittingen, som jobber som flyvertinne og sosiale medier-ambassadør for Norwegian.

– Jeg får 100 henvendelser i måneden fra folk som har en drøm om å jobbe i luften. 

Kritikk på Tiktok

– Engasjementet var enormt med en gang, forteller Kvittingen om da hun startet å dele videoer om reisen til å bli flyvertinne.

Men ettersom flere og flere har begynt å «vlogge», eller videoblogge, om jobben, dukket det opp noen kritiske tanker. 

– Det virker som noen begynner å vlogge om jobben sin før de har rukket å starte. Som nyansatt bør du etter min mening prioritere å lære jobben før du satser på sosiale medier.

Hun bestemte seg for å dele en video hvor hun delte disse tankene:

@tuvaakristinee Dette har jeg tenkt en del på og ønsker å ytre.🤍 Jeg deler mye fra min egen hverdag i luften. Det startet lenge etter jeg følte meg trygg og stabil i jobben. Noe som er utrolig viktig, fokuset skal være på jobb - når man er på jobb. Det er lett å legge merke til kollegaer som har fokus ett annet sted, ikke er fit for flight og som mister evnen til å være situasjons bevisst fordi behovet for å dokumentere alt står i veien. Hvertfal om man er ny og alt ikke sitter i fingrene enda!🖐🏼 Når det er sagt elsker jeg å se kollegaer over flere selskap stråle både på sosiale medier og in real life✈️🩷 Ta vare, vi snakkes! #cabincrewlife #flightattendant #fitforflight #contentcreator #newjob #foryou #fly_norwegian @Norwegian ♬ original sound - TUVA KRISTINE

– I dette yrket kommer tilstedeværelse og fokus på rett sted til rett tid selvsagt først. Av egen erfaring var det umulig å fokusere på noe annet enn læringen i starten, forklarer Kvittingen.

Selv om hun mener vloggingen i seg selv ikke er noe problem, tror hun likevel det er en viss risiko.

– Det er flere ganger jeg har startet en vlog, men utover dagen har jeg sett at jeg ikke får fullført ettersom jobben som flyvertinne kommer først.

Sikkerhet først

I kommentarfeltet får Kvittingen støtte fra flere kanter.

– Responsen på videoen har utelukkende vært bra. Det er flere som er enig som har sendt med private meldinger som mener at dette er et viktig tema, forteller flyvertinnen.

 Privat
TRYGG: Kvittingen mener det å føle seg trygg i jobben er viktig før man starter å filme jobbhverdagen. Foto: Privat

Senior kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian forteller til TV 2 at både mobil og iPad er tilgjengelig for de ansatte som arbeidsverktøy, og at det i all hovedsak skal brukes til nettopp dette. 

– Det er likevel lov til å bruke mobilen til andre ting, men innenfor gitte rammer og regelverk.

Hun legger til at å ivareta sikkerheten, samt være til stede for passasjerene om bord, selvsagt kommer først.

Strenge regler for mobilbruk

Selv om Norwegian setter sikkerhet først, forteller Glorvigen at det er stor verdi i at kabinansatte har mulighet til å lage innhold til sine egne sosiale medier når det er rom for det.

I andre flyselskaper er det også regler for mobilbruk på jobb.

I Sunclass opplyser kommunikasjons- og pressesjef Sofie Folden Lund at å filme innhold til sosiale medier og mobiltelefon i det hele tatt i utgangspunktet ikke skal benyttes på jobb.

Det må i så fall avtales og godkjennes av nærmeste leder, for å ivareta sikkerhet og service. I tillegg til å overholde god praksis ved å ikke filme kolleger, gjester og spesifikke områder i flyet.

– Dette er vi veldig strenge med, forteller Lund.

 SAS / Lars Holand
BAK TEPPET: Pressesjef Øystein Schmidt sier det er mange som synes det er interessant å få titte «bak teppet» hos oss. Foto: Foto: SAS / Lars Holand

– Skal man som ansatt hos oss dele videosnutter og annet innhold i sosiale medier fra arbeidshverdagen sin, er det viktig å alltid tenke på passasjerenes sikkerhet først, sier pressesjef Øystein Schmidt i SAS Norge.

Han legger til at åpenbar filming og deling av innhold heller ikke må komme i veien for det å utføre jobben man er satt til å gjøre. Han henviser også til at SAS har klare og absolutte regler for hva man kan filme, vise bilder av og dele. 

– Vi synes Tuva sier det veldig godt selv: «fokuset skal være jobb når man er på jobb».

Økende interesse

Ifølge flyselskapene TV 2 har snakket med, er det tydelig at vloggingen på Tiktok har gjort at flere har fått øynene opp for å jobbe i luften.

 Thomas Brun NTB / Kommunikasjon
KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Silje Glorvigen mener Kvittingen når en viktig målgruppe på Tiktok. Foto: Thomas Brun NTB / Kommunikasjon

– Det de kabinansatte deler i sosiale medier har vist seg å inspirere mange unge til å søke jobb i Norwegian, forteller Silje Glorvigen.

– Interessen for ledige stillinger har vært stor.

Under Norwegians rekrutteringsdager har de fleste unge søkerne sagt at de har sett og blitt interessert i yrket på grunn av innhold de ser i sosiale medier, opplyser Glorvigen.

Her har mange nevnt innholdet Tuva Kristine Kvittingen har delt.

– Sosiale medier er et svært viktig verktøy for rekrutteringen.

 Sunclass
GLAMORISERE: – Å jobbe som kabinansatt er mye mer enn en glitter-tilværelse på vingene, forteller Sofie Lund. Foto: Sunclass

I Sunclass merker de også Tiktok-effekten.

– Vi kan tydelig se at mange av de unge som søker oss har blitt interesserte via sosiale medier. 

Mye arbeid bak

For det er ifølge Lund ikke bare en dans på skyer å jobbe i et flyselskap. Ironisk nok.

Hun forteller at det ligger dedikasjon og utdanning hvor det stilles høye krav til prestasjon bak jobbene.

– Det er også selvfølgelig viktig å være oppmerksom på å ikke glamorisere denne hverdagen, mener Lund i Sunclass.

 Fernando Saez
BEHOV: Carina Elise Godou tror flere kabinansatte har behov for å vise at jobben dreier seg om mer enn å smile pent. Foto: Fernando Saez

Ekspert på sosiale medier Carina Elise Godou forteller at trenden med å vlogge arbeidsdagen fra vingene har vokst spesielt mye i år.

Den er nært beslektet med andre trender, som «get ready with me», «study with me» og what I eat in a day»-videoer.

Godou tror en blanding av nysgjerrighet, interesse for reising og dyrere flybilletter gjør at slike videoer slår bra an hos nordmenn.

– Ting trender på Tiktok fordi publikum blir engasjert og responderer, så det er nok mange nordmenn som drømmer seg bort i en slik karriere. 

Likevel mener hun at det ligger mer arbeid bak en slik video enn det tilsynelatende gir uttrykk for.

– En slik video skal se ut som det bare er tatt tilfeldige videoer her og der, men det ligger mye mer bak. Jeg kan tenke meg at mobilen ofte er oppe når man filmer en slik video, og det kan absolutt forstyrre jobben.

Husk dette når du flyr: – Gunstig

Read Entire Article