Flau over å være «søring»

1 month ago 22



«Det er langt dette landet. Det meste er nord», skriver Rolf Jacobsen. Jeg vil påstå at vi «søringer» er kunnskapsløse rundt dette å leve og bo i Nord-Norge. Derfor kommer det slike uttalelser fra vår ordfører Bernander, og han er ikke alene.

Foto: Privat

Derfor blir debatten deretter. Jeg blir litt flau over å være «søring» når jeg hører slikt.

Jeg er veldig stolt av og glad i Kristiansand og Sørlandet. Det er trygt, godt og lettvint å bo her. Her er mitt hjerte.

Likevel vil jeg gi nordlendingene den respekten de fortjener.

De lever med store avstander, tett på naturen og i et utfordrende klima, noe få av oss i sør har nok kunnskap om.

Det er viktig at det bor mennesker i hele vårt langstrakte land. Nord-Norge må ikke bli bare noe vi viser som Norges-reklame når vi skal lokke turister hit til landet vårt. Det skal bo folk i nord, og da må vi gjøre dette mulig. Det er naturresursser i nord som i større grad bør komme de lokale til gode. Men det er en annen og langt større debatt.

Min bestefar sa; «Du bør lære ditt eget land å kjenne». Og der har vi foreldre et ansvar. Men tar vi det? I altfor liten grad. Vi drar heller til syden med dem.

Derfor får vi politikere i dag som ikke har vært nord for Sinsenkrysset. Da er det lett å ta avgjørelser som ikke løfter Nord-Norge.

Vi burde hatt vennskapsbyer på kryss og tvers i Norge, med obligatoriske skoleturer. Da får barna våre sett hvordan mennesker lever i deres eget land. Jeg tror dette kan skape mer forståelse for hverandre, hvilke ulike utfordringer vi har, når vi velger å leve våre liv i Norge. Vi må skape en holdningsendring. Vi bør prissette dem som er tøffe nok til å bo «der oppe». Det kommer også oss «søringer» til gode.

Read Entire Article