Fint å legge til rette for bobilene i Sandnes

1 month ago 16



AFTENBLADET MENER: Bobilturismen er kommet for å bli. Flere bør se mulighetene, slik Sandnes nå gjør, og legge til rette for at de kan trives.

På den gamle «silotomten» i Sandnes sentrum kommer det en ny bobilparkering. Foto: Jarle Aasland

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Det voksende antallet bobiler har kommet overraskende på mange kommuner og turistmål. Bobilturistene selv har apper og andre kontaktflater som gir tips om mål og gode parkeringsplasser.

Et populært sted for mange har vært Sandnes sentrum. Det passer utmerket for denne typen turisme: å parkere senga si i sentrum av en attraktiv by byr på gode muligheter for både byen, næringslivet og ikke minst for turistene selv. At kommunen nå vil legge til rette for bobilparkering på solsiden av Vågen, er et godt eksempel på hva som skal til for å møte denne typen turisme. En natt eller to i Sandnes, tur videre til Strand og Preikestolen for eksempel, er en form for opplevelser bobilturistene ønsker.

For bobilgjestene er ikke campingturister i tradisjonell forstand. Når de kommer, gjerne i by-bobiler, følger de heller skiltene mot sentrum på det stedet de vil besøke, enn å se seg om etter en campingplass i utkanten av det attraktive området. De tar gjerne inn på en campingplass innimellom. Dels for å tømme et toalett eller en liten septiktank i bilen, dels for å lade batteriene og for å benytte seg av andre fasiliteter på campingplassen. Men de blir ikke lenge. Målet er å se flest mulig steder, oppleve mest mulig og å være til stede der det skjer. Det er en annen form for reiseopplevelse enn den tradisjonelle campingturismen.

I mange av bobilene er også standarden høy. Eget toalett betyr at det ikke er bobilturistene som gjør fra seg i skråningen like nedenfor rasteplassene. Det er heller ikke de som sørger for at søppelbøttene er overfylt; de kan ta hånd om avfallet i bilen og kaste det når de finner et mer velegnet sted.

Men det er en utfordring at flere av bobilene legger beslag på både en og to parkeringsplasser på populære steder. Særlig om de blir stående både en og to netter.

Det er krevende for både store og små kommuner. Og parkeringsmulighetene for bobilene vil være begrenset, slik det er for andre besøkende som kommer med bil. Men å avvise bobilene og jage dem bort fordi de også kan sove i sine parkerte biler, blir feil tilnærming. Tilrettelegging, slik Sandnes holder på med nå, er en mye bedre og hyggeligere løsning for alle parter.

Publisert:

Publisert: 8. august 2024 21:00

Read Entire Article