Ifølge Financial Times gikk det hardt for seg i en telefonsamtale mellom Donald Trump og Danmarks statsminister.
Publisert: 24.01.2025 21:10 | Oppdatert: 24.01.2025 21:25
USAs president Donald Trump insisterte på at han mente alvor om å overta Grønland. Det skjedde i en telefonsamtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen i forrige uke.
Financial Times omtaler det som skal ha vært en 45 minutters lang telefonsamtale.
Avisen skriver at fem nåværende og tidligere europeiske tjenestepersoner, som ble orientert om samtalen, mener at den gikk «veldig dårlig».
– Han var veldig bestemt. Det var som en kald dusj. Før var det vanskelig å ta det seriøst, men nå tror jeg det er alvorlig og potensielt veldig farlig, sier en av dem til avisen.
En annen sier at «det var forferdelig».
Ifølge kildene mislikte Trump at Frederiksen har uttalt at øya ikke er til salgs. Det skal ha gjort ham aggressiv og konfronterende, til tross for hennes tilbud om samarbeid omkring militærbaser og mineralutvinning.
Skal ha truet med tollsatser
Trump ble mandag innsatt som USAs nye president. Han har flere ganger snakket om å overta både Grønland, Canada og Panama.
Når det gjelder Grønland og Panama, har han ikke utelukket bruk av militært press.
En tidligere dansk tjenesteperson sier til Financial Times at det var en «tøff samtale». Ifølge kilden truet Trump med tiltak mot Danmark, som målrettede tollsatser.
– Intensjonen var veldig klar. De vil ha det. Danskene er nå i krisemodus, sa en annen til avisen.
Statsministerens kontor i Danmark sier til avisen at de ikke gjenkjenner tolkningen av samtalen, som er gitt av anonyme kilder.
– Presidenten er forpliktet til ikke bare å beskytte USAs interesser i Arktis, men også til å samarbeide med Grønland for å sikre gjensidig velstand for begge nasjoner, uttaler en talsperson for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd, skriver Financial Times.
– God og konstruktiv tone
Fredag hadde Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen en 20 minutters telefonsamtale med USAs utenriksminister Marco Rubio.
– Arktisk sikkerhet sto ikke på dagsordenen, men det var enighet om at det skal drøftes mellom USA, Danmark og Grønland på et senere tidspunkt, uttaler det danske utenriksdepartementet pressemelding.
De skriver også at det var en «god og konstruktiv» tone.