VG fortalte nylig historien om Oslo-kvinnen Grace Hesselberg-Meyer, som forandret testamentet sitt fire ganger på et drøyt år.
Den rike enken døde i august 2022 – 98 år gammel.
I 11 år var Radiumhospitalets Legat for kreftforskning hovedarving i Grace Hesselberg-Meyers sitt testamente.
Legatet mener det siste testamentet er ugyldig på grunn av Graces mentale tilstand de siste årene hun levde – i betydningen demens.
Signerte fire testamenter på 14 måneder
Fra 2008 og frem til 2019 var det kreftforskning Grace ville gi størstedelen av formuen til, men våren 2019 begynte Grace å signere stadig nye testamenter.
I april 2019 skulle Radiumhospitalets Legat fremdeles få det meste av arven, men Bettina og Marian Heyerdahl skulle få én million kroner hver. Sykepleieren skulle få smykker og 10 millioner kroner.
I august 2019 var søstrene Heyerdahl helt ute av testamentet.
I november 2019 skulle sykepleieren få alt.
3. juni 2020 signerte Grace sitt siste testamente. Der fikk søstrene Heyerdahl hele arven.
Testamentet ble signert i en bil på Solli plass i Oslo.
Partene skal møtes i en tre uker lang rettssak til høsten.
Oppdaget ukjente testamenter
3. juni 2020 ble Grace kjørt til Solli plass i Oslo av Bettina Heyerdahl, for å møte en av Norges mest profilerte arverettsadvokater, Randi Bull.
I tillegg til å arbeide med arveoppgjør, er advokat Bull bostyrer for Oslo tingrett ved offentlig skifte av dødsbo.
Denne sommerdagen skrev hun det aller siste testamentet til Grace, som ga døtrene til Thor Heyerdahl millionarven.
Noen timer tidligere hadde Randi Bull fått tilsendt de tre siste testamentene Grace hadde signert.
Hun hadde selv bedt Økokrim om å sende dem.
I to av testamentene var Radiumhospitalets kreftlegat oppført som hovedarving.
Advokat Randi Bull har i et politiavhør fortalt at hun «må ha sett» disse testamentene. Likevel spurte ikke advokaten den rike enken om hun ønsket å gi arven sin til kreftforskning.
Vil ikke svare
Bull ønsker i dag ikke å svare på spørsmål fra VG på grunn av taushetsplikten, men formidler i en e-post gjennom styrelederen i Advokatfirmaet Bull:
«Spørsmålet om Randi tok opp med Grace om hun ikke ville endre testamentet til fordel for kreftsaken, kan besvares med en generell opplysning: Et spørsmål stilt på denne måten ville kunne bli ansett som en utilbørlig påvirkning og således føre til at et testament ble ugyldig.»
VG stilte flere spørsmål til Randi Bull:
– Du fikk helt nye opplysninger om hvem Grace ønsket å testamentere til: Sett i ettertid, burde du brukt mer tid på å finne ut hva som var Graces siste vilje?
Spørsmålet er ikke besvart.
– Vurderte du å ta opp igjen spørsmål knyttet til testamentet hennes, og deriblant ønsket om å gi til kreftsaken?
Spørsmålet er ikke besvart.
Noen uker etter at testamentet var signert, sendte Graces nevø en e-post til Randi Bull. Den ble sendt etter et møte mellom Morten Hesselberg-Meyer og hans tante.
«Et annet forhold jeg er veldig usikker på, er at hun (Grace red.anm.) har fortalt at det foreligger et testament hvor leiligheten hennes i Fritjof Nansens vei er testamentert til en privatperson som angivelig skal bruke midlene på å støtte sykehus(...) Når jeg snakket med henne igjen i går var det et privat kreftsykehus», skrev Morten Hesselberg-Meyer i en e-post 6. juli 2020.
I dag tror nevøen at det var Radiumhospitalets Legat for kreftforskning tanten snakket om.
VG har spurt Randi Bull:
– Snakket du med nevøen om det han hadde fått vite av Grace?
Styreleder i Advokatfirmaet Bull, Cathrine Hambro, skriver til VG at henvendelsen fra nevøen kom på et tidspunkt etter at testamentet som Randi Bull bisto med, var skrevet.
«Nevøene hadde ikke formelle roller, som tilsa at de henvendte seg på vegne av Grace. Hva Randi snakket om med Grace, i forbindelse med dette, faller i sin helhet inn under taushetsplikten.»
Men bare fire dager etter at nevøen sendte e-posten til Randi Bull, signerte Grace på en fullmakt som tillot Morten Hesselberg-Meyer å innhente opplysninger på vegne av tanten.
– Fikk du svar på e-posten etter å ha fått fullmakt fra Grace?
– Nei, svarer Morten Hesselberg-Meyer.
Jusprofessor
Jusprofessor John Asland mener advokat Randi Bull burde ha tatt opp de tidligere testamentene med Grace på nytt. Asland har tidligere praksis blant annet fra Justisdepartementets lovavdeling og Borgarting lagmannsrett og er tidligere leder ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo.
– Ideelt sett burde advokaten nok ha foreholdt klienten de tidligere testamentene for å forsikre seg om at de tidligere ønskene var forlatt og at det nye ønsket var utslag av reelle overveielser, sier Asland til VG.
Han har tidligere vært sekretær for Arvelovutvalget og skrevet flere bøker om arverett, som han også foreleser om.
Burde undersøkt
Asland mener også at arverettsadvokat Randi Bull kunne ha snakket mer med Grace om arven.
– Advokaten burde nok også ha sikret seg en ny samtale i enerom med klienten for å forsikre seg om at det ikke forelå noen påvirkning, sier Asland.
Han påpeker at Grace tidligere er blitt svindlet, som VG tidligere har fortalt. Da det siste testamentet ble laget var Graces tidligere advokat og sykepleier siktet for grovt underslag. De ble i mars i år frifunnet i lagmannsretten.
– Gitt kunnskapen om politisaken, kunne det være grunn til å undersøke litt nærmere omkring både testasjonsevne og testasjonsvilje, skriver Asland.
Svein Steinfeld Jervell
Nevø Morten Hesselberg-Meyer har tidligere fortalt VG at tanten ikke visste hvem arverettsadvokat Randi Bull var, da han besøkte tanten på sykehuset. Hun husket heller ikke at hun nylig hadde signert et nytt testamente.
Advokat og partner Svein Steinfeld Jervell i Dalan advokatfirma mener de manglende minnene om testamentet kan være et bevis på at hun ikke forsto meningsinnholdet i dokumentet.
– Det kan også være en klar indikasjon på at personen heller ikke hadde testasjonsevne da dokumentet ble undertegnet, sier Jervell.
VG stilte ham spørsmål om denne saken høsten 2023. Den gang ble han gitt en anonymisert fremstilling av personene i sakskomplekset. Han står ved uttalelsen sin.
VG har tidligere stilt spørsmål til advokat Randi Bull:
** Skulle du i dag ønske at du innhentet en legeerklæring?
Gjennom styrelederen i Advokatfirmaet Bull formidler Randi Bull en generell uttalelse:
«Å ha testasjonsevne innebærer å ha forutsetninger for å opprette, endre eller tilbakekalle et testament. Hvis jeg har den minste tvil om hvorvidt en klient har testasjonsevne, vil jeg selvfølgelig aldri la vedkommende signere.»
Styreleder i advokatfirmaet Bull
A
Styreleder Cathrine Hambro formidler videre:
«VG insinuerer gjennom å stille spørsmål som Randi er forhindret fra å besvare, at hun i denne saken ikke har gjort nødvendige undersøkelser overfor klienten. Ut fra kunnskap og informasjon VG er i besittelse av, har ikke VG grunnlag for å antyde dette. VG risikerer derfor også å ha latt en jusprofessor uttale seg på et feilaktig grunnlag. Samtidig er Randi avskåret fra å kunne belyse dette på grunn av sin lovpålagte taushetsplikt», skriver styrelederen i en e-post.
Til politiet har Randi Bull fortalt at hun ikke innhentet helseopplysninger om 96 år gamle Grace Hesselberg-Meyer før hun skrev testamentet hennes.
I politiavhør fortalte Randi Bull at hverken Bettina Heyerdahl eller hennes daværende samboer, forretningsadvokat Andreas Mellbye, hadde bekymringer for Graces mentale tilstand.