Fikk sjokk da de så esken utenfor døra

1 month ago 24



Familien Aamås fra Langevåg på Sunnmøre fikk seg en skikkelig overraskelse da de kom hjem fra tur. For utenfor døren stod det en eske med noe høyst levende oppi.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
KOS: Det har blitt mye klapp og kos på sofaen hjemme hos familien Aamås med tre små katter i hus. Mamma Rebbeca er svært stolt over innsatsen til barna Jenny og Olivia. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

Publisert 10.08.2024 17:46

Familien Dybvik Aamås bor i Langevåg på Sunnmøre. Felles for de alle er at de har ett stort hjerte for å hjelpe trengende dyr.

Bare siden i fjor har de reddet over 40 skadde eller forlatte kjæledyr. På lista over dyr som har fått hjelp, finner man både pinnsvin, skogmus, måser og kattunger. 

Likevel var de ikke forberedt på synet som møtte dem da de tidligere i sommer kom hjem fra tur. For midt på trappen stod det en eske med tre kattunger i. Hvem som hadde satt de fra seg der, er det ingen som vet.

– De lå bare og freste og var kjemperedde, forteller Rebecca Dybvik.

Fikk sjokk

Hennes første reaksjon var sjokk over at dyrene var blitt etterlatt der. Hun gikk raskt i gang med å redde de små ungene, som viste seg å være rundt fire uker gamle.

– Kattene var svært skitne. De har også lett for å fryse når de ligger ute, derfor hastet det med å redde dem, forteller hun.

Heldigvis for kattene var de kommet til en familie med god erfaring og med et stort hjerte for dyrevelferd. 

Rebecca forteller at hun aldri har opplevd at noen har leverte fra seg dyr uten å gi beskjed først.

– Tenk om vi ikke hadde vært hjemme denne dagen, da hadde de ikke overlevd, forteller hun.

Etter et bad og mye stell, begynte mating med melk fra flaske. En prosess som involverte hele familien. Små kattunger må ha mat annenhver time, både natt og dag.

 @familienaamaas
MYE MATING: Små kattunger skal mates ofte både natt og dag. Foto: @familienaamaas

– Heldigvis har jeg kjempeflinke hjelpere som har lært seg flaskemating, så jentene bistår når moren er blitt for trøtt, sier Rebecca, og ser bort på barna, Jenny (11 år) og Olivia (9 år).

Rebecca, som alltid har vært opptatt av å hjelpe dyr, ser også at de som familie har stor nytte av å gjøre dette sammen.

– Det knytter oss som familie sammen. Det blir teamwork hele veien, sier hun.

Store mørketall

Ingen har nøyaktige tall på hvor mange dyr som hvert år blir dumpet og forlatt i Norge. Men bare i fjor fikk rundt 5200 dyr hjelp fra frivillige i Dyrebeskyttelsen. 

 @familienaamaas
GOD HJELPER: Olivia (9 år) synes det er veldig kjekt å hjelpe til. Foto: @familienaamaas

Dette inkluderer ikke de rundt 40 dyrene Rebecca og familien har reddet, derfor er det grunn til å tro at mørketallene er store. 

Siri Martinsen er leder i NOAH. Hun er svært oppgitt over at mange dyr blir forlatt.

– Dumping av dyr der du setter de i en hjelpeløs tilstand, er et alvorlig lovbrudd. Dette fører ofte til at dyrene lider en smertefull død hvis de ikke blir funnet av andre. Det er uforståelig at det fortsatt er folk som begår dette lovbruddet, til tross for at de har hatt dyrene i sin egen familien, sier hun.

 Gorm Røseth / TV 2
ULOVLIG: Siri Martinsen leder i NOAH er oppgitt over folks holdninger til kjæledyrene sine. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Nå som kattungene er blitt over ti uker og spiser selv, er melk på flaske byttet ut med høyt tempo og mye lek på gulvet. 

Om ikke lenge skal de omplasseres, noe familien er blitt godt vant med. De synes ikke at det er spesielt trist at det skjer, så lenge de får et godt hjem. 

Skal omplasseres

– De første dagene er litt tunge, men om vi skulle beholdt alle dyrene vi hjelper, så kunne vi ikke reddet så mange som vi har gjort. Det er det vi trøster oss med, forteller hun.

Selv om Rebecca og familien mer enn gjerne hjelper dyr i nød, ønsker de ikke å bli en «dumpingstasjon». Dette går hardt ut over egen privatøkonomi. 

 Kristian Haug Hansen / TV 2
TRYGGE PUSER: Kattene har blitt veldig glad i klapp og kos på fanget. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

 – Dessverre er det enkelt å hive fra seg disse pappeskene ute i skogen, eller langs en sidevei. Da ender det enten med at de blir dehydrerte, sulter i hjel, eller dør en sakte og grusom død. 

Hun anbefaler de som ikke er i stand til å ta vare på dyrene sine til å ta kontakt med en dyrevelferdsorganisasjon. De kan også levere de inn hos en dyrlegeklinikk, eller få dyret omplassert.

– Den nye trenden er bruk og kast på alt, inkludert dyr, sier hun oppgitt.

Read Entire Article