Ferjer, turisme og havneutvikling

1 month ago 19



Vi ønsker helt klart Nederland-ferja velkommen, men vil fortsatt peke på at det finnes flere muligheter mens vi arbeider for at ferja kan komme.

Foto: Lena Lislevand

Odd Nordmo (H), leder av areal og miljøutvalget, etterlyser at vi står på for at den omtalte Nederland-ferja kan komme tilbake. Vi er absolutt engasjert. Spørsmålet i denne saken er hvor mye man vil vektlegge de hensynene som havna ber om at man må ta. Vi deler utålmodigheten, men det er havna selv som peker på to forutsetninger for å få til flere ferjer utover de som er der i dag:

  • Øke kapasiteten med nytt ferjeleie

  • Øke antall biloppstillingsplasser (i to etasjer)

I begge tilfeller er det krevende grunnforhold, et forhold som hører med i debatten. Vi har vært i samtaler med havna om saken, og har ikke oppfattet at det er noen uvilje, men at saken tar lenger tid enn det mange av oss ønsker. Skal flere ferjer inn, må det tas investeringer. Da er det nye kunder som må ta kostnaden og derfor er havna avhengig av langsiktighet. Det ville vært urimelig om dagens to rederier måtte løftet kostnaden for å kunne betjene ferjer fra andre selskaper.

Svar til Næringsforeningen

Åpen

Havna som byutvikler

Åpen

Kristiansand må stå på for å få hete «Gateway to Europe»

Åpen

Nettopp fordi vi har flere turister til landsdelen for øye, så peker vi på Kjevik som den veien vi på kortest tid kan øke antall gjester på. Styrking av Kjeviks utenrikstilbud er i tillegg noe store deler av næringslivet har interesse av.

Nordmo bruker anledningen til å peke på Lagmannsholmen og utvikling av denne. Derfor kommenterer jeg også dette. Her nevner han spesifikt kommunens eget næringsselskap Knas. Selskapet er godt drevet og har styrken til å kunne ha en rolle. I våre høringssvar har vi heller ikke avvist at de kan ha en rolle i en innledende fase i prosjektet.

Men da må Knas kunne ha en lang horisont i sine investeringer. En kort horisont for å skape utbytte for eierne – kommunen – vil ikke være positivt for utviklingen av et byområde med et slikt enormt potensial. Under bystyret onsdag, opplyste kommunedirektøren at selskapet vil gi et utbytte på 25 millioner i 2025 og mellom 10 og 15 millioner de følgende årene.

Vi vet at Kristiansand havn tjente godt på å utvikle Kanalbyen sammen med en privat aktør, fremfor å bare selge tomtearealene. Det er havnas foretrukne løsning nå også, slik signalene ble gitt under et bystyremøte tidligere i høst.

Organisering av utbyggingen, tempo, hva som skal ligge ubebygd i flere år (gi plass til det ukjente) og hva som er mulig innenfor havne- og farvannslovens bestemmelser, krever en grundig gjennomgang. Jeg tror det er uklokt at politikerne signaliserer løsninger allerede nå. Husk at måten havna forvalter og utvikler eiendommene sine på, regnes som havnekapitalen og er avgjørende ikke bare for å kunne flytte konteinerne til Kongsgård, men også investeringer som åpner blant annet for flere ferjer.

Read Entire Article