Den lille kroppen ligger slapp i sengen på Nasser-sykehuset i Khan Younis. Ved siden av sitter mamma, Mona al-Reqep.
– Han har gått ned mye i vekt siden grenseovergangene ble stengt. På bare de to månedene har Osama gått ned 4 kilo, sier hun til Reuters.
Femåringen er alvorlig syk, blant annet med kronisk diaré og infeksjon i brystet. Legene mangler utstyr til å sette en nøyaktig diagnose.
– Han pleide å veie 13 kilo. Nå veier han 9. Og han fortsetter å gå ned, sier mammaen.
2. mars stoppet Israel all hjelp inn til Gaza. Aldri før har situasjonen for befolkningen vært så ille som nå, mener hjelpeorganisasjoner.
– Det er en dødssone. Et dødsfengsel, sier Røde Kors' utenlandssjef Nora Ingdal til NRK.
Utenlandssjef i Redd Barna, Nora Ingdal, sier sivilbefolkningen i Gaza lider og dør av sult under Israels blokade av nødhjelp.
Nødhjelp som våpen
Israel har tidligere hevdet at Hamas har stjålet og solgt nødhjelp. Dette avviser Ingdal kontant:
– Anklagene om at det har havnet i feil hender, er udokumentert.
En ny nødhjelpsavtale kan imidlertid være på trappene, melder Axios. Det amerikanske nyhetsnettstedet viser til anonyme kilder, to israelske og én amerikansk. De sier at Israel og USA vil etablere en ny internasjonal organisasjon som skal ha ansvar for å distribuere nødhjelp i Gaza.
Folk stimler sammen for å få mat i Gaza by 30. april.
Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBIsraels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha informert USAs president Donald Trump om planene i forrige uke.
Flere er skeptiske til ideen.
Menneskerettighetsgrupper frykter blant annet at den israelske hæren med dette skal ta kontroll over nødhjelpen og bruke det for å tvangsflytte Gazas befolkning, ifølge AP.
– Israel har et ansvar for å gjøre arbeidet vårt mulig, ikke bruke det som våpen, sier Jens Lærke, talsperson for FNs kontor for koordinering av humanitær innsats, til nyhetsbyrået.
Videoer og bilder viser barn midt inne i folkemengden rundt matstasjoner. Her er en liten jente ved et kjøkken i Khan Younis 29. april.
Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTBStatssekretær Andreas Kravik (Ap) mener Israels plan kan være et brudd på internasjonal lov.
– Vi ser at israelerne prøver å avvikle den humanitære infrastrukturen som det internasjonale samfunnet har satt opp, og erstatte den med et israelsk hjelpeapparat som skal operere på israelske prioriteringer, sier han til NRK.
– Det er helt uakseptabelt og i strid med Folkeretten, understreker han.
Kan utvide krigen
Samarbeidet mellom bistandsorganisasjoner og Israel har nå stoppet opp, skriver AP. Israel har ikke kommentert situasjonen.
Samtidig fortsetter Israels angrep mot Gaza. Lørdag er minst 30 personer bekreftet drept, ifølge Al Jazeera.
Et av de små barna som ble drept i det israelske angrepet mot Khan Younis på natten, ble lørdag begravd.
Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTBÅrsaken til Israels blokade er blant annet at Hamas fortsatt holder 59 personer fanget på Gazastripen. 35 antas å være døde.
Nå melder flere israelske medier, blant annet Ynet, at Israel planlegger å trappe opp militæroperasjonene i Gaza. Søndag skal Sikkerhetsrådet ta en avgjørelse, sa en talsperson for statsminister Benjamin Netanyahu til Reuters.
Det skal blant annet innebære en stor mobilisering av reservister.
Over 52.400 palestinere anslås å være drept i krigen mellom Israel og Hamas, ifølge Gazas helsemyndigheter. Krigen startet etter dette Hamas-ledede angrepet mot Israel der 1200 mennesker ble drept og 251 ble tatt som gisler.
Israels viseutenriksminister Sharren Haskel har nylig innrømmet til NRK at Israel har gjort feil i krigen. Til tross for dødelige angrep på blant annet journalister, helsearbeidere og sykehus hevder hun likevel at Israel ikke med overlegg skader sivile.
Yama utfordrer Israels viseutenriksminister Sharren Haskel med kritikken myndighetene får for krigføringen på Gazastripen.
Det er ingen tegn på fremgang i forhandlingene om våpenhvile eller utveksling av gislene. Samtidig fortsetter sult og sykdommer å bre om seg i Gaza. For barn som Osama, er tiden i ferd med å løpe ut.
Røde Kors' utenlandssjef Nora Ingdal påpeker at det skjer samtidig som tonnevis med nødhjelp står og venter på andre siden av grensen.
– Grensene må åpnes. Barn i Gaza trenger en varig våpenhvile nå. Akutt nødhjelp må slippes inn, og det må finnes en løsning på denne utsultingen og utpiningen av Gazas sivilbefolkning.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 03.05.2025, kl. 15.17 Oppdatert 03.05.2025, kl. 15.57