Fedme-aktivistisk lege hevder at overvekt er sunt

2 days ago 5



GJESTEKOMMENTAR: Fedme-aktivistisk lege hevder at overvekt er sunt.

«Møt den tjukke legen. Banebrytende vekt-inkluderende helsetjenester», er budskapet på Asher Lamies hjemmeside. Foto: Skjermdump fra The Fat Doctor
  • Audhild Skoglund

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

  • Asher Larmie, kjent som «The Fat Doctor», er en britisk aktivist i «fat acceptance»-bevegelsen (kroppsakseptbevegelsen) som hevder at fedme ikke fører til helseproblemer.
  • Larmie sprer kontroversielle medisinske meninger i sosiale medier, inkludert at vekttap går mot god medisinsk praksis, og han tilbyr kurs og podkast om temaet mot betaling.
  • Han er under etterforskning av det britiske tilsynsmyndigheter for oppførselen på nettet. Han har sagt fra seg sin legepraksis og vil ikke vurdere å returnere før organisasjonen «fikser» sitt oppfattet problem med rasisme, sexisme, fedmefobi og transfobi.
  • Aktivistene i «fat acceptance»-bevegelsen, flertallet av dem er til dels svært overvektige kvinner, ser seg selv som en minoritet som opplever diskriminering, kjemper mot vektrelatert stigmatisering og mener fedme kan være sunt.
  • Mange av aktivistene har dødd i tidlig alder.

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Det finnes en god del leger som er aktive i sosiale medier. Mange gir gode råd eller deltar aktivt i å avkle myter og usannheter om helse som spres på nettet.

Men det finnes også leger som selv sprer noen av de villeste og mest uvitenskapelige teoriene. Blant dem finner vi den selverklærte The Fat Doctor, britiske Asher Larmie, en aktivist i den såkalte fat acceptance-bevegelsen.

Overvekt gir ikke helseproblemer

Fat acceptance, eller fettaksept, er en bevegelse som hevder at å være feit ikke gir helseproblemer eller fører til sykdom, men at diskriminering av overvektige er problemet. Det er en rekke overvektige predikanter for denne meningen i sosiale medier, deriblant sangeren Lizzo og plus size-modellen Tess Holliday.

Og altså The Fat Doctor. Asher Larmie startet paradoksalt nok sin karriere i sosiale medier med å poste om sin egen reise med vekttap i 2020, ifølge hans egen nettside. Dette prosjektet synes å ha gått heller dårlig, og allerede tidlig neste år ble fokuset hans flyttet til å spre budskapet til fat acceptance-bevegelsen. Samme år, i 2021, begynte han å identifisere seg som ikke-binær. Han ble født som kvinne, men regner seg nå som mann, eller «trans-maskulin», i egne ord. Noe som er relevant for de siste eskapadene hans.

En rekke av aktivistene som
hevder at overvekt ikke
er helseskadelig, har dødd
i tidlig alder.

Heller diabetes enn vekttap

Larmies karriere i sosiale medier har vært preget av krasse utspill og oppsiktsvekkende medisinske meninger. Påstander han har kommet med, er at fett ikke legger press på hjertet, og at fett ikke kan samle seg rundt indre organer. Larmie har også påstått at resten av verden foretrekker at tjukke personer dør fremfor å fortsette å være feite, og at de vil gjøre dem avhengige av medisiner resten av livet heller enn at de skal være tjukke, som dokumentert gjennom kommentarkanalen SamAtEverySize på YouTube.

Videre hevder Larmie at slanking gjorde ham miserabel, og at han foretrekker å få diabetes, fremfor å være «tynn og miserabel».

Naturlig nok selger Larmie også en rekke kurs og en podcast mot betaling hvor han blant annet lærer publikum at råd om vekttap går mot god medisinsk praksis. I en omtale av et av kursene skriver han: «Vet du hvor skadelig bevisst vekttap er? Bli en ekspert på bivirkningene, risikoen og langtidskonsekvensene.»

Klaget inn for upassende nettoppførsel

Doktor Larmie har i årevis vekket oppsikt på nett og blitt hyppig diskutert. I fjor høst førte imidlertid flere klager til det britiske organet som overser britiske legers virksomhet og autorisasjon, General Medical Council, til at en etterforskning ble iverksatt. Interessant nok var det ikke de tvilsomme medisinske uttalelsene som var fokus for denne, men andre uttalelser.

I juni i år ble det besluttet å gi en advarsel. Til grunn lå to konkrete uttalelser på X. I den ene uttalte Larmie at «hvis du er en cis-heterofil hvit mann, gjelder dette. Som en generell regel misliker jeg deg, og du må jobbe virkelig forbannet hardt for å komme på godsiden min».

I den andre viste han et bilde av hunden sin og følgende tekst under: «Vurderer å skaffe meg en T-skjorte med denne lille søtnosens ansikt på som sier ’ADVARSEL! Hunden min blir nervøs i nærvær av hvite mennesker (og det samme blir jeg)’. Hva synes dere?»

Interessant nok er Asher Larmie selv nokså hvit.

Sier fra seg lisensen

Advarselen ble ikke tatt godt opp av The Fat Doctor, som kort tid etter var ute med sitt tilsvar. «Gå og knull deg selv! Jeg sier fra meg lisensen min.»

General Medical Council slo deretter fast at i så fall kunne han ikke regne med å få lisensen tilbake uten videre, men måtte opp til vurdering for sin egnethet som lege.

Larmie ble ikke mildere stemt av dette svaret, og slo fast i samme e-postutveksling at: «Den eneste måten jeg NOENSINNE ville vurdere å vende tilbake til medisin, er om GMC vil kunne demonstrere at de ikke lenger er et hvit makt-, kolonialistisk, patriarkalsk organisasjon. Fiks rasismen, seksismen, fettfobien, transfobiproblemene deres, først da kan jeg vurdere å komme tilbake til dere. Frem til da må jeg insistere på at dere aldri kontakter meg igjen

Ser seg som en undertrykt minoritet

Ideene Larmie sprer er slett ikke suget av eget bryst. Fat acceptance-bevegelsen har hevdet det samme i mange år. Denne bevegelsen består for det aller meste av svært overvektige kvinner som feirer sin egen kropp og hevder at det er sunt å være i hvilken som helst vektkategori. Det er også vanlig å se seg selv som en minoritet som opplever utstrakt diskriminering, og å koble dette til andre former for diskriminering, som rasisme og diskriminering av bevegelseshemmede. Leger betraktes med omfattende skepsis, især fordi de veier pasienter og kobler overvekten deres til fare for sykdom eller eksisterende sykdommer de måtte ha.

Dessverre har en rekke av disse aktivistene dødd i tidlig alder de siste årene. Å ha en lege som en av de fremste av fett-aktivistene er klart problematisk. Det er dessverre ingenting som tyder på at den delen av Larmies karriere er over.


Publisert:

Publisert: 29. juni 2024 07:00

Read Entire Article