Kortversjonen
- Flere store skred har gått i Norge i påskeuken.
- Frivillige Røde Kors-arbeidere rykker ut til slike hendelser, som senest på Storhornet i Oppdal.
- Nord-Norge har betydelig snøskredfare; oransje varsel er utstedt for Nord-Troms og Lyngen.
- Turfolk oppfordres til å planlegge godt, vurdere skredfare og bruke riktig utstyr.
Torsdag morgen ble frivillige fra Røde Kors sendt ut til Oppdal i Trøndelag etter å ha fått melding om et skred på Storhornet.
Ingen var tatt, men det føyer seg inn i listen av oppdrag de har hatt den siste uken.
– Det har vært mange skredhendelser til nå i år, og flere omkomne, og det viser alvoret i et snøskred og alvoret det er å bli tatt, sier Kjetil Åsland Nevøy (30) til VG.
Han er tilknyttet ressursgruppe skred, en faggruppe i Norges Røde Kors.
Suldal Røde Kors, og Ressursgruppe skred
Onsdag var to helikoptre, frivillige og politi i sving etter at det gikk et større snøskred i Markenestindan i Balsfjord i Troms. Også her gikk det bra.
– Det er bare å berømme alle mannskapene som har stått på gjennom vinteren, og de som nå bruker påsken sin på vakt og rykker ut, sier Nevøy.
Nettopp i Nord-Troms og Lyngen er skredfaren satt til faregrad 3, som betyr betydelig snøskredfare. Mange skred er allerede registrert i området.
– Jo høyere faregrad, jo mer risiko er det. Man må bruke det flotte fjellet vi har, men ikke gå i bratt skredterreng. Ta fornuftige veivalg, og planlegg turen godt, råder Nevøy, og fortsetter:
– Hvis man er i et ukjent område, som mange er nå i påsken, og du er usikker, så spør lokalkjente. Ikke gå ut på en tur du ikke er sikker på.
Farefullt i nord
Ifølge egenrapportering til Varsom, skal flere skred i Nordmannvikdalen ha løsnet da ettermiddagssolen varmet opp fjellsidene de siste dagene. Også i Pollfjellet skal det ha det gått flere skred.
– Politiet ber igjen om at alle gjør gode vurdering når de legger ut på tur i fjellet. Hjelp oss å skape en trygg påske ved å informere de du møter på tur om farene og be de være forsiktig. Sjekk skredfare for området du planlegger tur, heter det fra Troms politidistrikt torsdag.
– Nå er det krevende forhold i Nord-Norge. Det er mye snø, og det finnes stedvis vedvarende svake lag i snødekket som kan føre til at skredene kan bli store. Når temperaturen stiger og det vinterlige snødekket blir vått, vil det kunne gå mange våte skred, sier Emma Barfod, snøskredvarsler i NVE
.Les også: Fire skred i Troms: – Gjør gode vurderinger
Fredag er det utstedt oransje farevarsel for skred i Nord-Troms og Lyngen, grunnet høye temperaturer og regn første del av dagen.
– Store skred kan løsne av seg selv. Om ettermiddagen vil overgang til snøbyger og kraftig vind kunne danne ferske fokksnøflak i fjellet som vil være lette å påvirke, heter det i varselet fra Varsom.
Kamp mot klokken
Nevøy i skredgruppen understreker at det også er viktig at dem som legger ut på tur, også vet hvordan man bruker utstyr som skredsøker, spade og søkestang.
Hva er snøskredterreng?Snøskredterreng er områder hvor det kan gå snøskred. Hvis du unngår slike områder, er du trygg uansett skredfare. Det er viktig å lære seg å gjenkjenne slike terreng. Les mer på Varsom.no
Hvordan kan man vurdere snøskredfare?For å vurdere snøskredfare må du kjenne igjen skredproblemer og faretegn i terrenget. Skredfaren kan variere fra dag til dag, så det er viktig å holde seg oppdatert og bruke snøskredvarsler. Les mer på Varsom.no
Hva slags utstyr trenger man i snøskredterreng?I snøskredterreng bør du alltid ha med sender/mottager (S/M), søkestang og spade. Det er viktig å lære seg å bruke utstyret og øve jevnlig. Les mer på Varsom.no
Hvordan kan man planlegge en trygg tur i vinterfjellet?Du kan planlegge en trygg tur ved å sjekke om ruten går gjennom snøskredterreng, lese snøskredvarsler og se på ferske observasjoner av skredforhold på Varsom-regobs. Les mer på Varsom.no
– Går det skred, har vi kjempedårlig tid. Vi er avhengige av kameratredning i de fleste tilfeller. Nedgravd i et skred er et sted man ikke kan ligge lenge, sier han.
For det kan ta tid før redningen er der, om man skulle være uheldig og bli tatt. Politiet og Hovedredningssentralen trykker på knappen, og frivillige folk er stort sett dem som rykker for å grave deg ut.
– Om helikopter kan fly inn, så er det bra, en vil da mange tilfeller nå de skredtatte raskere enn hvis vi må rykke ut med snøscooter og ski, noe som vil ta lengre tid. Vi må også vurdere egensikkerheten hele veien, siden vi også må ferdes i terrenget, forklarer han.
Les også: Patrik (39) lå begravd i snøen i syv timer
På plass begynner arbeidet med å finne dem som er tatt. Letingen pågår til de enten finner dem, eller må avslutte, noen ganger fordi det blir for farlig å fortsette.
– Det er en godt trent gjeng med høy kompetanse som kommer, men alle har vanlige jobber og gjør dette på sin fritid.