Bildene av løslatte politiske fanger i Syria gir nytt håp for familien som ikke har hørt fra pappa siden 2011.
Tirsdag 10. desember kl. 16:30Moheeb Alnawati er en norsk-palestinsk journalist som forsvant på en reise i Syria 5. januar 2011. Han har seks barn og en kone i Norge.
– Vi håper at vi finner ut hva som har skjedd. Vi har alltid hatt håp, men nå har vi et ekstra stort håp, sier Alnawatis sønn, Mohanad til VG og fortsetter:
– Det er viktig at folk vet at det finnes en norsk borger som er savnet i Syria - og at han har vært savnet i 13 år.
Nå som fengslene åpnes og fangene slippes fri, har familien kontaktet Utenriksdepartementet for å be om hjelp til å lete etter faren.
– Vi vet ikke om han er levende eller død, men vi håper på det beste, sier Mohanad.
Forsvant sporløst
Mohanad var bare 17 år gammel da faren forsvant sporløst på en jobbreise i Syria. Da de ikke fikk svar fra Moheeb på mobilen, ble familien bekymret.
– Først tenkte vi at kanskje han har skadet seg eller at noen har slått ham. Etter 24 timer så ringte vi til alle sykehusene i hele Syria, uten resultat.
Familien fikk deretter tak i sjåføren som Alnawati hadde brukt under reisen. Sist gang sjåføren hadde sett ham, hadde de vært på besøk i en flyktningeleir.
De ba sjåføren sjekke rommet Alnawati hadde leid.
– Han fortalte oss at døren var ulåst, rommet var tomt og alle vinduene stod på vidt gap.
Norsk politi, Utenriksdepartementet og Norsk Journalistlag
ble varslet.– Alle prøvde å finne ut av hva som har skjedd, uten å lyktes, sier Mohanad til VG.
Arabiske våren
Kort tid etter at Alnawati forsvant kom Den arabiske våren
til Syria. Den utviklet seg til å bli en heftig borgerkrig der ulike opprørsgrupper gikk mot den daværende presidenten Bashar al-Assad.Norsk UD tok opp saken på med den syriske utenriksministeren, men de fikk ikke vite hvor Alnawati befant seg. Samtidig fikk Norsk Journalistlag hjelp av sine samarbeidsorganisasjoner til å lete etter Alnawati.
– Vi samarbeidet med Det palestinske journalistforbundet, som hadde bedre kontakter i Damaskus enn oss. Vi har også vært i kontakt med UD for å få dem til å finne ut hva som har skjedd, sier Eva Stabell i Norsk Journalistlag (NJ).
Håper faren dukker opp
– Vi har inderlig håpet på at denne dagen skulle komme. Og nå, etter 13 år er vi her, sier Mohanad og fortsetter:
– Hvis pappa har muligheten til å gå, så er dette hans sjanse til å komme seg vekk fra dette stedet. Jeg håper at vi finner ham, avslutter Mohanad.
VG har spurt UD hva de gjør for å undersøke statusen til Moheeb Alnawati, men har foreløpig ikke fått svar. Norge har i dag ingen ambassade i Syria og konsulære saker håndteres fra ambassaden i Beirut i nabolandet Libanon.