Spesielt funn på fjelltopp:
ÅLESUND (TV 2): Turkameratene gikk helt i taket da de fant en grevling på den høyeste fjelltoppen i Rauma.

Publisert 29.04.2025 14:39
– Det er jo helt sprøtt at vi skal finne en grevling på den høyeste fjelltoppen i Romsdalen, sier Karl Magnus Boasson til TV 2.
Lørdag morgen gikk han og kameraten Lars Hauff den lange turen opp til toppen av Store Vengetind (også kalt Store Venjetinden) – 1852 meter over havet. Det er en bratt og krevende tur.

Ved en varde helt på toppen gjorde de et helt spesielt funn.
– Vi trodde først noen hadde lagt igjen en fell på fjelltoppen. Det er jo veldig vindutsatt her oppe, forteller Boasson.
Skadet
Men da de kikket nærmere etter, viste det seg å være en død grevling.
– Det virket ikke som om den hadde ligget der lenge. Vi løftet litt på hodet og observerte både sår og blod på dyret, forteller Boasson.

– Det er topp tre av de rareste ting jeg har sett i livet mitt, sier turkamerat Lars Hauff mens de filmer funnet.
Ifølge Artsdatabanken er grevlingen et vanlig rovdyr i fra hele Sør-Norge til nord i Trøndelag. Enkeltindivider er også observert helt til Finnmark.
Grevling er en tilpasningsdyktig art som kan leve i ulike naturtyper, men foretrekker løv-, kratt- eller blandingsskog i nærheten av kulturmark.
– Grevling er ikke farlig, og det er en myte at den biter til det knaser, skriver Artsdatabanken.
Turkameratene har spekulert mye i hvordan dyret har kommet seg til toppen av Store Vengetind.

– Det er jo helt sprøtt, underlig og mystisk. Hvordan er det mulig at vi kan finne en grevling her oppe? Vår beste teori er at den er tatt av ørn, mener Boasson.
– Og dere har ikke båret grevlingen til topps for å ha det gøy med TV 2?
– Nei, er du helt gær'n. Vi synes dette er helt vilt og har ledd mye av et så merkelig funn, sier Boasson.

Tatt av ørn?

Vi kontakter de som har bedre greie på grevling. Petter Bøckman på Naturhistorisk museum er helt sikker på at grevlingen ikke har gått opp på fjelltoppen for egen maskin.
– Dyr på uvante steder er alltid gøy. Men grevlingen beveger seg sjelden over skoggrensa og dermed utsetter seg for unødvendig fare, sier zoologen og museumslæreren.
Han har to teorier om det spesielle grevlingfunnet.
– Noen har utvilsomt fraktet dyret dit. Menneske eller dyr. Det er innenfor hva som er mulig at en ørn har fanget grevlingen og etterlatt den på fjelltoppen, sier Petter Bøckman til TV 2.
Gått selv?
Forskningssjefen Jørgen Rosvold ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har en annen forklaring etter å ha lest historien og sett bildene.

– Dette er ikke noe vanlig syn. Men det er ikke så uvanlig at grevlinger går høyt til fjells, og ungdyr kan vandre langt og utforske områder som de normalt ikke lever i. Det er nok godt mulig at grevlingen har gått opp dit selv, forteller Rosvold til TV 2.
Han synes det er veldig kjekt å få inn slike observasjoner som forteller om lite kjente sider ved grevlingens liv.
Seniorrådgiver Thomas Rødstøl i Statens naturoppsyn har heller ikke tro på ørneteorien.
– Jeg tror det er mest sannsynlig at grevlingen har gått helt opp dit selv. Selv om det ikke er et fjelldyr er det ikke uvanlig å se spor høyt til fjells, sier Rødstøl til TV 2.
Toppturkameratene lot for øvrig grevlingen ligge igjen på toppen før de satte kursen ned til lavlandet på ski og snowboard.
