Færre norske turister i Sverige. Men ikke alle kjenner seg igjen i tallene.

6 hours ago 3



Færre norske overnattinger og færre dagsturer. Det er ikke like billig å være norsk i Sverige.

Nordmenn er glad i kortreist ferie, som her til Strömstad. Men på starten av året var færre nordmenn på overnattingstur til Sverige. Foto: Ketil Blom Haugstulen
  • Ingeborg Moe

Publisert: 19.05.2025 18:59

Kortversjonen

I årets tre første måneder ble det registrert 100.000 færre norske overnattinger i Sverige. Det viser tall fra det svenske Tillväxtverket, som Sveriges Radio har omtalt.

Turismeforsker Dieter Müller tror den svake norske kronen er en viktig forklaring. I forrige uke måtte man ut med 107 norske kroner for å få 100 svenske. I mange år var det omvendt.

Ikke like attraktivt

– Det er ikke like attraktivt å dra til Sverige, og ikke like billig. Norske turister er ofte i Sverige for å shoppe, sier Müller til Sveriges Radio. Han er viserektor og turismeforsker ved Umeå universitet.

Nordmenn utgjør den nest største turistgruppen i Sverige. Flest turister kommer fra Danmark. Deretter følger USA, Tyskland og Finland. Men det er bare blant norske turister at de ser en stor nedgang.

Skulle trenden fortsette, vil det først og fremst ramme vestkysten av Sverige og Nord-Sverige, der nordmenn dominerer.

Statistisk sentralbyrå har registrert en liten nedgang i antall norske dagsturer til utlandet. Men samtidig brukte vi mer penger på hver tur. En forklaring kan være at det er blitt dyrere å handle i Sverige, påpeker SSB. Kronen er svakere og det har vært inflasjon også i Sverige. Nordmenn brukte altså mer penger pr. tur. 45 prosent av handelen er mat og dagligvarer.

Nedgang også i Norge

SSB-tall viser også en nedgang i antallet norske overnattinger på hotell, campingplasser, hytter og vandrerhjem her hjemme første kvartal i år. Det gjaldt særlig på campingplasser. Derimot var det en økning i utenlandske turister i Norge. For de aller fleste, bortsett fra nordmenn, er det blitt billigere å være turist i Norge.

En viktig forskjell når man sammenligner årets tre første måneder med fjorårets, er påsken. Den kom sent i går, og er derfor ikke del av første kvartal i 2024. På den annen side ble kronekursen ekstra svak fra april.

Kjempestor grensehandel

Ikke alle er enige i at nordmenn lar seg skremme av svak krone og inflasjon. Ståle Løvheim er senterleder på Nordby-senteret rett over svenskegrensen, et yndet mål for mange norske grensehandlere. Han sier at de hadde tidenes beste omsetning i påsken. Pilene peker oppover og de styrer mot en årlig omsetning på fem milliarder svenske kroner, sier Løvheim.

Han melder om en besøksøkning på 5 prosent og en omsetningsøkning på mellom 6 og 7 prosent i år. Og mener det har følgende forklaring:

– Bakgrunnen er at det fortsatt er stor prisforskjell mellom Norge og Sverige, sier Løvheim.

Read Entire Article