Kvinnelige fanger skriker mens flere menn bryter opp låsene til fengselsceller i Syria.
Et barn står også i cellen i det som skal være Sadnaya militærfengsel, også kjent som «det menneskelige slakteriet».
Videoen er stedsverifisert av nyhetsbyrået AP.
– Jeg har vært i fengsel i ti år. Hva skjer? spør mannen som kommer løpende.
Tusenvis av fanger er fri i Syria. Hvem er de egentlig?
Forvirret og jublende strømmet syrere ut av fengsler på søndag, etter å ha blitt frigjort i forbindelse med sammenbruddet til Bashar al-Assads regjering.
Publisert: 09.12.2024 22:28
Kortversjonen
- Flere syrere ble løslatt fra fengsler i forbindelse med Bashar al-Assads regimes fall.
- Saydnaya-fengselet var et symbol på Assads skrekkregime, kjent for tortur og massedrap uten rettssak.
- Opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham frigjorde tusenvis av fanger, inkludert Bashar Barhoum, som feiret sin frihet i Damaskus.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
«Ikke vær redde. Bashar Assad har falt! Hvorfor er dere redde?» sier en av opprørene i det han forsøker å få kvinner ut de tettpakkede fengselscellene.
Men frykt har vært over alt for Syrias befolkning i tiårene Assad-regimet har styrt Syria. Forvirringen var stor da dørene i Saydnaya-fengselet plutselig åpnet seg søndag og fremmede menn kom inn.
Amnesty International er en av flere organisasjoner som tidligere har slått fast at dusinvis av mennesker i hemmelighet ble henrettet hver uke i Saydnaya. De anslår at opptil 13.000 syrere ble drept i fengselet uten lov og dom mellom 2011 og 2015.
Også USA har tidligere hevdet at det syriske regimet har drept tusenvis i Saydnaya, og brent likene for å skjule forbrytelsene.
1 av 2Foto: Hussein Malla / AP / NTB
Husket ikke navnene sine
BBC snakket med legen Dr. Sharvan Ibesh. Han hjalp en venn med å lete etter hennes far som har vært fengslet i 13 år. De fant ham ikke. Men Ibesh er sjokkert over hva han så på innsiden av Saydnaya-fengselet.
Han forteller om to innsatte som var omringet av mennesker som ville hjelpe.
– De var helt borte, de bare stirret fremfor seg, sier han.
De to kunne ikke engang huske hva de heter. Legen sier at de åpenbart hadde sittet i fengsel i mange år.
Sky News forteller at opprørerne som åpnet fengselsportene også fant mange barn, som har vokst opp hos mødrene sine i fangenskap.
Ny sjanse
Opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tømt Assad-regimets fengsler fra Aleppo til Damaskus på sin ferd mot hovedstaden. HTS er den viktigste av flere opprørsgrupper som har tatt del i opprøret.
Anslagsvis 136.614 mennesker var, ifølge Syrian Network for Human Rights (SNHR)Syrian Network for Human Rights (SNHR)En organisasjon som dokumenterer menneskerettighetsbrudd i Syria., bak lås og slå i et syrisk fengsel før opprørerne kom og frigjorde svært mange.
En av dem var Bashar Barhoum, som har snakket med nyhetsbyrået AP. 63-åringen skulle egentlig henrettes etter å ha vært fengslet i syv måneder. Søndag ble han sett feirende på gaten i Damaskus.
– Jeg har ikke sett solen før i dag. Istedenfor å være død i morgen, takk Gud. Han ga meg en ny sjanse i livet, sa han til AP.
– Selve symbolet på Assads skrekkregime
Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, sier Saydnaya var selve symbolet på Assads skrekkregime.
– I 2017 ga vi ut en rapport der vi hadde intervjuet 31 tidligere innsatte, hvor de beskrev det de hadde gått gjennom. Det var rutinemessig tortur, bare for å fornedre dem, grusom tortur og massehenrettelser.
Mellom 2015 og 2016 kalkulerte Amnesty at mellom 20 og 50 mennesker ble henrettet der hver eneste uke.
– De ble hentet ut av cellene, fikk et par timer med juling og kjørt til en slags domstol, som på svært kort tid dømte alle til døden. Så ble alle fraktet til en kjeller hvor de ble hengt.
John Peder Egenæs
Generalsekretær i Amnesty International i Norge.
Flere tusen mennesker skal ha blitt summarisk henrettetsummarisk henrettetEn rask og ofte urettferdig henrettelse uten en formell rettssak. i fengselet gjennom årenes løp. Egenæs sier de innsatte stort sett bare var politiske fanger og noen tidligere militære, som var kritiske til Assad-regimet, eller ble anklaget for å være det.
Generalsekretæren er overrasket over hvor fort Assad-regimet falt.
– Så må man, når man ser film og opptak fra gatene, juble litt med det syriske folket. Det store flertallet er glade, men det er også en viss uro, for opprørsgruppene er ulike og har ulikt utgangspunkt.