Publisert: 27.12.2024 09:30 | Oppdatert: 31.12.2024 21:59
Telt, GPS, jaktradio, soveposer og gåstaver var handlet inn. De tre mennene hadde pakket ryggsekkene. Men det var ikke plass til alt de skulle ha med seg, så de hadde skaffet en gummibåt med påhengsmotor til å frakte deler av lasten over innsjøen Torneträsk.
Alt var nøye planlagt, men likevel gikk det ikke som planlagt, skulle det senere komme frem i retten.
– Jeg følte meg som et esel
Det var høst og et stort parti med hasj hadde kommet fra Spania til Sverige. Derfra skulle mennene frakte stoffet over grensen til Bardu.
Der de fleste ville ha fraktet stoffet med bil, valgte nordmennene å ta bena fatt.
228 kilo ble til dels pakket i ryggsekker som ble båret over grensen. Det de ikke fikk plass til i ryggsekkene, skulle fraktes med en gummibåt på innsjøen Torneträsk like ved grensen mellom Norge og Sverige.
– Gummibåten fikk hull, den tålte ikke vekten. Så begynte det å blåse opp, fortalte en av mennene senere.
Stoffet måtte derfor fraktes til fots. Ved DNT-hytta Lappjord hadde de et lite depot som de brukte, før det ble fraktet til Bardu.
I retten sa en av mennene, ifølge NRK:
– Jeg har følt meg som et esel.
Etterforskningen av saken avdekket samarbeid med svenske nettverk og hvordan narkotika ble smuglet gjennom Sverige til Nord-Norge.
Området nord for polarsirkelen har pekt seg ut som et svært ettertraktet marked for flere av Sveriges mektigste kriminelle nettverk, forteller politiet i Troms og Noa i Sverige. Sporene har ledet politiet til det de mener er Rawa Majid og Ismail Abdo.
Involvert i «alle» saker
De nordlige delene av Norge later til å være særlig attraktivt for flere svenske nettverk. Aftenpostens og SvDs kartlegging viser at særlig Foxtrot, Gottsundanettverket og Rumba har et stort fotavtrykk nord for polarsirkelen.
Dette bekrefter politiinspektør Yngve Myrvoll fra Troms politidistrikt.
De har sett de tre nettverkene være aktive i distriktet. Det er imidlertid ikke alltid svenske kriminelle som har flyttet nord, men norske personer som samarbeider med svenske nettverk.
– Noen svenske borgere sitter i Sverige og andre land. De fjernstyrer nettverkene fra blant annet Tyrkia. De er ikke fysisk til stede, men sørger for at narkotika fraktes hit, og penger går i retur, sier Myrvoll.
Troms er ikke det eneste distriktet i nord der svenske nettverk er blitt fanget opp. I Nordland skal en mann med koblinger til Rinkeby ha vært sentral. Han knyttes til volds- og narkotikakriminalitet i flere norske politidistrikt, viser dokumenter vi har sett.
Hvorfor er svenske gjenger så interessert i områdene nord for polarsirkelen? Det bor ikke mye folk der. Befolkningen er spredt. Prisene for kokain, hasj eller andre stoffer i nord er langt høyere enn på Østlandet.
Alle etterforskningene som distriktet har startet mot organisert kriminalitet de fire siste årene, har hatt innslag av svenske personer eller grupper, forteller politiet.
En blå koffert
En sentralt plassert politikilde forteller til Aftenposten at det hele startet ved en tilfeldighet. En dame skal ha luftet hunden nord på Tromsøya en søndag, da hun gikk forbi to unge gutter. Kvinnen skal ha reagert på at de virket malplasserte.
Det hun snart skulle melde fra om til politiet, ville knytte Sveriges mektigste kriminelle til Tromsø og Nord-Norge, forteller politikilden.
To svenske menn med arabisk utseende møtte guttene. En av svenskene åpnet bagasjerommet og ga en av guttene en blå koffert, før de dro igjen. De to unge guttene klarte å praie en taxi og dro fra stedet.
Kort tid etter stanset politiet drosjen. Kvinnen med hunden hadde fortalt hva hun hadde vært vitne til. Da politiet fikk stoppet bilen, kjente de en sterk hasjlukt i taxien. De åpnet den blå kofferten og fant litt over 37 kg hasj.
Hjemme hos en av guttene fant politiet mer: litt over 6 kilo hasj, 600 gram amfetamin og nesten 90 gram kokain. I dag er halvbroren til den ene av guttene siktet i en stor narkotikasak med koblinger til ledelsen i både Gottsunda- og Rumba-nettverket.
Svenskene som hadde overlevert stoffet, ble to dager senere stanset av tollere ved Halden med seks kilo kokain. De to skulle senere bli dømt til henholdsvis syv år og seks måneder og tre år og fire måneder fengsel. Etterforskningen ga også interessante spor.
På telefonen til den ene fant politiet meldinger som tyder på at de hadde vært i kontakt med både Rawa Majid og Ismail Abdo samtidig som de fraktet stoff til Norge.
Holder å nevne Foxtrot
Det har vært og er flere straffesaker i Troms med koblinger til sentrale personer i de største svenske nettverkene.
Myrvoll sier at volden de svenske gjengene er kjent for, kommer godt med.
– Det holder kanskje å namedroppe Foxtrot, så virker det som at de lokale trekker seg unna, sier han.
Dersom noen ikke betaler, blir det vist til at man samarbeider med svenske nettverk.
– Det brukes som et bakteppe for å legitimere seg eller skape frykt, sier Myrvoll.
Han peker på at fryktkapitalen som de svenske gjengene har påvirker konkurransesituasjonen mot andre kriminelle nettverk. Det virker som at det er lettere for svenske nettverk å ta markedsandeler i Nord-Norge sett i lys av situasjonen i Sverige.
– Dette er bekymringer som vi er nødt til å ta på alvor for å bremse utviklingen, sier polititoppen.