Utenriksministeren mener at den russiske presidenten ikke var klar til å møte Zelenskyj.
Mens spekulasjonene raser rundt samtalene mellom Ukraina og Russland i Istanbul, har Natos utenriksministre vært samlet i den tyrkiske byen Antalya 500 kilometer lenger sør.
Espen Barth Eide (Ap) og hans kolleger har drøftet hvor mye Nato-landene skal bruke på forsvar. Men det var møtet i Istanbul som var det store samtaleemnet.
– Putin valgte ikke å dra og sender folk på relativt lavt nivå. Det viser at Putins påstand om at han ønsker fred raskt, ikke er veldig troverdig, sier utenriksministeren til VG.
Etter at EU truet med nye og skjerpede økonomiske sanksjoner mot Russland, foreslo Vladimir Putin at Russland og Ukraina skulle møtes i Tyrkia torsdag for direkte samtaler.
Volodymyr Zelenskyj utfordret så Putin til å møte ham personlig i Istanbul og reiste selv til Ankara for møter med Tyrkias president. Men Putin blir hjemme.
– Mine tyrkiske kolleger sier at de først veldig sent onsdag kveld fikk vite at Putin ikke ville komme. Jeg mener Putin taper litt ansikt. Han var rett og slett ikke klar, sier Eide.
Han tror at Moskva ikke ventet at Zelenskyj ville stille på et toppmøte, uten at Russland først hadde innfridd Ukraina og Vestens krav om en 30 dagers våpenhvile først.
– Det er min og omtrent alle mine kollegers vurdering at Zelenskyj ved å stille opp selv og si han var klar tli å begynne uten betingelser, ga Putin en mulighet til å vise at han mener alvor.
Eide sier at det likevel er bra at samtalen kommer i gang.
– Det er ekstremt viktig for alle parter hvordan slike forhandlinger starter. Det setter veldig mye tonen. Her har vi vært vitne både til prestisje og maktspill, sier Eide.
Klokken 13.45 norsk tid torsdag er det fortsatt uklart om og når de vil møtes, de ukrainske og russiske delegasjonene som er kommet til Istanbul.
– Må sjekke hvert ord
– Det er ikke et veldig høyt nivå på den russiske deltagelsen. Dette er folk som må sjekke bakover til Moskva for hvert ord og komma de skriver ned, sier utenriksministeren.
Russlands delegasjon:
- Vladimir Medinskij, rådgiver til president og navnebror Putin, leder delegasjonen. Medinskij ble født i det som i dag er Ukraina, og har tidligere hatt kulturministerposten i Russland. Han ledet også forhandlinger i 2022.
- Viseutenriksminister Mikhail Galuzin.
- GRU-sjef Igor Kostyukov.
- Viseforsvarsminister Aleksander Fomin.
- I tillegg har Putin godkjent en rekke eksperter som skal delta på møtet.
Trump kommenterte torsdag Putins nei – se video:
Han tror ikke de krigførende partene blir enige om noe vesentlig i Istanbul.
– Men de kan bli enige om at de skal fortsette å møtes og hvem som skal delta i samtalene. Det er vel det vi kan håpe på, når det ikke starter på øverste nivå.
– Vil vi noen gang se et møte mellom Putin og Zelenskyj?
– Jeg vet rett og slett ikke. Nå ser det ut til at vi får en mer klassisk fremrykning, hvor man bygger opp en del på lavere nivå før de møtes. Det kan nok ta litt tid.
Men Eide tror alt er mulig nå.
– Det er en helt annen dynamikk og bevegelse i dette nå enn for et halvt år siden.
Eide tror ikke at EU setter skjerpede sanksjoner på vent, mens partene snakker sammen.
– USA jobber også veldig konkret med å få en sanksjonspakke på plass, hvis ikke Russland leverer. Det opplever vi som europeiske Nato-land som en klar forbedring.
– Kraftig overdrevet
Utenriksministeren understreker at alle deres analyser tilsier at selv om krigen fortsetter i Ukraina, er Russlands økonomi hardt presset.
– Forestillingen Russland prøver å spre om at de kan føre krig så lenge det skal være, er kraftig overdrevet. Ukraina står mot en stor overmakt, men gjør det ganske bra.
Espen Barth Eide sier han at opplever at USA og Europa i dag er mye mer samstemt i sin støtte til Ukraina og behovet for press mot Russland.
– Bare for noen måneder siden kunne man få inntrykk av at Trump mente at Russland og USA skulle forhandle uten Ukraina og Europa ved bordet. Det har endret seg kraftig i riktig retning.
Etter et møte med nordiske og baltiske utenriksministre på Bornholm 29. april understreket Eide at fred ikke nødvendigvis er bra uansett.
– Vi må sikre at Ukraina beholder sin uavhengighet, sin territorielle integritet og selv kan velge sin alliansetilhørighet, fremholdt den norske utenriksministeren.
VGs kommentator om mulige fredsforhandlinger – se video: