Eskalering etter rakettangrep: – En åpenbar risiko for storkrig

1 month ago 25



Hizbollah-angrepet som drepte tolv israelske ungdommer, har ført til kraftig eskalering i Midtøsten det siste døgnet. Sikkerhetspolitisk analytiker mener situasjonen «aldri» har vært så anspent.

Folk strømmer til for å hjelpe sårede ungdommer etter et Hizbollah-angrep på en fotballbane på de israelskokkuperte Golanhøydene. Foto: Hassan Shams, AP / NTB

Publisert: 28.07.2024 15:33 | Oppdatert: 28.07.2024 15:49

Kortversjonen

Faren for eskalering til storkrig i Midtøsten har økt betraktelig det siste døgnet.

– Jeg er dypt bekymret over utviklingen i regionen, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse søndag ettermiddag.

Dette har skjedd:

  • En rakett traff lørdag en fotballbane i Majdal Shams på de israelskokkuperte Golanhøydene israelskokkuperte Golanhøydene De syriske Golanhøydene ble okkupert av Israel under krigen i 1967 og annektert i 1981. Men det internasjonale samfunnet har aldri anerkjent annekteringen.og drepte tolv ungdommer i det drusiske samfunnetdet drusiske samfunnetDruserne er en arabisktalende minoritet som lever både i Israel, Syria og Libanon, og som har en religion som regnes for å være en gren av sjiaislam, men med sterke innslag fra kristendom og mystisisme. Druserne i Israel har et greit forhold til staten Israel.. Raketten antas å ha blitt sendt fra Libanon. HizbollahHizbollahHizbollah er en libanesisk, sjiamuslimsk gruppe med en militær og en politisk gren. Den ledes av Hassan Nasrallah. Gruppen ble stiftet i 1985 for å bekjempe Israel i Sør-Libanon, som Israel okkuperte frem til år 2000. Sammen med Amal-bevegelsen er Hizbollah det største politiske partiet som representerer sjiittene. får ansvaret.
  • Det israelske militæret har svart med å angripe militære Hizbollah-mål dypt inne i Libanon.
  • Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier Hizbollah vil måtte betale en høyere prishøyere prisSiden oktober i fjor er over 450 mennesker drept i israelske angrep i Libanon, hvorav rundt 90 er sivile. I Israel var inntil lørdag 21 soldater og 13 sivile drept av Hizbollah. enn noen gang før.
  • Iran sier det israelske motangrepet vil få konsekvenser. Iran sponser Hizbollah militært.
  • Libanons regjering, som ikke har kontroll over Hizbollah, har fordømt alle voldshandlinger og krever umiddelbar stans i alle krigshandlinger.
Mange sørgende samlet seg rundt de drepte israelerne etter lørdagens angrep. Minst 12 skal ha blitt drept på en fotballbane. Foto: Leo Correa / AP / NTB

– Israel kommer til å svare med tydelige angrep

Offiser i Forsvaret og sikkerhetspolitisk analytiker Gunnar Gabrielsen befinner seg selv i Libanon omtrent to mil fra stedet der Israel traff i sitt motangrep natt til søndag.

Under telefonintervjuet med Aftenposten søndag høres drønn av det Gabrielsen tror er bombing i bakgrunnen.

Gabrielsen sier det har vært vedvarende stridshandlinger ved grenseområdet mer eller mindre hele tiden siden 7. oktober i fjor – da Hamas-soldater rykket inn i Israel på en musikkfestival og drepte rundt 1250 sivile israelere, og tok en rekke gisler til fange.

– Hizbollah har kjørt sin egen kampanje mot Israel hele tiden, med ganske voldsomme angrep, men det har aldri vært så alvorlig som nå. Gårsdagens angrep var det dødeligste siden 7. oktober. Hizbollah har nå krysset den røde linjen for hva Israel kommer til å tolerere, og det kommer til å bli en merkbar opptrapping, sier han.

Gunnar Gabrielsen

Offiser i Forsvaret og sikkerhetspolitisk analytiker.

Israelske angrep har hittil vært rettet mot Hizbollahs ledelse og våpenlagre. Gabrielsen tror Israel nå vil angripe bredere og mer omfattende.

– Det er naturlig å tenke at Israel vil svare med å angripe infrastruktur og særlig det Hizbollah-kontrollerte området rundt landets eneste internasjonale flyplass, rett ved Beirut, mener han.

Mener Hizbollah trekker landet mot krig

Det er åpenbart at Hizbollah igjen kommer til å gjengjelde et israelsk motangrep, mener han.

Sikkerhetsanalytikeren tror det er naturlig at det blir flere rakettangrep i begge retninger, siden en bakkeinvasjon krever en mye større organisering og mobilisering.

– Er det en sjanse for storkrig i regionen?

– Det er en åpenbar risiko for storkrig. Situasjonen vi er vitne til nå er svært anspent. Hizbollah har støtte fra Iran, og de kommer til å fortsette å angripe Israel så lenge krigen på Gaza varer. Det gjør at Israel blir opptatt på to fronter.

Gabrielsen påpeker at det ikke er noe begeistring innad i Libanon for det som skjer for øyeblikket. – Hizbollah trekker landet sakte mot en krig, sier han til Aftenposten. Foto: Avi Ohayon / Reuters / NTB

Gabrielsen mener det er først de nærmeste dagene man kan se hvordan det vil utarte. Han påpeker at det kan ta litt tid å mobilisere til en større krig i regionen.

– Om krigen på Gaza hadde stoppet i dag, hadde Hizbollah også dempet seg. De har en felles drivkraft og motivasjon med Hamas om å utslette Israel. De gir hverandre oksygen og holder hverandre gående.

Tror ikke Israel ønsker storkrig

Toppdiplomat Kåre Reidar Aas var Norges ambassadør til Israel fra 2020 til 2023.

Han mener det er en stor sjanse for at Israel kommer til å gjengjelde med større og kraftigere angrep i Sør-Libanon. Uttalelser fra Netanyahu og det israelske militære peker i den retning, mener han.

– Israel kommer til å slå hardt tilbake, men samtidig ønsker de ikke en fullskala krig i regionen. Det er viktig at partene besinner seg. Et nytt militært angrep vil kunne bli besvart med angrep fra Hizbollah mot mål i Israel. I så fall er vi inne i en ond spiral. Så dette er en hårfin balansegang fra israelsk side, sier Aas til Aftenposten.

Han tror de neste dagene og de neste trekkene fra begge sider av konflikten vil definere hvorvidt man får en eskalering til en potensiell storkrig.

Aas påpeker at alt henger sammen med krigen på Gaza. – Med en gang man får en våpenhvile på Gazastripen, så vil situasjonen deeskalere. Alt dette henger sammen, sier toppdiplomaten, som her er avbildet i Israel i 2022. Foto: Privat

– Ingen ønsker en storkrig, og USA har tett kontakt med israelske myndigheter for å unngå en eskalering, sier Aas.

Han har også vansker med å se at det er i Irans interesse at konfliktnivået øker.

– Våpenlagrene til Hizbollah kommer fra Iran. De neste timer og dager vil bli avgjørende. Sannsynligheten for et nytt israelsk angrep mot Hizbollah er likevel stor.

Dersom Israel gjennomfører et nytt angrep på Hizbollah, tror Aas de vil angripe strategiske mål inne i Libanon, og særlig gå etter våpenlagrene til Hizbollah og deres militære stillinger i Sør-Libanon.

– Hizbollah er ansvarlig for den svært anspente situasjonen man står i nå etter angrepet som traff barn og ungdom på en fotballbane, og mest sannsynlig kommer Israel til å gjengjelde. Hizbollah har samtidig store og sofistikerte våpen, og det vet også alle på israelsk side.

Read Entire Article