I år som i fjor har Miljøpartiet De Grønne fremmet eget alternativt forslag til fylkeskommunens handlings- og økonomiplan. For oss har målet vært å styrke kjerneoppgavene i fylkeskommunen: å gi innbyggerne i hele Agder en god skole og et godt kollektivtilbud.
Vi styrker rammen for videregående opplæring med 10 millioner i 2025, og deretter 22,6 millioner i året fra 2026-2028 for å ivareta justeringer i tilbudsstrukturen. Med andre ord: MDG ønsker å sikre fortsatt studiespesialiserende linje i Risør og finansiere lavere krav om oppfylling for igangsetting av klasser. Det gir Agder et mer desentralisert og variert studietilbud i hele regionen. Det gir elevene mer frihet og mer forutsigbarhet i skoletilbudet.
Så styrker vi også overføringen til AKT med 37 millioner neste år, med påfølgende 25,5 millioner i årene etter det. Vi spesifiserer at pengene skal brukes for å gi passasjerene et best mulig tilbud, og at det blir opp til AKT å vurdere hvordan det skal skje. Det håper vi kan gi AKT det ekstra trøkket de trenger for å frakte enda flere passasjerer de neste åra.
Begge deler finansierer vi uten å øke låneramma. Trygg økonomisk styring er selvsagt mulig også der kjerneoppgavene styrkes.
På investeringssida i budsjettet foreslår vi i år som i fjor å styrke trafikksikkerheten for barn og unge på Agder, samt til å styrke investeringene for trygg sykkelvei i kommunesentrene. Dette er tiltak som både gir mye faktisk og opplevd trafikksikkerhet for mange, særlig for den delen av befolkninga det er viktigst for - ungene våre.
I tillegg styrker vi sakte, men sikkert potten som er satt av til egenproduksjon av fornybar energi utover i perioden, fordi vi mener at fylkeskommunen bør gjøre sitt for å redusere belastning på strømnettet, øke selvforsyningsgraden og forsyningssikkerheten. Vi tror også at egenproduksjon av fornybar energi kan gi lærdom, kompetanse og erfaring om lokal fornybar energiproduksjon for hele regionen. Dette er bra for lokalt næringsliv, privates lommebok, klima og miljø.
Mindre hyggelig lesing var posisjonen, bestående av Høyre, Senterpartiet, KrF, Venstre, FrP, sitt forslag til økonomi, handlingsplan og klimabudsjett; et forslag som hverken er i tråd med klimamål posisjonen har vært med å stemme for, eller lovnader fra toppolitikerne i valgkampen i fjor.
Det får meg til å spørre: Er det sånn at bare FrP flyr høyt på målingene, så får de det som de vil? Eller har dere andre partier – Høyre, KrF og Venstre - fullstendig gitt opp visjonen for Agder?
Forskjellen mellom posisjonens visjon og MDGs visjon for Agder er i hvert fall bare blitt tydeligere.
Der posisjonen kutter sykkelbytiltak med 10 millioner i året, vil vi finansiere styrket innsats for tryggere sykkelvei i kommunene.
Der posisjonen satser på fly, en transportform som er den mest klimafiendtlige vi har, satser vi historisk mye på lokalbussen. Bare en av disse transportmidlene er en fylkeskommunal oppgave: selvsagt AKT. Fylkeskommunen kan gjøre en forskjell når det gjelder busstilbudet. Hvilken virkning pengene FrP vil drysse over Kjevik og Gullknapp vil ha, er bokstavelig talt i det blå.
Og der posisjonen satser på kjernekraft, ved å melde oss inn i en lobbyorganisasjon med formål å selge inn denne høyst ufornybare energiformen, viderefører vi forpliktelsene våre i hydrogennettverket. Ikke skjønner jeg hvordan kjernekraftnettverket styrker levekåra på Agder. Kjernekraftsatsingen har uansett et stort flertall i fylkestinget tidligere gått sterkt imot. I dag hopper posisjonen bukk over dette flertallet. Alt for å blidgjøre FrP.
Disse tiltakene som faller helt utenfor fylkeskommunens ansvarsområde finansieres ved å kutte i flatt i mange klimatiltak, og ved å bygge «enda smartere fylkeskommunale veier». På magisk vis - fordi posisjonen sier at vi skal bygge smartere – får vi tydeligvis en årlig innsparing på 10 millioner kroner. Vi folkevalgte vet at fylkeskommunen har jobbet systematisk med å bygge etter “godt nok”-prinsippet i flere år. Jeg lurer på hva administrasjonen skal trylle frem, som revolusjonerer det arbeidet. Vil posisjonen kutte i investeringene til fylkesvei, eller skal vi kalle spaden for det den er - et budsjett laget med monopolpenger?
Regionplanen vi fylkestingspolitikere har vedtatt, forplikter oss til å forbedre levekår og redusere utslipp.
Og her sitter vi da. Med en posisjon som bruker penger og makt på å melde oss inn i en lobbyorganisasjon for kjernekraft, og på noe som faller utenfor våre ansvarsområder: å få flere fly til en flyplass klimaet ikke har råd til at vi satser på. Resultatet blir levevilkår som går ned, et klimabudsjett som ikke går opp, og en akselererende klima- og naturkrise. Vi trenger det motsatte.