En upolitisk statsminister sliter med å kontrollere Wilders

3 weeks ago 30



NYHETSANALYSE: Da Geert Wilders vant det nederlandske valget, fant de andre partiene en måte å holde ham ute av regjeringen på.

Geert Wilders sitter ikke i regjering, men har stor innflytelse. Foto: Phil Nijhuis, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 12.04.2025 07:43

I land som Sverige, Tyskland og Finland har de tradisjonelle partiene slitt med spørsmål om hvordan de skal behandle sine kolleger på ytre høyre fløy.

I Tyskland er det fortsatt utenkelig å slippe AfD inn i regjering, selv om de gjør det godt i valg. Svenskene og finnene har vært mer åpne for Sverigedemokraterna og Sannfinnene.

Etter valget i november 2023 måtte partiene på nederlandsk høyreside ta den samme, vanskelige debatten.

Geert Wilders og hans Parti for frihet (PVV) var valgets klare vinner. Han fikk 37 av de 150 mandatene i parlamentet, etter en fremgang på 20. Selv så Wilders det som en selvfølge at han skulle bli statsminister.

Men partilederne han måtte samarbeide med, satte seg på bakbena.

Det ble åtte måneders vanskelige forhandlinger, før landet fikk en ny regjering for snart et år siden.

Partilederne endte med en helt ny løsning. Nå lurer de på hvor lurt det var.

Dick Schoof sliter med å holde regjeringen sin samlet. Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters/NTB

Upolitisk statsminister

Wilders gjorde det klart at dersom han ikke fikk bli statsminister, skulle ingen av de andre borgerlige partilederne bli statsråder.

De fire partilederne ble enige om en løsning med en statsministeren uten partitilknytning. De samlet seg om toppembetsmannen Dick Schoof.

Jobben hans er mildt sagt vanskelig. Han skal samle fire partier med svært sprikende agenda:

Wilders’ PVV er først og fremst opptatt av en streng innvandringspolitikk. Men han deler også tankegods med andre på ytterste høyre fløy, som EU-motstand og et ambivalent forhold til Vladimir Putins Russland.

Det tradisjonelle, konservative VVD vil ha liberalistisk politikk.

De to andre partiene er nye. Bondeborgerbevegelsen (BBB) er, som navnet sier, opptatt av bønder. De kjemper hardt mot alle miljøtiltak som kan ramme landbruket.

Ny sosial kontrakt (NSC) ble opprettet av en tidligere kristendemokrat. Pieter Omtzigt ledet opprullingen av en stor trygdeskandale. Han avslørte hvordan etablerte politikere lot det skure og gå. Det ga ham få venner i parlamentet, men gjorde ham til en folkehelt.

Bærer staur

Etter snart et år som statsminister, har Dick Schoof lært det tidligere statsminister Per Borten slo fast, det er ikke lett å bære staur. Men Borten ledet en koalisjon med partilederne i regjering.

Schoof må forholde seg til at partilederne er i parlamentet og ikke nødvendigvis føler lojalitet til regjeringen.

Det toppet seg for en måned siden. Schoof var på toppmøte i Brussel og lovet at Nederland vil gjøre sitt for å bygge opp Europas militære kapasitet. Til sammen skal EU-landene investere 800 milliarder euro.

Men på hjemmebane ble det diskusjon i parlamentet. Tre av de fire regjeringspartiene stemte mot sin egen statsminister. De ville ikke være med på EUs plan om å ta opp lån.

Schoof nektet å reise tilbake til Brussel for å si at han hadde ombestemt seg.

Det ble en rekke krisemøter før Schoof fikk en løsning han kunne leve med.

Snart et år med Schoof

Målinger viser at borgernes tillit til det politiske systemet synker.

På de regelmessige partimålingene ser fremtiden dyster ut for regjeringspartiene NSC og BBB. Nederland har tradisjon med døgnfluepartier, som gjør det veldig godt i ett valg, og så forsvinner.

Wilders og hans PVV synker også på målingene.

De som håpet at PVV i regjering ville tvinge Wilders til å ta mer ansvar for helheten, er skuffet. Han bruker sin frihet i parlamentet maksimalt. Og representantene hans i regjeringen gjør som han ber dem om.

Hans viktigste statsråd er statsråd for asyl og innvandring Marjolein Faber. Hun har uttrykt forståelse for Putin, og er flere ganger blitt tatt i å fortelle usannheter om andre lands asylpolitikk.

Men så lenge hun har støtte fra Wilders, sitter hun trygt.

Kommentatorer spår stadig regjeringens død. Det er ikke mange nederlendere som vil anbefale Nederlands løsning til andre som sliter med høyreradikale partiers vekst.

Read Entire Article