En nordmann i Shanghai

5 days ago 9



I Shanghai kan du nesten lukte penger. Du kan i hvert fall se dem.

Langs elvepromenaden The Bund ligger de gamle pengene i art deco-bygg på den ene siden, på den andre har det skutt opp neonopplyste skyskrapere de siste tiårene.

Dette er en verdensmetropol for finans og handel.

I regn og tåke var det et dramatisk og storslått bakteppe for statsminister Støres avsluttende døgn i Kina. På kvelden fikk han en guidet tur om nordmenn i Shanghai opp gjennom historien.

Med unntak av dominans i den internasjonale roklubben for ganske lenge siden, tror jeg ikke jeg fornærmer noen ved å si at ingen av oss har gjort et uslettelig inntrykk på byen, selv om Nordahl Grieg skrev noen fine dikt her.

En rød tråd er at nordmenn som har bodd og levd her, har vært involvert i skipsfart og handel.

Kina dominerer

Sånn sett er det en slags sammenheng i Støres besøk, for grytidlig dagen etter dro statsministeren til et skipsverft et par timers kjøring utenfor Shanghai. Internasjonal skipsfart har for lengst vokst ut av hva det er plass til inne i byen.

Støre reiste til det gigantiske verftet CMHI, som ligger ved mer åpnet hav, for å være med på dåpen av Höegh Boreali. Et enormt skip som er et slags flytende parkeringshus for over 9000 biler som kan fraktes fra Asia til Europa. Det er spekket med miljøvennlig teknologi i en ellers utslippstung industri.

Det er ett av tolv skip det Oslo-baserte rederiet får bygget i Kina, og et samarbeid mellom norske maritime teknologiselskap og det kinesiske verftet.

Kina dominerer dette markedet og det er en langsiktig avtale rederiet har inngått. Etter sigende er Kina det eneste landet som er i stand til å bygge skip i disse dimensjonene.

En statsministers tid veies på gullvekt, og til sammen brukte han og følget hans rundt fem timer på en avsperret motorvei for å få det til. Dette besøket var altså noe den norske delegasjonen virkelig prioriterte.

Støre besøker gigantisk verft i Kina

HØYT PRIORITERT: Statsminister Jonas Gahr Støre og visepresident i Höegh Autoliners, Andreas Waage Enger, ombord på det nydøpte biltransportskipet Höegh Borealis på skipsverftet China Merchants Heavy Industry (CMHI) i Jiangsu i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB

Trives i formatet

Støre fikk med dette vist fram at samarbeid med Kina innen visse felt er bra. At han også fikk signalisert støtte til norsk næringsliv inn mot den kommende valgkampen, hører sikkert også med i vurderingen.

Støre var på hjemmebane, både under omvisningen på skipet og i møte med de kinesiske lederne. Dette er et format han både mestrer og trives i.

Helt lett er dette likevel ikke. For hvis Støre kikket ut av vinduet på veien til verftet, så han svartkledde vakter ved hvert gatehjørne i småbyene kortesjen hans kjørte gjennom.

Noen passet på trafikken, andre stod bare med ryggen til ved jordene. Jeg har vanskelig for å se at det var noen åpenbare trusler mot det norske følget, men i autoritære stater tar man ikke sjanser.

Det var en tydelig påminnelse om at Kina godt kan bygge norske skip, men her er det ingen som får si fritt hva de mener eller gjøre som de vil.

For vel er Shanghai en by for penger, skipsfart og handel, men det er også noe annet. Det er også stedet hvor det kinesiske kommunistpartiet hadde sin første kongress.

I det gamle industriområdet hvor dette skjedde, er det nå et toppmoderne museum for å markere hendelsen.

Xis stramme grep

Det hadde kanskje blitt vel mye med et norsk statsministerbesøk på et så politisk museum, men det er lærerikt å ha vært der.

Da jeg besøkte på museet dagen etter hadde jeg selskap av en stor gruppe partikadre og byråkrater som ble skolert i partiets historieforståelse.

Museet i Shanghai

OMVISNING: Partikadre og byråkrater på museet i Shanghai.

Foto: Fang Yongbin / NRK

Museet tegner et bilde av et Kina i kamp med Vesten, der kommunistpartiet, i samarbeid med Russland i innledende fase, løftet Kina ut av fattigdom og ydmykelse inn i velstand og makt.

Og det er ikke en død og tilbakelagt historie, den peker inn i dagens Kina under ledelse av Xi Jinping.

I museets siste rom før utgangen, vises på en kjempestor videoskjerm en tale av dagens allmektige leder.

Xi, museum Shanghai

STORSKJERM: Xi taler på storskjerm i det siste rommet i utstillingen på museet over kommunistpartiets første kongress.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Siden han tok over makten, har han strammet det politiske grepet om Kina og landets økonomi. Det gjør at mange internasjonale selskap nå trekker seg unna Kina.

Det har blitt for mye politikk og for lite business. Det har også blitt vanskeligere å starte egne bedrifter for kinesere og økonomien er i vanskeligheter.

Ønsker grønt samarbeid

Støres besøk skjer samtidig med at Kina jobber opp mot flere europeiske land for å unngå nye tollsatser. Norge er riktignok ikke medlem av EU, men kan være nyttig på andre måter.

Kina jobber systematisk for å sørge for å ha allierte i Europa som kan hindre eller dempe nye satser på blant annet biler.

Støre var ikke alene i Kina. Spanias statsminister Pedro Sánchez var også her. Han sees på i EU som en som taler Kinas sak og han tok talende nok til orde for å begrense nye tollsatser.

Kina bruker gjerne grønn teknologi til å få europeiske politikere over på sin side, og det er nettopp dette feltet Støre ønsker mer samarbeid på.

Penger og politikk

Der Støre var tydeligst under besøket, var at Kinas støtte til Russland og dermed Ukraina-krigen, er et problem for vårt forhold. Det ytret han offentlig, også side om side med Kinas leder. Støre opplevde å bli lyttet til i den påfølgende samtalen med Xi.

Han er ikke den første europeiske lederen som har det samme inntrykket, men det er ingenting som tyder på Kina vil endre politikk.

Samtidig som Støre var i Kina, var Kinas utenriksminister i Russland og snakket med Vladimir Putin. Kina og Russland planlegger en felles militærøvelse, og i neste måned skal Xi Jinping nok en gang til Russland, denne gangen i forbindelse med et Brics-møte.

Lenin på museet i Shanghai

LENIN: Russisk historie er flettet sammen med Kinas historie i en utstilling på museet over kommunistpartiets første kongress i Shanghai.

Foto: Fang Yongbin / NRK

Norske og andre vestlige sikkerhetstjenester advarer som kjent om at parhestene Russland og Kina ønsker å endre verdensordenen, og er en trussel mot våre interesser.

USA beskyldte denne uka Kina for å direkte støtte Russlands «krigsmaskin».

Ingen land hverken kan eller vil isolere seg fra Kina, verdens nest største økonomi. Kina må være med for å løse globale spørsmål og kriser, aller fremst klimakrisen.

Det er likevel ingen enkel oppgave å skille godt og mulig skadelig samarbeid. Penger og politikk henger sammen, særlig i en kommuniststyrt ettpartistat.

Publisert 14.09.2024, kl. 12.35

Read Entire Article