En natt i vår sto hun på bakrommet og ventet på politiet – for siste gang

1 month ago 48



ØKENDE TRUSLER MOT ANSATTE:

I vår opplevde «Anna» natten som ble dråpen. – Jeg har ofte hatt fysisk vondt i brystet før jeg går på jobb. Jeg har vært utrolig mye lei meg, sier hun.

 Kristin Grønning / TV 2
ARBEIDSLØS: «Anna» sa opp jobben på bensinstasjon i vår. Hun vil aldri tilbake. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Publisert 27.07.2024 20:41

TV 2 har tidligere fortalt om en stadig økning i uønskede hendelser for ansatte som jobber på energistasjoner, tidligere kjent som bensinstasjoner.

Nina Auke (49), Anne Henriksen (49) og Casper Aanensen (68) har tidligere delt sine historier fra et langt yrkesliv.

TV 2 har også forsøkt å få tak i flere yngre, kvinnelige ansatte, da mange vi har snakket med peker på at det er disse som blir aller hardest rammet. 

Ingen av dem vi har vært i kontakt med har ønsket å stille åpent, i frykt for at det vil surne arbeidsforholdene ytterligere.

Derfor velger TV 2 nå å fortelle historien til en kvinne som ønsker å stille anonymt. 

«Bare vent til du er ferdig på jobb, da bør du se deg over skuldra»

– Gir alt jeg har

Vi møter kvinnen vi kaller «Anna» på en Egon-restaurant et sted i landet.

Hun er i 20-årene, og har jobbet mer enn fem år som nattevakt på flere forskjellige energistasjoner.

 Kristin Grønning / TV2
INTERVJU: «Anna» møter TV 2 til et intervju på en Egon-restaurant et sted i Norge. Foto: Kristin Grønning / TV2

– Jeg synes det er viktig at folk får vite hvordan det er. Hvor mye det har påvirket meg, og hvor dårlig stelt det er for de ansatte på energistasjoner, sier hun.

TV 2 kjenner hennes identitet, og har fått hennes ansettelse og hendelsene som beskrives bekreftet av tillitsvalgt på arbeidsplassen.

På nattevaktene har hun alltid jobbet alene. Det som beskrives i denne saken er hennes opplevelser av hendelsene.

– Jeg ble litt overrasket over hvordan folk oppførte seg mot meg i starten, men skjønte snart at jeg måtte svare tilbake når folk gikk over grensen. En gang måtte jeg jage en mann ut av stasjonen med en kost, det har skjedd så mye som ikke er greit, forteller hun.

Det er voksne menn som flørter med henne på en pågående måte. Det er kunder som søker henne opp privat og tar kontakt. Det er rusede personer som utagerer, eller tilsynelatende helt vanlige folk som roper og kjefter. 

Og alt mens hun står der alene.

 Kristin Grønning / TV 2
VIKTIG: «Anna» synes det er viktig å dele sin erfaring fra arbeidshverdagen på energistasjon, selv om hun ikke tør stille åpent. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Hvis en person har trynet på fylla, hjelper jeg til med plaster. Jeg sørger for at drita fulle russ får i seg vann. Jeg hjelper utrolig mye til, gir alt jeg har, også er det så mye dritt tilbake, sier hun.

– Fysisk vondt

De første årene syntes hun det gikk fint. 

Men etter flere år merket hun at det ble vanskeligere å legge fra seg jobben når hun kom hjem. At det påvirket henne i større grad hele døgnet.

– Det gjør fysisk vondt i brystet. Hvem er der for meg når jeg går hjem fra jobb? Jeg har vært utrolig mye lei meg, og har følt meg veldig ensom, sier hun.

 «Anna» har jobbet på bensinstasjoner i en årrekke, hele sitt voksne liv. Her er hun fotografert ved en tilfeldig bensinstasjon som ikke har noe med saken å gjøre.
ÅREVIS: «Anna» har jobbet på bensinstasjoner i en årrekke, hele sitt voksne liv. Her er hun fotografert ved en tilfeldig bensinstasjon som ikke har noe med saken å gjøre. Foto: Kristin Grønning / TV 2

«Anna» har jobbet for flere arbeidsgivere og har opplevd å ikke bli fulgt opp slik som hun har hatt behov for i etterkant.

Hun ønsker ikke rette kritikk mot en enkelt arbeidsgiver, men synes det er leit at hun har opplevd oppfølgingen som dårlig på flere arbeidsplasser. 

 Kristin Grønning / TV 2
SPYLERVÆSKE: Påfyll av spylervæske utenfor inngangen er en av mange oppgaver du har som nattevakt på en energistasjon. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Uansett hva du opplever gjennom natta skal mitt liv bare fortsette, jeg skal være like blid og serviceinnstilt og smøre bagetter natt etter natt, bare gjøre som før. Alle vet at ting skjer, men de forholder seg ikke til det og gjør ikke noe med det. Til slutt var det nok for min del, sier hun.

«Hvite menn som pusher 50»

For «Anna», som er i 20-årene, har det vært hvite menn over 50 år som har vært verstingen.

Særlig i julebordsesongen.

– Da kommer de ofte innom for å kjøpe seg nattmat. De ser vanlige ut, kommer inn i dress, kanskje med en giftering på fingeren. Så merker jeg hvordan de måler meg med blikket mens jeg lager mat, og så kommer spørsmålene – vil jeg være med dem hjem? Vil jeg bli med på date senere? sier hun. 

 Kristin Grønning / TV 2
LEI: «Anna» ble lei av å finne seg i all mulig uakseptabel oppførsel fra godt voksne mennesker. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Enkelte ganger har hun satt på Karpes låt «Hvite menn som pusher 50» på stasjonen, litt for gøy.

– Jeg klarer ikke forstå hvorfor disse mennene holder på sånn. Hva får dem til å tro at en kvinne i 20-årene skal ha noen som helst interesse av dem? Jeg er jo bare på jobb, og prøver å være hyggelig. Jeg fatter det ikke, sier hun.

«Anna» har opplevd å bli fortalt at hun fortjener å bli voldtatt bak kassa. 

Hun har også måttet ringe politiet – mange ganger. Både for berusede og psykisk syke personer, men også helt vanlige folk.

Hun anslår det er rundt 30 til 40 ganger hun har fått hjelp av politiet til å fjerne ubehagelige eller utagerende kunder fra stasjonene hun har jobbet på.

Politiet i det aktuelle distriktet bekrefter overfor TV 2 at de med jevne mellomrom rykker ut til energistasjoner. Ifølge politiet er det som oftest til de sentrumsnære, døgnåpne stasjonene eller døgnåpne stasjoner langs de store hovedveiene.

 Kristin Grønning / TV 2
NATT: Hun har jobbet nattevakter i årevis. Nå er hun arbeidsledig, men slipper i det minste å sove om dagen. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Ventet 8 minutter

En vårnatt i år kom hendelsen som gjorde at det sa stopp for «Anna».

– Rundt midnatt kom en beruset kunde inn, han hadde en stor Jack Daniels-flaske i hånden og brølte, før han klinte flaska ned i kassa, sier hun.

Deretter forlot han stasjonen.

– Jeg tenkte bare at jeg håper han ikke kommer tilbake, sier hun.

Det gjorde han, ved 05-tiden.

– Han var veldig beruset, jeg merket han var helt ute å kjøre, han gikk i ring, før han gikk ut og kikket på den parkerte bilen min, så kom han inn igjen og ville begynne å snakke om bilen og kjeden jeg jobbet for, sier hun.

Så begynte han å snakke om ran. Da sa magefølelsen fra.

 Kristin Grønning / TV 2
ENERGISTASJON: 10.000 nordmenn jobber ved energistasjoner i Norge. 50 prosent jobber alene hver vakt, da ofte om natten og kvelden. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Jeg måtte bare komme meg vekk. Jeg har bare kjent det noen få ganger, at dette kan bli ordentlig farlig, og da må jeg stole på magefølelsen, sier hun.

Et øyeblikk vurderte hun om hun skulle gjemme seg i personaldusjen. 

– Men da ville jeg vært fanget om han kom. Så jeg stilte meg i et rom der man kan gå enten ut eller inn i stasjonen, slik at jeg kunne løpe vekk om han kom, sier hun.

Hun ringte politiet. Åtte minutter etter var de på plass. 

– Det ble dråpen. Dagen etter sa jeg opp jobben, sier hun.

 Kristin Grønning / TV 2
BEKYMRET: «Anna» er bekymret for alle, men særlig kvinnene, som jobber i bransjen. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Beslutningen om å slutte er noe hun har tenkt på lenge. 

– Lønna er også dårlig, jeg risikerer ikke livet for 185 kroner timen. Det preger så store deler av livet, også på fritiden. Jeg går heller arbeidsledig, sier hun. 

Og foreløpig har ikke «Anna» fått seg ny jobb.

– Jeg søker og håper jeg får meg en jobb, men jeg vil ikke tilbake til en energistasjon, sier hun.

Verre etter pandemien

Hun synes også at situasjonen har blitt verre de siste årene.

– Jeg synes det har økt etter koronapandemien. Det skjedde et eller annet, om det var med folks psyke, det vet jeg ikke. Det virker som de som slet mye psykisk før, sliter mer nå, sier hun.

De fleste nattåpne energistasjoner har kun en ansatt på jobb nattetid.

 Kristin Grønning / TV 2
BENSIN: Å holde stasjoner nattåpent er en viktig del av beredskapen i Norge. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Ifølge en fersk undersøkelse fra fagforbundet Handel og kontor jobber så mange som 91 prosent av de spurte alene av og til, mens rundt 50 prosent jobber alene hver vakt.

Blant de som jobber alene, oppgir 44 prosent at de har opplevd uønskede situasjoner.

Også arbeidsgiverorganisasjonen Virke har fått beskjed fra sine medlemsbedrifter om at situasjonen med trusler og hets av ansatte er økende. 

– Vi har opplevd en økning i årene etter pandemien, sier Marianne Bjarstad, Bransjedirektør for servicehandel i Virke, til TV 2.

Jesus på besøk

«Anna» ønsker også å få fram at mange kunder faktisk er hyggelige. 

– De negative tingene bare overstiger de positive i for stor grad, sier hun.

Hun forteller om en morgen der «Jesus» kom på besøk.

Mange av de som er innom er folk som sliter med rus eller har dårlig psykisk helse, forteller hun.

– Jeg hadde en fyr som ofte kom innom i den perioden, han hadde alltid på seg et sånt tog-pledd over hodet med en strikk over, og en stor hvit T-skjorte, og han trodde han var Jesus. Han pleide å komme hoppende inn på stasjonen, sier hun.

 Hun ønsker å være anonym blant annet i frykt for at enkelte tidligere kunder kan oppsøke henne. Her fotografert ved en tilfeldig bensinstasjon som ikke har noe med saken å gjøre.
ANONYM: Hun ønsker å være anonym blant annet i frykt for at enkelte tidligere kunder kan oppsøke henne. Her fotografert ved en tilfeldig bensinstasjon som ikke har noe med saken å gjøre. Foto: Kristin Grønning / TV 2

En morgen skulle han kjøpe en Cola, men han mente det ikke var nok kullsyre i Colaen hun hadde solgt ham. 

– Da begynte han å rope og kjefte på meg. Men da var det en gjeng snekkere som var innom for å kjøpe kaffe på vei til jobb som stilte seg mellom oss, i mur, mens vi ventet på politiet. Det synes jeg var fint gjort, sier hun.

– Jeg vil generelt oppfordre folk til å si fra om de ser noen som står alene på jobb blir dårlig behandlet. Jeg har opplevd at folk har stått i kø og bare sett på at jeg blir ropt og skreket til. Det synes jeg ikke er greit, sier hun.

«Anna» forteller at hun ikke har politianmeldt hendelsene hun har opplevd på jobb.

– Da ville hele fritiden min gått til å sitte i politiavhør, sier hun.

Mange unge slutter

Casper Aanesen jobber på Shell i Drammen. Han har jobbet på bensinstasjon siden 70-tallet.

– Jeg ser jo at mange unge, dyktige ansatte slutter. Det handler nok både om lønn og om arbeidsforholdene, sier han.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
TILLITSVALGT: Casper Aanesen er tillitsvalgt på Shell i Drammen. Han ser mange unge, flinke folk forsvinne ut av bransjen etter kort tid. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Han får støtte fra fagforeningen Handel og kontor, som også sliter med at stor gjennomtrekk i bransjen bidrar til generelt lav organisasjonsgrad. 

– Uten å ha medlemmer på plass på arbeidsplassene er det ikke mye vi kan gjøre, så vi er i gang med et prosjekt nå der målet er å øke dette, sier Christopher Beckham i Handel og kontor.

Åge Forbord jobber ved YX Gråmyra i Levanger, og er tillitsvalgt der. 

 Leslie Tangen / TV 2
TRØNDELAG: Åge Forbord ved YX i Levanger. Foto: Leslie Tangen / TV 2

På hans arbeidsplass jobber ikke de ansatte alene, men opplever likevel stadig ubehagelige hendelser. 

– Jeg ser damene får mye mer rettet mot seg. Enkelte flørter og trakasserer, og noen mistolker kundeservice for flørting tilbake, sier han.

Han ser også at mange unge slutter etter kort tid i bransjen.

– Det er mye positivt med jobben, men det er klart at en kunde er nok til å ødelegge dagen, sier han.

– Samfunnsproblem

Marianne Bjarstad i Virke og forbundsleder Christopher Beckham i Handel og kontor er innstilt på å samarbeide om å bedre situasjonen fremover.

 Virke
BRANSJEDIREKTØR: Marianne Bjarstad, Bransjedirektør for servicehandel i Virke. Foto: Virke

De representerer arbeidsgiverne og arbeidstakerne, og mener rutiner må på plass når det skjer uønskede hendelser. 

– Det er en økning i uønskede hendelser mot ansatte på energistasjoner, og sånn kan vi ikke ha det. Det skal være trygt på jobb, det skal til og med være gøy på jobb, sier Bjarstad, som representerer arbeidsgiverne.

– Dette krever jo et samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere, organisasjonene og staten. Dette er et samfunnsproblem. Det vi som organisasjoner kan gjøre er å utarbeide gode verktøy for risikoanalyse, vi kan bygge kompetanse og passe på at arbeidstakerne blir ivaretatt på beste mulige måte om noe skulle skje, sier hun. 

Bjarstad forteller at Virke nå har laget et spørsmålsbatteri som kjedene skal bruke for å hente inn informasjon om omfanget av uønskede hendelser i bransjen.

 Kristin Grønning / TV 2
FORBUNDSLEDER: Christopher Beckham i Handel og kontor. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Også Beckham sier dette vil være et viktig område for fagforeningen framover.

– Hvordan blir de ansatte ivaretatt når denne typen hendelser skjer? Får de tilbud om psykolog-oppfølging, for eksempel? Denne typen oppfølging mener vi må på plass, sier han.

Like over sommeren leverer et regjeringsoppnevnt utvalg sin rapport med forslag til tiltak for å bedre arbeidsforholdene for kvelds- og nattearbeidere i servicebransjen.

Read Entire Article