En musikalsk skatt i verdensklasse

1 month ago 23



Visste du at vi har et av verdens eldste og beste orkestre - Harmonien, i Bergen?

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Siden 1765 har denne musikalske perlen beriket byens kulturliv og skapt magiske øyeblikk for generasjoner av bergensere og tilreisende.

Med over 100 profesjonelle musikere på scenen leverer Harmonien konserter av høyeste kvalitet – uke etter uke.

Denne gjengen har spilt Griegs a-mollkonsert mer enn 270 ganger. Orkesteret har 101 musikere fra 20 nasjonaliteter.

Denne gjengen har spilt Griegs a-mollkonsert mer enn 270 ganger. Orkesteret har 101 musikere fra 20 nasjonaliteter.

Harmonien tilbyr et variert program som spenner fra kjente klassikere til nyskapende samtidsmusikk.

Hver torsdag og fredag fylles Grieghallen med musikkens magi, og publikum får oppleve alt fra store symfonier til intime kammerkonserter.

Orkesteret strekker seg også utover konsertsalens vegger, med utendørskonserter i Nygårdsparken og familiekonserter som introduserer klassisk musikk for nye generasjoner.

Harmonien arrangerer utendørskonserter i Nygårdsparken i i august.

Harmonien arrangerer utendørskonserter i Nygårdsparken i i august.

– Det er verdensklasse

Thomas Spengler, professor ved MET og mangeårig abonnent er opprinnelig fra München og har en dyp forankring i klassisk musikk fra barnsben av.

Hans musikalske reise har tatt ham gjennom Sveits og Australia før han landet i Bergen for 13 år siden.

– Jeg har alltid vært interessert i klassisk musikk, forteller Thomas.

– Da jeg flyttet til Bergen, var det naturlig for meg å lete etter et filharmonisk orkester, slik jeg hadde gjort tidligere.

Med sin bakgrunn har Thomas et skarpt øye for kvalitet. Han menere det er verdensklasse det han får presentert i Bergen.

– Dette er topp kvalitet. Verdensklasse. Det er et av de beste orkestrene, på linje med New York og de beste i München og Berlin, forteller han.

For Thomas er Harmoniens konserter et ukentlig høydepunkt. Han verdsetter ikke bare musikken, men også det sosiale.

– Når man har vært så lenge, blir man kjent med folk rundt seg. Det er blitt en hyggelig sosial opplevelse.

Når Harmonien ikke spiller i Grieghallen kan de også dukke opp i Royal Albert Hall.

Når Harmonien ikke spiller i Grieghallen kan de også dukke opp i Royal Albert Hall.

Kobler av fra hverdagens stress

En som ikke har fått inn klassisk musikk med morsmelken er Elisabeth Schanche. Hun jobber til daglig som psykolog ved Universitetet i Bergen.

Hun forteller at musikken og Harmonien har blitt en kilde til indre ro og perspektiv.

Elisabeth Schanche er fast abonnent – Å oppleve slike verdensklasseartister live, til en overkommelig pris, er et privilegium som berører og inspirerer, sier hun.

Elisabeth Schanche er fast abonnent – Å oppleve slike verdensklasseartister live, til en overkommelig pris, er et privilegium som berører og inspirerer, sier hun.

– Det er noe med klassisk musikk og den uttrykksformen som gjør at jeg kan stoppe opp og få litt kontakt med det som er meningsfullt i livet. Det setter ting i større perspektiv.

For Elisabeth er Harmoniens konserter mer enn bare musikk - det er en mulighet til å koble av fra hverdagens stress og finne balanse.

– Når jeg går fra konserten, er tanker fra jobb og andre daglige problemer ikke i forgrunnen lenger. Det har kommet mer i perspektiv, forklarer Elisabeth.

Hun legger vekt på verdien av å dedikere tid til musikken. Og gjennom abonnementsløsningen til Harmonien blir det enklere å prioritere dette hver torsdag for Elisabeths del.

– Når jeg vet at jeg vil ha klassisk musikk i livet mitt, så rydder jeg plass til det. Det fungerer veldig, veldig bra.

Det lønner seg å være abonnent

For publikum tilbyr Harmonien en attraktiv abonnementsløsning som gir betydelige fordeler.

Abonnenter nyter godt av 30-50 prosent rabatt på konsertserier, fleksible bytteordninger, og spesialtilbud på andre konserter.

Du får også muligheten til å ta med venner og sikre deg noen av de beste plassene i Grieghallen.

Blant fordelene er et fast sete med førsterett til samme plass neste sesong, tilgang til en fadderordning, og mulighet for å bytte konsertdag.

Denne ordningen gjør det enklere og mer økonomisk for musikkelskere å gjøre Harmoniens konserter til en fast del av sin kulturelle opplevelse.

Foto: Lars Svenkerud

Orkesteret tilbyr kortere konserter på onsdager, kalt «Kort og klassisk», som gir en mer tilgjengelig inngang til klassisk musikk for nye lyttere.

For de som er nye til klassisk musikk eller ønsker å fordype seg ytterligere i repertoaret, tilbyr Harmonien flere måter å forberede seg på konsertopplevelsen.

Elisabeth verdsetter særlig denne muligheten.

– De som er rundt Harmonien hjelper oss amatører til å forstå hva det handler om. Publikum får en kort introduksjon før konserten, og det finnes grundige programnotater tilgjengelig både digitalt og i trykt format.

Er du nyskjerrig på å se og høre musikken før du kjøper billetter? Da kan du se mange populære klassikere på bergenphillive.

Er du nyskjerrig på å se og høre musikken før du kjøper billetter? Da kan du se mange populære klassikere på bergenphillive.

Lydmeditasjon

Hun beskriver opplevelsen som en form for lydmeditasjon.

– Det oppleves sunt for meg. Ting går veldig fort i hverdagen, og vi må skifte oppmerksomheten raskt. Dette er en arena der jeg kan fokusere på fantastisk musikk og musikere over lengre tid.

– Det er et privilegium å ha tilgang til dette tilbudet. Det er noe med klassisk musikk som gir et glimt inn i at verden er mye større.

Read Entire Article