- En modig leting

5 hours ago 2



Dette var tittelen på Fedrelandsvennens kronikk 11/4.25. Skribent Kristian Mjåland, førsteamanuensis i sosiologi ved UiA. Han er også fast spaltist i samme avis og artiklene hans er velskrevne og tankevekkende.

Foto: Jacob J. Buchard

Denne siste kronikken gjorde sterkt inntrykk på meg. Kanskje fordi kjernen i temaet var så verdibasert-. Det var nesten underlig å lese innlegget. Spørsmålet var jo mitt. Ikke bare Eggum og Mjålands. Riktignok indirekte, men likevel.

Etikk generelt og verdiene et samfunn bygger på, har engasjert meg siden jeg begynte å tenke selv. Min første helt var en medelev fra barneskolen, fjerde klasse. Han tok alltid vare på de svakeste, og ordnet opp i mobbesituasjoner. Jeg beundret han.

Når det gjelder kronikkens tema, er utgangspunktet naturlig nok forskjellig. Mjåland – en ung, kunnskapsrik og belest person. Jeg- en 93 år gammel dame uten digitale kunnskaper. Men vi har det felles at vi etterlyser helter og verdier.

Etter min vurdering har Mjåland satt i gang en leteaksjon. Selv hadde jeg en kronikk i Fvn. i 2016, hvor mitt spørsmål var: «Er dannelsen i ferd med å bli borte?»

Et tilbakeblikk i dag viser at spørsmålet er betimelig, men det er ikke bare dannelse, helter og gode rollemodellers reduksjon som bekymrer meg. Det grunnleggende spørsmålet er: Hva er årsaken til den negative utviklingen i samfunnet vårt når det gjelder verdier generelt?

Den har skjedd gradvis og kontinuerlig de siste 30-40 årene. Konsekvensene er et samfunn i oppløsning - et samfunn som er i ferd med å avkristnes.

I stedet for empati, toleranse og respekt, har vi fått individualisme, kulde og egoisme. Hvis kjærligheten mellom mennesker, som er limet i et samfunn, blir borte, hvordan skal da samfunnet bestå? Symptomene på denne mangelsykdommen er ensomhet, ekskludering og utenforskap. Svært smertefulle alle tre. Svært til stede i dagens Norge.

Hvordan kan vi bekjempe denne sammensatte tilstanden?

Mjåland påpeker at det er u- redaksjonelle aktører på internett som sprer dårlige holdninger, men jeg våger påstå at også større TV kanaler har noe av skylden. Både med tanke på språk og verdigrunnlaget i underholdningen. Lenge har prinsippet vært: «Hvem skal ut». Torsdag denne uken kom nyheten om at Team Pølsa skal få en ny sesong på NRK. La oss håpe at dette er en kursendring som kan smitte over på andre mediehus. Endelig vises ekte helter og sunne verdier i beste sendetid. Folket er tydeligvis underernærte; 1,2 millioner seere til hver episode-.

Avslutningsvis vil jeg nevne vårt forurensede språk. Tidligere NRK sjef, Bjartmar Gjerde (81-89) hadde nulltoleranse til banning på TV. Pr. i dag kan det virke som om parolen er «Fritt fram». Jeg har selv kontaktet Fredrik Solvang i Debatten på NRK og bedt dem ta opp dette med språkbruk i media, men etter flere år venter jeg fremdeles på svar. I brevet til Solvang la jeg ved et sitat fra Edvard Hoem om samtiden: «

Den er fremmed. Særlig underholdningen. De skriker som om de går på syre. Jeg ser ikke på TV underholdning lengre, klarer det ikke. But you have to accept the chang.».

(Pensjonisten, mars 2021).

Språket har makt. Språket avspeiler samtiden. Språket røper holdningene våre, og ikke minst - språket påvirker. Vi må bevisstgjøre dagens rollemodeller på det ansvaret de har.

Derfor en takk til Kristian Mjåland for kronikken og for at han skrur på lommelykten, og modig leter etter helter og gode verdier. Spørs om ikke han selv i sin søken er en helt.

Read Entire Article