En av fire av oss opplever å bli svindlet. Det beste forsvaret vi har mot svindlerne, er å legge bort skammen og snakke mer om hvordan man kan beskytte seg.
Jeg hørte nylig om en av våre kunder som ble forsøkt svindlet. Først kom en telefon om at banken hadde et teknisk problem, og at kunden måtte flytte pengene til en sikker konto. Deretter ble kunden satt over til det som ble presentert som en medarbeider i banken, som bekreftet dette. Så kom det neste grepet. Svindlerne troppet opp på døren til kunden og utga seg for å være politi som skulle bistå med å flytte pengene.
Når hadde du forstått at dette bare var lureri? Og hva hadde du gjort om det sto uniformert politi på døren din og ba om din bankid?
Svindelforsøkene har blitt så raffinerte at vi ikke lenger kan forvente at hver og en av oss skal klare å forstå hva som er svindelforsøk. Situasjonen blir ikke bedre av at svindlerne går kynisk etter de av oss som er mest sårbare. Eldre mennesker som ikke er så flinke med digitale verktøy, enslige som har behov for kontakt, men også unge som ikke har mye livserfaring.
Tidligere i år gjennomførte vi en spørreundersøkelse, hvor et av spørsmålene var om folk følte de hadde kunnskap nok til å unngå å bli svindlet. Resultatene for Agder vitner om at det ikke skorter på selvtillit. Nesten 40 prosent svarer at de har veldig god eller god nok kunnskap, mens 14 prosent svarer det motsatte.
Realiteten er dessverre at flere blir lurt. Politiet opplever stor økning i svindel rundt i hele landet. Sørlandet er ikke noe unntak. Svindlere kan tjene store beløp, og utvikler stadig mer forseggjorte teknikker. Bruk av kunstig intelligens og avanserte verktøy gjør at de kan nå ut til mange flere, og med svindelmetoder som er vanskeligere å oppdage og stoppe.
Hva kan gjøres? Mye, og det skjer mye på myndighetshold, fra teleselskap og fra oss banker. Men viktigere er; hva kan du gjøre? Det er på tross av alt mange av oss, kanskje de fleste, som vil oppleve enten å bli svindlet eller å ha et nært familiemedlem som får oppleve dette. Her er mine beste råd:
En effektiv og enkel måte å stoppe svindel på er å aldri gi fra deg Bank-id til noen. Dette er din identifikasjon og skal ikke deles til noen. Dersom andre får passord og innlogging her, får de fort tilgang til både bankkontoen din og personopplysninger. Du skal heller aldri overføre penger på oppfordring av andre. Svindlerne klarer sjelden å få til noe dersom du ikke gir fra deg innloggingsinformasjonen din, eller overfører penger til en annen konto.
Aldri del skjerm med noen du ikke kjenner godt. Det er mulig å fjernstyre datamaskinen din, dersom du gir noen tillatelse til dette. Men hvis du samtidig logger deg inn i nettbanken, kan den som skal «hjelpe» deg også sette i gang med overføringer av penger.
Sist og viktigst: Snakk sammen. En enkel kjøreregel er Stopp – Tenk – Sjekk. Dessverre føler mange at de ikke tør spille spørsmål når noe virker merkelig. Man kan føle seg dum ved at man ikke forstår. Det er det imidlertid ingen grunn til. Det beste og mest effektive forsvaret vi har mot svindel er hverandre. Vi må tørre å snakke sammen, og spørre andre dersom noe virker rart. Spør en nabo, en i familien eller en venn, og gjør det hver gang du er i tvil.