En bønn fra Norsk doulaforening

6 days ago 23



 Rykter og feilinformasjon om hva en doula faktisk er, sprer seg, og det er trist, skriver Kristina Moe-Hellman i Norsk doulaforening. Foto: Privat

Vi forstår at det kan være vanskelig å sette seg inn i og lett å misforstå et yrke man ikke kjenner til. Men vi ber deg nå om å prøve.

Publisert: 15.04.2025 18:00

Det pågår en debatt der ute som gjør at vi som tidligere har vært stolte av å kalle oss doulaer, nå ønsker å stikke hodet i sanden. Rykter og feilinformasjon om hva en doula faktisk er, sprer seg, og det er trist. For om vi får si det selv, doulaer er blant de varmeste og mest dedikerte menneskene du kan møte. De som bærer et doulahjerte, brenner virkelig for å støtte andre – med hele seg.

Hva er en doula – og hva er hun ikke?

Akkurat som vi i denne debatten trenger å ha en grunnleggende forståelse for at alle kvinner ønsker å gi den tryggeste og beste starten på sitt barns liv, trenger vi også en grunnleggende forståelse for at alle doulaer ønsker å gi kvinner og deres partner den tryggeste fødselsopplevelsen de kan få, og en god start på livet som foreldre.

Dette arbeidet starter allerede i svangerskapet, gjennom relasjonsbygging og forberedelse. Det å ha kontinuitet under fødselen sin, altså en person man kjenner fra før som er med hele veien, er noe av det som skaper de beste forutsetningene for å sitte igjen med en god fødselsopplevelse. Dette gjelder uavhengig av om fødselen finner sted i et badekar på en fødestue eller på et operasjonsbord.

I forkant av fødselen har vi også gjerne fødselsforberedende kurs hvor vi gir informasjon om hvordan man kan forberede seg fysisk og mentalt på fødsel og barseltid. Under selve fødselen er vi til stede fra det tidspunktet kvinnen ønsker oss der – ofte allerede i latensfasen hjemme – og vi følger henne hele veien, enten inn på sykehuset eller hjemme sammen med jordmor, frem til noen timer etter fødsel. I barseltiden tilbyr vi emosjonell støtte, praktisk hjelp, massasje, ammeveiledning og mer – alt etter behov.

En doula tilbyr altså emosjonell, praktisk og informativ støtte til fødende kvinner. En doula er ikke og utgir seg ikke for å være helsepersonell og erstatter ikke helsepersonell i fødsel. De doulaene som er medlemmer hos oss, må opptre i samsvar med våre etiske retningslinjer.

Forskning på doulaeffekten

Forskning viser tydelig at kontinuerlig støtte fra en doula gir bedre fødselsutfall. En stor metaanalyse publisert i The Cochrane Library viser blant annet at doulastøtte er forbundet med:

  • 31 prosent reduksjon i bruk av ristimulerende drypp.
  • 28 prosent mindre risiko for keisersnitt.
  • 12 prosent økning i sannsynligheten for spontan vaginal fødsel.
  • 9 prosent reduksjon i bruk av medisinsk smertelindring.
  • 14 prosent mindre risiko for at den nyfødte trenger tid på nyfødtintensiven.
  • 34 prosent mindre risiko for å være misfornøyd med fødselsopplevelsen.

Men er det behov for doulaer i Norge? Ja! Og det er et symptom på et større problem.

Behovet for doulaer øker i takt med bemanningskrise, ressursmangel og økende medikalisering i fødselsomsorgen. Når kvinner opplever et behov for å betale noen privat for støtte under fødsel, er det et klart tegn på at noe ikke fungerer. Norge omtales ofte som et av verdens beste land å føde i – men det stemmer ikke for alle.

Når kvinner opplever et behov for å betale noen privat for støtte under fødsel, er det et klart tegn på at noe ikke fungerer.

Vi ønsker å understreke at dette ikke er en kritikk av jordmødre eller helsepersonell. Vi vet at de gjør sitt aller beste innenfor krevende rammer. Vårt anliggende er å peke på systemfeil, ikke på enkeltpersoner.

Om doulaer og uassisterte fødsler

De aller fleste doulaer deltar ikke på planlagte uassisterte fødsler – altså fødsler uten autorisert helsepersonell til stede.

Det har likevel vært diskusjoner rundt dette temaet, og det finnes stemmer som mener at Norsk Doulaforening bør forby sine medlemmer å delta på slike fødsler. Vi forstår bekymringen og ønsker å være tydelige på at vi tar dette på alvor. Derfor har styret i foreningen fremmet et forslag om å legge til en retningslinje hvor vi sterkt fraråder våre medlemmer å delta på uassisterte fødsler. Det vil bli stemt over på vårt årsmøte etter påske.

Dette er et tydelig signal om at vi ønsker klare rammer for doulaens rolle, og at vi ser alvoret i denne debatten. Samtidig minner vi om at vi er en medlemsforening – ikke et kontrollorgan – og vår rolle er først og fremst å støtte, informere og trygge både doulaer og de familiene vi bistår.

La oss samarbeide

Dette er et komplekst tema. Men vi tror fullt og helt at vi kommer lenger med respekt, nysgjerrighet og samarbeid enn med stigmatisering og steile fronter.

Vi ønsker å bidra til en fødselsomsorg der alle kvinner føler seg trygge og ivaretatt, uansett hvor og hvordan de føder. Og nei – vi er ikke i mål ennå.

Read Entire Article