Eksperter om Trumps straffetoll: Blir høyere priser

4 hours ago 6



Kortversjonen

  • USA innfører straffetoll på varer fra Canada, Mexico og Kina.
  • Økonomer mener dette vil føre til høyere prisvekst i alle fire landene.
  • De er overrasket over de massive tollsatsene mot Canada og Mexico.
  • En handelskrig kan også ramme Norge, advarer de.

– Det er ingen tvil om at alle landene vil tape på dette. I form av høyere prisvekst, mindre aktivitet og mindre effektive verdikjeder, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Han får støtte fra Ola H. Grytten ved Norges Handelshøgskole:

– Som økonom vet man at å heve tollbarrierene, særlig når det blir handelskrig, normalt er en måte å få opp inflasjonen på, for da produserer man ikke der det er mest effektivt, men man gjør det hjemme. Normalt sett betyr det høyere priser, sier professoren i økonomisk historie.

Handelskrig

Denne helgen har Det hvite hus gjort alvor av truslene om straffetoll mot sine tre største handelspartnere:

  • Varer fra Canada og Mexico får nå en straffetoll på 25 prosent i USA.
  • Unntaket er energi fra Canada, som får en tollsats på ti prosent.
  • I tillegg får Kina straffetoll – også denne på ti prosent.

Det blir altså dyrere å kjøpe inn varer fra disse landene.

Bilde av AvokadoAvokado

Utsatt frukt

For eksempel:

Hvis en amerikansk dagligvarekjede kjøper avokadoer fra Mexico for 1000 dollar, vil de nå i tillegg måtte betale 250 dollar i straffetoll på toppen.

Mye av sluttregningen vil trolig havne hos de som skal handle frukten i butikkene.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Canada svarer med samme mynt. Mexico har antydet at de setter i verk «Plan B» med foreløpig ukjente mottiltak. Kina har varslet «passende mottiltak» og advarer samtidig mot handelskrig.

Hva er straffetoll?

Straffetoll er ekstra skatt som et land legger på varer fra et annet land. Det gjør varene dyrere og er ofte brukt for å svare på noe man ikke liker.

USA har lagt slik ekstra skatt på varer fra Canada, Mexico og Kina.

Nå blir altså alle varer som importeres fra disse landene ilagt en avgift på henholdsvis 25 og ti prosent.

Hva betyr dette for handel?

Når land legger ekstra skatt på hverandres varer, kan det gjøre handel vanskeligere og dyrere.

Dette kan påvirke priser og tilgjengelighet av produkter.

Overrasket

Professor Ola H. Grytten sier at det kan forstås og forklares at Donald Trump øker tollsatsene mot Kina, men at den amerikanske presidenten går så hardt til verks mot Canada og Mexico overrasker. Mange trodde på forhånd at truslene om dette mest av alt var et forhandlingssutspill.

– Jeg var blant de som tenkte at mot disse ville det bli ganske moderat. Det skjedde ikke. Dette er kraftig.

 Jose Luis Gonzalez / Reuters / NTBFoto: Jose Luis Gonzalez / Reuters / NTB

Sjeføkonom Øystein Dørum er også overrasket over hvor massivt Trump trår til mot sine to naboland.

– Denne mannen mener alvor.

Trump har forklart de høye tollsatsene mot Canada og Mexico med at han vil straffe de to landene for ikke å gjøre mer for å stoppe ulovlig innvandring til i USA, samt for at de ikke gjør mer for å indre at fentanyl blir smuglet inn i landet.

Canadas myndigheter har sagt at under 1 prosent av udokumenterte migranter og fentanyl som kommer inn i USA passerer via deres grense.

Men selv om de uansett skulle gjøre mer for å forhindre disse tingene er det ikke sikkert at det faktisk vil endre noe, advarer Grytten.

– Han sier samtidig at det ikke er sikkert straffetollene vil forsvinne så fort, fordi USA har handelsunderskudd mot de to landene.

Dørum sier han tror det er større sjanse for at Trump vil snu når dette virkelig begynner å merkes i amerikanske husholdninger og i amerikansk næringsliv.

– Dette vil ramme dem. Deres kostnader vil gå opp.

– Ikke det smarteste

Professor Grytten minner likevel om at da Donald Trump i sin forrige presidentperiode satte opp kraftige tollsatser mot Kina, ble han populær mange steder i USA – fordi han berget tradisjonell industri i landet. Perioden endte også med lav inflasjon.

Også denne gang tror NHH-professoren at dette kan hjelpe enkelte industrier i USA, men utgangspunktet hans er likevel at proteksjonisme sjelden er en god ting.

Bilde av Ola H. GryttenOla H. Grytten

Professor ved Norges handelshøgskole (NHH)

– Det kan kanskje hjelpe mot ulovlig immigrasjon og innførsel av narkotika, men når det gjelder hvordan det skal gå med amerikansk inflasjon og verdens økonomi så er det ikke sikkert det er det smarteste man kan gjøre, for å si det på en hyggellig måte.

Grytten legger til:

– Så gjenstår det å se hva som skjer nå. Trump har sagt at dersom de andre landene svarer, så kommer enda tøffere tiltak. Da sprer det seg en handelskrig, og kommer den til Europa så er det ikke bra.

Konsekvenser for Norge

Norges eksport til USA er relativt liten sammenlignet med vår eksport til andre steder i verden, og verken Grytten eller Dørum tror at Trump vil rette lignende tiltak mot Norge. Likevel tror ekspertene at en handelskrig også kan ramme oss.

Dørum mener den potensielt viktigste effekten på Norge og norsk næringsliv kommer dersom Trump gjør alvor av truslene mot å innføre toll mot EU og EU svarer med samme mynt.

– Norge er på utsiden av EUs tollunion, og terskelen inn til vårt viktigste eksportmarked kan bli høyere enn før, sier sjeføkonomen i NHO, som er tydelig på at verden er på vei inn i et mer uryddig handelsbilde enn hva vi har levd med i lange tider.

Bilde av Øystein DørumØystein Dørum

Sjeføkonom i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO)

– Det er i mye større grad den sterkestes rett og hvert land for seg selv. Vårt lille land er en åpen økonomi som har tuftet vår velstand på handel med andre land. En mindre reglestyrt og mer proteksjonistisk verden er ikke bra for Norge. Det vil bli mer krevende å stå alene, er hans tydelige budskap.

Han avslutter med en mix av pessimisse og optimisme. Det første først:

– Siden 1945 har vi levd i en stadig mer åpen verden der handelsmurer blir bygd ned. Det har man gjort fordi det er bra for velferden og bra for business, men jeg ville ikke satt pengene mine på at at det er argumenter som nå vil vinne frem. Vi er i en helt annen tid.

Så optimismen:

– Jeg tror i utgangspunktet ikke norske bedrifter vil gå over ende på grunn av det vi ser nå, men den økonomiske veksten vil bli lavere enn den elles ville vært.

Read Entire Article