Eksperter: Derfor ble forvaringsdømte Millehaugen sluppet fri

4 weeks ago 31



Skjærtorsdag ble Nokas-raner Metkel Betew funnet skutt og drept i en skog på Oppsal i Oslo.

Ifølge TV 2s opplysninger var han også påført knivskader.

Søndag ble Stig Millehaugen (55) pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

Gjennom sin advokat nekter han for å ha noe med drapet å gjøre.

Drepte fengselsbetjent 

Han har begjært seg løslatt fra varetekt, men Oslo tingrett besluttet tirsdag ettermiddag å fengsle 55-åringen i fire uker.

Millehaugen har tilbrakt store deler av sitt voksne liv i fengsel. 

Han soner fra før en forvaringsdom på 21 år for drapet på Young Guns-leder Mohammad «Jeddi» Javed i 2009.

 Berit Roald / NTB
I RETTEN: Her er Stig Millehaugen avbildet under rettssaken for drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed. Foto: Berit Roald / NTB

Han ble også dømt i 1992 for å ha drept en fengselsbetjent.

Begge drapene ble begått mens han sonet lengre fengselsstraffer. 

Gang på gang har han brutt vilkår under soning og begått alvorlig kriminalitet. Senest da han rømte fra Trondheim fengsel under en permisjon i 2022.

Så hvordan kan det ha seg at han fortsatt får innvilget permisjon? 

Viktig virkemiddel

TV 2 har stilt kriminalomsorgen en rekke spørsmål. Av hensyn til taushetsplikt kan de ikke uttale seg om saken til Millehaugen. De svarer derfor kun på generelle spørsmål om rutinene rundt permisjon fra en forvaringsdom.

– At retten har funnet det nødvendig å idømme forvaring tilsier at sikkerheten skal vurderes nøye, sier fengselsleder Tore Merkesvik. 

 Kristoffer Søvik / TV 2
PÅGREPET: Politiet beslagla flere gjenstander i en bolig i Horten søndag kveld. Millehaugen ble pågrepet der tidligere samme dag. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Han forklarer at vurderingen av sikkerhet er viktig når man vurderer permisjon til en forvaringsdømt. 

– Det skal foretas en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle og tiltaket skal ikke gjennomføres dersom sikkerhetsmessige hensyn er til hinder for det.

– Det er en forutsetning at domfelte under permisjon ikke begår ny straffbar handling, oppholder seg på oppgitt adresse, overholder fastsatte vilkår og møter tilbake til fengslet i upåvirket tilstand til fastsatt tid, fortsetter han.

Merkesvik påpeker også at permisjon er et viktig virkemiddel i domfeltes rehabilitering og tilpasning til samfunnet.

– Permisjonsordningen skal også gjøre det mulig for domfelte å opprettholde kontakten med sine pårørende og redusere skadevirkningene av isolasjon, sier han. 

– Skal være likt for alle

 Universitetet i Bergen
GJELDER ALLE: Marte Habberstad Mo, stipendiat ved Universitetet i Bergen, forklarer at innsatte ikke skal sone mer enn nødvendig. Foto: Universitetet i Bergen

Marte Habberstad Mo er stipendiat ved Universitetet i Bergen, og jobber for tiden med en doktoravhandling om prøveløslatelse fra forvaring.

– Når du er i forvaringsregimet skal du ikke sone strengere enn nødvendig, et prinsipp som gjelder for alle domfelte, sier hun.

Mo kjenner ikke til detaljene i saken til Millehaugen og uttaler seg på generelt grunnlag.

Ifølge Mette Yvonne Larsen, advokat og leder av Forsvarergruppen, er dette et viktig prinsipp for samfunnsbeskyttelsen. 

– Formålet med forvaringsstraffen er samfunnsbeskyttelsen, men nettopp for å ivareta dette formålet er man best tjent med at den domfelte dyktiggjøres for et liv i frihet og endrer atferd, sier hun.

– Dette gjør at man kan innvilge permisjoner selv om det da kan være en generell fare for at det begås nye straffbare forhold.

 Mathias Moen / TV 2
RISIKO: Mette Yvonne Larsen, leder av Forsvarergruppen, forteller at man kan innvilge permisjoner selv om det da kan være en generell fare for at det begås nye straffbare forhold. Foto: Mathias Moen / TV 2

Utgangspunktet med forvaring er at forvaringsdømte skal sitte i fengsel så lenge de utgjør en fare for samfunnet.

I praksis kan de sone livet ut, selv om målet er at de skal tilbakeføres til samfunnet.

For å få korttidspermisjon må den forvaringsdømte ha sonet minst to tredeler av minstetiden sin.

Ble dømt til forvaring

For gjenglederdrapet i 2009 ble Millehaugen dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år.

I 2022 søkte han om prøveløslatelse. Oslo tingrett kom da frem til at han skulle løslates, men Borgarting lagmannsrett var uenig. 

Lagmannsretten viste blant annet til at Millehaugen har sonet store deler av straffene sine i høysikkerhetsfengsler.

 Ole Berg-Rusten / NTB
BEGJÆRET SEG LØSLATT: Millehaugen begjæret seg prøveløslatt under fengslingsmøte I Oslo tingrett, men ble besluttet fengslet i fire uker. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

De mente derfor det først var nødvendig at han ble overført til et fengsel med lavere sikkerhet. Deretter kunne hyppigheten av permisjoner, jobb og andre aktiviteter utenfor murene økes, mente retten.

Han ble derfor flyttet til Berg fengsel i Tønsberg, et fengsel med lavere sikkerhet. Der har de blant annet fire plasser til forvaringsinnsatte som skal øve på et liv i frihet. 

På tidspunktet drapet på Betew fant sted skal Millehaugen ha vært på permisjon fra Berg fengsel i Tønsberg, ifølge TV 2s opplysninger. 

Hadde struktur i hverdagen

Berg fengsel tilbyr aktiviteter og skal bidra til bedre livsmestring gjennom skole og arbeid i fengselet.

Ifølge Millehaugens forsvarer, Morten Furuholmen, har Millehaugen klart å opparbeide seg gode rutiner her. 

 Ole Berg-Rusten / NTB
GODE RUTINER: Forsvarer Morten Furuholmen forteller at Millehaugen hadde etablert gode rutiner i fengsel. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Han hadde etablert et innarbeidet permisjonsopplegg, og det har jeg opplevd at har fungert helt smertefritt. Også hans atferd på Berg har vært upåklagelig. Han hadde struktur, slik jeg har forstått det, i hverdagen, sier forsvarer Furuholmen.

Millehaugen har ikke ønsket å forklare seg til politiet etter at han ble pågrepet, etter råd fra advokaten. Han ville heller ikke svare på politiets spørsmål i rettsmøtet tirsdag ettermiddag.

Han er derimot avhørt som et vitne i saken. Avhøret skjedde langfredag.

Read Entire Article