Fire voksne og en gutt på 9 år ble drept da en bil kjørte inn i julemarkedet i byen Magdeburg fredag 20. desember. Over 200 ble skadet.
Gjerningsmannen som kjørte inn i folkemengden og meide ned folk har selv skrevet på X at han er tilhenger av politikken til det høyreradikale partiet AfD. Partiet selv tar kraftig avstand fra mannen.
Egen minnemarkering
Mandag ble det arrangert en sørgemarsj etter julemarked-angrepet. Etterpå holdt blant andre Alternativ for Tyskland en minnemarkering.
I invitasjonen til markeringa skriver AfD at «den grufulle handlingen viser faren ved dagens immigrasjonspolitikk». Partiets statsministerkandidat Alice Weidel og flere delstatspolitikere deltok.
– Jeg vil tro at de (AfD) ønsker å slå politisk mynt på dette for å vise at innvandring er farlig og at sikkerhetsmyndighetene ikke tar trusler fra potensielt voldelige personer nok på alvor, sier Tysklands-kjenner Astrid Sverresdotter Dypvik til NRK.
Dypvik er historiker og journalist og har skrevet flere bøker om ytre høyre i Tyskland, hun jobber til daglig som rådgiver i Tankesmien Agenda.
– Forvirra angrep
Gjerningsmannen selv har framstilt angrepet som at han ønsker å protestere mot islamiseringa av Tyskland, og Tysklands innenriksminister stadfestet lørdag at mannen var islamofob. Dypvik peker derimot på paradokset i angrepet:
– Dette framstår som et forvirra angrep fra en veldig forvirra person. Det er vanskelig å forstå siden gjerningsmannen er fra Saudi-Arabia og oppgir at han skal advare mot islamiseringa av Tyskland. Samtidig sier han at han støtter partiet Alternativ for Tyskland.
– Kan dette skade partiet Alternativ for Tyskland?
– Det tror jeg i liten grad det vil gjøre, siden angrepet framstår som både veldig umotivert og uforståelig.
Hun legger derimot til:
– Gjerningspersonen havner jo rett inn i profilen som både Alternativ for Tyskland og veldig mange av velgerne deres ikke mener burde være i Tyskland i det hele tatt.
Brukes av begge sider
En annen minnemarkering som holdes parallelt har parolen «ikke gi hatet en sjanse». Arrangørene ber folk slå ring rundt markedsplassen der angrepet skjedde.
Dypvik forklarer at AfD holder sin egen minnemarkering fordi de er uønsket på andre markeringer.
– AfD vil knytte hendelsen til mangel på sikkerhet, men også at høy innvandring kan være potensielt farlig for samfunnet.
Parlamentsmedlem Tobias Krull fra Kristendemokratene (CDU) reagerer på AfDs budskap:
– For å si det rett ut: Det de gjør her - å misbruke ofrene for din egen agenda - er mer en ufin oppførsel, sier han til tysk TV.
– Kan føre til økt oppslutning
Alternativ for Tyskland (AfD) ligger nå på mellom 15 og 20 prosent på nasjonale meningsmålinger. I september 2025 avholdes parlamentsvalg og for første gang stiller partiet med egen statsministerkandidat.
– Kan AfD få mer sympati for at man bør kaste ut flere innvandrere for eksempel i etterkant av denne hendelsen?
– Ja, det tror jeg absolutt de vil prøve på, sier Sverresdotter Dypvik.
– Er det noen andre måter du tror denne hendelsen vil påvirke politikken på?
– Jeg tror den vil skape enda mer mistillit og splid siden man tolker hendelsen på veldig forskjellige måter. Alle andre enn AfD tolker den som at politikken til AfD lett kan føre til vold og inspirere terrorister, mens de som tenker som AfD tenker helt motsatt. De mener det er innvandringspolitikken og «ønsk-folk-velkommen-til-landet-politikken» som resulterer i dette.
Publisert 24.12.2024, kl. 10.49