Ekspert: – Vil flytte krigen til russisk side

1 month ago 25



Ukraina bekrefter å ha angrepet en militærbase i russiske Lipetsk natt til fredag. Tidligere denne uken hevdet Russland at Ukraina også angrep Kursk. – Kom som en overraskelse på russerne, sier ekspert til TV 2.

 Russlands forsvarsdepartement / Reuters / NTB
KAMPER: Et dronebilde skal vise røyk som stiger opp fra det som angivelig er en ukrainsk stridsvogn, som har blitt truffet av det russiske militæret. Russland sier bildet er tatt i Kursk-regionen fredag. Foto: Russlands forsvarsdepartement / Reuters / NTB

Publisert 09.08.2024 14:38 Sist oppdatert 4 minutter siden

Ukraina bekrefter fredag morgen at de har gjennomført et angrep mot en militærbase i Lipetsk natt til fredag, ifølge Reuters.

– Flere antennelseskilder ble registrert, en stor brann brøt ut og flere detonasjoner ble observert, skriver det ukrainske militæret på Telegram.

 Skjermdump / Telegram
I FLAMMER: Ukraina bekrefter at de har angrepet en militær flybase i den russiske byen Lipetsk. TV 2 har stedsverifisert bildet. Foto: Skjermdump / Telegram

De russiske regionene Lipetsk og Kursk har den siste uken vært rammet av flere dramatiske hendelser, med droneangrep og eksplosjoner som, ifølge Russland, har ført til store skader på kritisk infrastruktur og evakuering av sivile.

– Kyiv-regimet har foretatt en ny storstilt provokasjon og skyter vilkårlig fra ulike typer våpen, inkludert missiler, mot sivile bygninger, boligbygg og ambulanser, sa Russlands president Vladimir Putin tirsdag.

 Gavriil Grigorov / Sputnik via Reuters / NTB
PROVOSERT: Vladimir Putin hadde en videokonferanse med guvernøren i Kursk onsdag kveld. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik via Reuters / NTB

Fredag morgen smalt det altså nok en gang i Russland. Denne gang i Lipetsk, hvor et omfattende droneangrep forårsaket eksplosjoner ved et ammunisjonslager på en militær flybase.

Guvernøren i Lipetsk, Igor Artamonov, hevder at seks personer ble skadet i angrepet, og at de umiddelbart ble fraktet til sykehus.

Myndighetene i Lipetsk har nå erklært unntakstilstand og har påbegynt evakuering av innbyggerne i fire nærliggende landsbyer.

Svikt i russisk etterretning

Samtidig i Kursk-regionen har situasjonen utviklet seg dramatisk med flere uventede, angivelige angrep fra ukrainske styrker. Disse angrepene har skapt betydelig uro blant russiske militærstyrker, som angivelig har hatt problemer med å respondere effektivt.

Ifølge militærekspert Tormod Heier kom nemlig disse angrepene som en stor overraskelse på russiske myndigheter.

 Mathias Moen / TV 2
EKSPERT: Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Stabsskolen. Foto: Mathias Moen / TV 2

– Dette har kommet veldig overraskende på. Når det samler seg tusenvis av ukrainske soldater ved grensen, uten at russerne tilsynelatende er i stand til å fange det opp, sier det mye om hvor hul den russiske kommandokjeden er, sier Heier til TV 2.

Heier anslår at det kan være snakk om så mange som 3000 ukrainske soldater.

Han mener at russisk etterretning har sviktet i å oppdage de ukrainske styrkenes forberedelser, noe som har ført til en operasjonell overraskelse som russerne ikke var forberedt på.

– Beredskapen på russisk side har vært ikke-eksisterende, og dermed blir det et stort vakuum som de ukrainske styrkene kan utnytte for å rykke nokså langt inn, poengterer Heier.

 Mic Izvestia / iz.ru via Reuters / NTB
ANGREP: En bolig står i brann etter et angivelig ukrainsk angrep mot byen Sudzja, i Kursk-regionen. Foto: Mic Izvestia / iz.ru via Reuters / NTB

Han bemerker også at de ukrainske styrkene har vært svært dyktige til å hemmeligholde sine forberedelser og bruke en kombinert taktikk med elektronisk krigføring og luftvern for å beskytte seg mot russiske droner og fly.

Men hvorfor angriper Ukraina russisk territorium?

– De vil kanskje ha til hensikt å prøve å flytte noe av krigen over på russisk side for å tilrive seg initiativet, eller kanskje også for å spre frykt og usikkerhet på russisk side, forklarer Heier.

Zelenskyj: – Vi vet hvordan vi skal nå våre mål

I en tale nylig understreket Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Russland «må føle konsekvensene» av å ha brakt krigen til Ukraina.

 Genya Savilov / AFP / NTB
KONSEKVENSER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at Russland må kjenne på konsekvensene. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB

Selv om han ikke direkte nevnte angrepene i Kursk, antydet han at disse hendelsene er en del av Ukrainas strategi for å påføre Russland smertefulle mottiltak.

– Russland brakte krig til vårt land, og de skal føle konsekvensene av det, sa Zelenskyj, og påpekte at Ukraina vet hvordan de skal nå sine mål.

Heier påpeker videre at den russiske responsen på angrepene hittil har vært begrenset.

– Den ukrainske styrken kom veldig overraskende på og dermed bruker nok det veldig sentraliserte og litt overbelastede og litt ineffektive russiske kommandokjeden litt tid på å overføre styrker, bemerker han.

Heier legger til at de russiske styrkene hittil primært har svart med luftangrep ved hjelp av jagerfly, helikoptre og droner. Det er imidlertid uklart hvor effektive disse mottiltakene har vært, ettersom mange av Russlands styrker allerede er bundet opp i kampene i Donbas-regionen i Ukraina.

Read Entire Article