Ekspert med nedslående krone-beskjed: – Må kutte lønningene dramatisk

1 month ago 37



Svak kronekurs

Hva skal til for at kronen kommer tilbake til der den en gang var?

 Jan Helge Rambjør / TV 2
STORE ENDRINGER: Kronekursen har blitt svakere og svakere med årene. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Publisert 29.07.2024 12:24

«Husker du da dollaren var på seks kroner? Det var tider, det.»

Det er det nok flere nordmenn som har tenkt de siste årene.

Fra 2013 og oljeprisens fall har kronekursen blitt svakere og svakere, og i den siste tiden har kronekursen falt kraftig.

Søndag koster én euro rett under 12 kroner. Dollaren koster 11 kroner, og pundet har nådd hele 14,18 kroner.

Det er ikke altfor langt unna en dobling på elleve år. Spørsmålet er om kronekursen blir enda svakere, eller kan det være mulig å nå gamle høyder?

Økonomi-ekspertene resonnerer.

STYRKET KRONE?: Sjefsøkonomene resonnerer seg frem til mulige scenarioer. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2
STYRKET KRONE?: Sjefsøkonomene resonnerer seg frem til mulige scenarioer. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Kutte lønningene dramatisk

Sjefsøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror det blir vanskelig å nå de samme kursene som før.

– Man skal aldri si aldri, valutakurser er ekstremt vanskelige å spå. Men jeg tror samtidig det har skjedd strukturelle endringer i norsk økonomi som gjør det krevende å nå gamle høyder for kronekursen, sier Hov til TV 2.

 Aage Aune / TV 2
SKEPTISK: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken har ikke troen på kronen. Foto: Aage Aune / TV 2

Hov mener at det må drastiske endringer til for å skru kursen tilbake til slik den var for drøye ti år siden.

– Vi måtte enten kutte lønningene dramatisk, heve produktiviteten voldsomt i Norge, eller la valutamarkedet gjøre jobben ved å svekke den norske kronen. Det er i stor grad det siste som har skjedd.

Han utdyper videre.

– Dersom vi skal styrke kronen igjen på mer varig basis, må vi få opp produktiviteten i Norge relativt til utlandet. Det spørs det om vi greier og nettopp derfor er jeg litt skeptisk til at vi vil nå gamle kronehøyder.

– Må en krise til

Elisabeth Holvik er sjefsøkonom i Sparebank 1-gruppen. Hun mener det vil kreve omfattende strukturelle reformer for å øke produktivitetsveksten i norsk økonomi, øke konkurransekraften til norske bedrifter og gjøre det mer attraktivt å investere i Norge.

– Men det er mulig å få dette til. Det ble gjort forrige gang norsk økonomi var i dyp krise, i det som ble kjent som Solidaritetsalternativet i 1992, forteller Holvik til TV 2.

– Så du tror du vi kan komme tilbake til de gamle høydene?

– Det må i så fall være at en får til en Solidaritetsalternativ 2.0. med betydelig kutt i offentlig sektor, skattereform og mekanismer som sikrer langsiktighet i de økonomiske rammevilkårene for bedrifter og investorer.

KRISE I VENTE?: Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener det må en økonomisk krise til for å styrke kronen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
KRISE I VENTE?: Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener det må en økonomisk krise til for å styrke kronen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Holvik mener at det trengs en videre svekkelse av kronen, som vil føre til at Norges Bank må øke renten betydelig. 

For det kan gi støtet til et bredt politisk forlik der en blir enige om langsiktige strukturelle reformer slik en fikk i 1992. 

– Jeg tror dessverre det må en krise til for å få politisk oppmerksomhet om de reelle grunnene til at kronen er så svak, avslutter Holvik.

– Verden vil trenge det

Sjefsøkonom i Landsorganisasjonen (LO), Roger Bjørnstad, synes det er utrolig vanskelig å predikere kronens bevegelse. Og mener at svekkelsen i kronen som har vært, er ganske så uforklarlig. 

Likevel resonnerer han seg frem til en mulig «løsning».

– Et mulig scenario er at vi lykkes godt med å gå fra oljeøkonomi til en bærekraftig økonomi. For det som kan bringe kronen til nye høyder er at vi lykkes i det grønne skiftet og at kraften og naturressursene våre blir svært verdifulle, sier Bjørnstad til TV 2.

– Jeg har tro på scenarioet med det grønne skiftet og mener vi skal få det til. Da kan kronen også styrke seg, men internasjonale investorer er kanskje skeptiske til det, fortsetter han.

KAN DET GÅ?: Roger Bjørnstad i LO mener at det grønne skiftet kan være løsningen på potensiell vekst av kronekursen. Foto: Sveinung Kyte / TV 2
KAN DET GÅ?: Roger Bjørnstad i LO mener at det grønne skiftet kan være løsningen på potensiell vekst av kronekursen. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Han påpeker at kraftproduksjonen vår er regulerbar og derfor veldig verdifull. Det samme mener han om naturressurser som mineraler og naturgassen som kan bli utslippsfri. 

– Naturgassen kan omdannes til hydrogen eller ammoniakk som verden vil trenge.

– Alt dette kan skape store gevinster i norsk økonomi i tiden fremover og det kan internasjonale investorer få øynene opp for. 

Han mener at forholdet mellom prisene på norske og internasjonale varer og tjenester da vil vurderes. Og at med lav prisvekst her hjemme gir det rom for styrket kronekurs, og omvendt.

– Sterk verdiskaping framover styrker imidlertid den reelle verdien av norske kroner. 

Read Entire Article