Ekspert fraråder onani-utfordring: – Kan gi fysisk skade

2 weeks ago 15



Norske sexologer har lite til overs for sex-utfordringen «Destroy Dick December».

 Adobe Stock
TAR AVSTAND: Norske sexologer er kritiske til utfordringen «Destroy Dick December», som innebærer å onanere etter antall kalenderdager i desember. Foto: Adobe Stock

Publisert 06.12.2024 18:37 Sist oppdatert 11 minutter siden

Etter avståelsen fra onani under «No Nut November», er det en annen utfordring som står for tur under årets siste måned. 

På Tiktok florerer det nemlig av videoer som oppfordrer menn til å ta del i «Destroy Dick December». 

Som navnet tilsier, er målet ved denne trenden å onanere så mye som mulig. 

Utfordringen følger nemlig månedskalenderen fra start til slutt, hvor man skal oppnå orgasme tilsvarende dagens dato i desember. 

1. og 2. desember skal man onanere henholdsvis én og to ganger, mens på årets siste dag skal man onanere hele 31 ganger. 

– Helt hinsides, sier sexolog Haakon Aars. 

Negative konsekvenser

Fenomenet Destroy Dick December startet i 2017, og har gått viralt i sosiale medier de siste sju årene. 

Ifølge nettavisen Metro er det ingen dypere mening bak utfordringen, annet enn å komme seg over No Nut November måneden før.

Noen mener også at fenomenet bare er en spøk, men ifølge autorisert klinisk sexolog Tore Holte Follestad, er det ikke nødvendigvis slik at alle forstår det. 

– Tiktok er en plattform mange unge gutter bruker. Til dem vil jeg si at dette bare er en tulletrend som du kan parkere og le litt av, sier Follestad og fortsetter: 

 Privat
TRULLETREND: Tore Holte Follestad, autorisert klinisk sexolog, er redd trenden kan skade unge gutter som ikke forstår ironien bak trenden. Foto: Privat

– Det er ingenting som kan forsvare denne trenden ved bruk av forskning, og det er heller ingenting som tilsier at du ved å følge dette vil få det noe bedre.

Tvert imot mener Follestad at denne trenden kan få negative konsekvenser. 

– Etter den første uken tror jeg man klarer seg veldig greit, men når man går opp mot 20 og 30 ganger, da får man ikke tid til å gjøre noe annet, sier han. 

Å onanere så mye kan også medføre fysisk skade på penis, advarer sexologen. 

Fysisk skade på penis

– Huden på penis fylles med væske som gjør at den hovner opp. Penis blir også irritert og huden ubehagelig av å onanere så mye, sier Follestad.

 – Det kan bli så ubehagelig at man rett og slett ikke klarer å gjennomføre utfordringen, legger han til. 

Ikke bare vil utfordringen få konsekvenser for desember, men Follestad mener også at dette kan påvirke seksuelle relasjoner senere. 

– Hvis du venner deg til en sånn måte å stimulere deg på, så kan det få utfordringer for sexlivet ditt med en partner senere. 

Så dette kan få langvarige konsekvenser? 

– Det vil jeg si. Det kan blant annet gå utover selvtilliten, særlig til unge menn, og skape mer usikkerhet. 

– Helt håpløst 

Også Haakon Aars, lege og spesialist i psykiatri og klinisk sexologi, er enig i at trenden er en dårlig idé. 

– Dette høres helt håpløst ut. Hele ideen har ingen mening.

 Privat
AVHENGIGHET: Haakon Aars, lege og spesialist i psykiatri og klinisk sexologi, mener onani-trenden kan skape en avhengighet som kan være vanskelig å takle. Foto: Privat

Han mener at utfordringen kun tar opp tid, uten å gi helsegevinst tilbake.

– Det finnes ingen helsemessige fordeler som tilsier at man bør gjøre dette. Det vil være slitsomt, ødeleggende og sårt, sier han. 

Ifølge sexologen er det å onanere opp mot 30 ganger veldig usunt, og kan skape en type avhengighet som kan bli vanskelig å takle. 

Likevel understreker han at onani i seg selv ikke trenger å være en dårlig ting. 

– Kan være en fin ting 

– Denne trenden er bare tull, men hvis man onanerer når man har lyst, gjerne en gang om dagen, så er det både sunt og godt, sier Aars. 

Det er Follestad helt enig i. 

– Det er viktig å huske at onani er en fin ting man kan gjøre for seg selv, for å finne ut av hva man liker eller tenner på. Men da anbefaler vi å onanere noen ganger om dagen, sier Follestad. 

Ifølge ham er det viktig å snakke åpent om onanering. 

– Det er kanskje det eneste positive som kommer fra denne trenden, at man avmystifiserer onani. Det er noe som kan være fint for alle, kvinner og menn.

Read Entire Article