Dyre fotballsko på Norway Cup: – Tror ikke det er verdt prisen med mindre du er en av verdens beste

1 month ago 33



De dyreste fotballskoene koster godt over 3000 kroner.

Ingfred fra Vardø brukte Oslo-turen blant annet til å se på fotballsko. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Publisert: 03.08.2024 09:32

Kortversjonen

I disse dager spiller tusenvis av unge jenter og gutter kamper under Norway Cup. Skoene de har på seg, er langt fra tilfeldig valgt. Og de byttes ofte.

På Karl Johan er Ingfred (12) fra Vardø på intens utkikk etter nye fotballsko i Nike-butikken.

Han har kikket flere steder. På hyllen foran ham er det sko i alle mulige farger. Noen av dem koster mye. Den dyreste er en rosa sko til 3549 kroner.

Det er mange forskjellige sko å velge i. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Disse koster over 3500 kroner. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Jeg vil ha lette sko som har godt grep om ballen. Så er det veldig viktig at skoen passer godt på foten min, sier Ingfred.

Han har fått beskjed om at han ikke kan kjøpe de aller dyreste skoene. Men Ingfred tror det er mange gode sko man kan kjøpe som ikke er de dyreste.

– Jeg tror ikke det er mye forskjell. Jeg tror ikke det er verdt prisen å kjøpe de dyreste med mindre du er en av verdens beste i fotball, sier han.

F50 er en veldig populær Nike-modell. Den finnes i forskjellige prisklasser. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Blir ikke påvirket

På TV-skjermen og i sosiale medier kan du se de største stjernene iført de aller dyreste og kuleste skoene. Haaland, Vinicius Jr., Bellingham.

Bendik (11), Mio (11) og Linus (10) på laget Graabein fra Asker kommune sier at de kjenner til folk som er veldig opptatt av hva slags sko de har. De er alle på Norway Cup denne uken.

Mio (fra venstre), Bendik og Linus var på Norway Cup denne uken. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Det er folk som bryr seg om hvordan de ser ut, sier guttene.

Hva med dere?

– Jeg bryr meg ikke så mye om hvordan de ser ut, bare så lenge de passer bra. Jeg bryr meg egentlig ikke hvor mye de koster, sier Bendik.

Linus er heller ikke så opptatt av hvilke sko de kjente spillerne har.

– Fotballskoa deres er så sinnssykt dyre. De er sikkert laget spesielt for dem. Det er ikke vits å bruke masse penger på fotballsko, sier han.

Men hva sier ekspertene?

Er det vits å betale mye for fotballsko?

For Renate Blindheim er svaret klart:

For små barn har det ikke noe å si for hvor god du er og hvor gøy det er å spille.

Etter hvert som du blir eldre er det annerledes:

– Jeg har forståelse for at det kan bety noe for voksne som driver med det profesjonelt, sier Blindheim. Hun er fotballekspert i Bergens Tidende og trener for Sotra i 2. divisjon.

Renate Blindheim vedkjenner at dyre sko kan gi barna en god følelse, men du blir ikke bedre av dem, mener hun. Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten

– Hvor stor forskjell tror du egentlig det er mellom de billigste og dyreste skoene?

– Man kan kanskje føle seg bedre og føle at det er kult. Men du blir garantert ikke bedre i fotball av å ha dyre sko. Da må du trene og øve.

– Hva synes du om at det selges barnesko til over 3000 kroner?

– Jeg skjønner jo hvorfor det skjer. Men optimalt sett så burde ikke barn kunne kjøpe sko som er så dyre. Det burde vært noe som skjedde når man ble eldre.

Trenger ikke koste 3000

På Torshov Sport i Oslo ser de at både pris og utseende spiller inn for kundene. Og de store profilene har stor påvirkningskraft på de unge.

– Det spiller en stor rolle hvordan sko ser ut. Barn har gjerne lyst på det de ser på TV og i sosiale medier. De store stjernekampanjene har absolutt effekt, sier Anders Lilleberg, sjef for fotballbutikken.

Men kjøper barn dyrere sko enn før?

Lilleberg sier at seniormodellene starter på størrelse 36 for at de også skal passe kvinner. Toppmodellene her ligger på rundt 3000 kroner.

– Mange barn ender opp med disse. Da får de samme sko som proffene i Premier League.

For prisen får de en sko laget av et tynnere og lettere materiale. Den sitter gjerne mer «i ett med foten», sier Lilleberg.

Mio, Bendik og Linus er godt fornøyde med skoene de bruker. De sier at prisen ikke er så viktig for dem. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Sjelden sammenheng mellom pris og holdbarhet

Men det er ofte ikke sammenheng mellom pris og holdbarhet på toppmodellene.

Kvaliteten er god, men de er primært laget for ytelse heller enn holdbarhet, sier Lilleberg.

Ønsker du en fotballsko som holder lengst mulig, bør du vurdere en undermodell til en lavere pris, mener han. Disse modellene består som regel av tykkere materialer og har dermed lenger levetid. I løpet av sine ti år som butikksjef har han sett de rimeligere skoene bli stadig bedre.

Disse starter gjerne rundt 600. Og dessuten: De ser stort sett helt like ut som de dyreste skoene.

Han har også et råd til deg som gjerne vil ha toppmodellen, men til en billigere penge. I dag kommer det nemlig nye fargekolleksjoner fra de største leverandørene hver fjerde måned.

– Er du villig til å akseptere en gammel farge, kan du gjøre gode kupp på litt eldre toppmodeller.

Hovedpoenget hans er uansett dette:

– Selv om det alltid vil være noen som vil ha det nyeste og beste, må du altså ikke bruke 3000 for å få gode sko.

Read Entire Article