Volodymyr Zelenskyj sier det er umulig å tilgi Putin – og snakker om å bite hodet av ham. Nå vil Donald Trump tvinge dem begge til forhandlingsbordet.
Tirsdag 7. januar kl. 02:28Kortversjonen
- Zelenskyj sier det er umulig å tilgi Putin for krigen i Ukraina.
- Trump lover å tvinge Ukraina og Russland til forhandlingsbordet.
- Eksperter er skeptiske til Trumps planer om å løse konflikten på 24 timer.
- Hverken Ukraina eller Russland viser vilje til å forhandle foreløpig.
24. februar er det tre år siden Russlands fullskala-invasjon av Ukraina.
En måneds tid før treårsdagen kommer det en joker i spill. Da innsettes Donald Trump som president i USA.
I forkant har han lovet å få slutt på konflikten i løpet av 24 timer. Det har ekspertene lite tro på at han faktisk kommer til å lykkes med.
– Det er en uttalelse i klassisk Trump-stil, men det ligger en plan bak her. Den er omtrent som følger: Han forsøker å tvinge begge parter til forhandlingsbordet, sier Geir Hågen Karlsen.
I dag er han assosiert partner i Geelmuyden Kiese, men forsvarseksperten har 39 år bak seg i grønn uniform for Norge.
Foreløpig har hverken Ukraina eller Russland uttrykt sterk vilje til å forhandle.
– Å tilgi? Ingen vil tilgi ham. Det er absolutt umulig å tilgi ham. Vi kan ikke komme inn i hodet og sjelen til noen som har mistet sin familie. Ingen vil akseptere det. Det er absolutt umulig.
Det sier ukrainers president Volodymyr Zelenskyj om Russlands president Vladimir Putin – i et fire timer langt podkastintervju med Lex Fridman publisert søndag.
Han spør blant annet om podkast-verten har barn.
– De er det viktigste i livet. Og han har tatt bort det dyrebareste du har. Vil du spørre om hvem som ødela livet ditt, før du river av dem hodet?
– Du vil gå til helvete for å bite av dem hodet, og det kommer til å være rettferdig, mener Zelenskyj.
Men klarer Trump likevel å tvinge partene til å forhandle?
– Han vil legge press på både Ukraina og Russland. Hvis Ukraina ikke går med på forhandlinger, vil han begrense våpenforsyninger. Dersom Russland ikke vil forhandle, kommer han til å øke støtten til Ukraina, sier NUPI-forsker Jakub Godzimirski.
Han skisserer tre mulige utfall for krigen i 2025.
- Det fortsetter som det har gjort de tre siste årene, med store trefninger langs hele frontlinjen. Uten at Ukraina eller Russland får et avgjørende overtak.
- Et slags pluss-scenario: Partene er villige til å forhandle og inngår en avtale som oppfattes som akseptabel. En slags ikke-fullstendig seier for både Russland og Ukraina.
- Et minus scenario: Russland fortsetter fremgangen og klarer å bryte ned den ukrainske motstanden. De tar kontroll over store deler, eller hele Ukraina.
– Den første ambisjonen er å få dem til forhandlingsbordet. Ambisjon nummer to er å få til en våpenhvile. Trinn tre er en fredsavtale, det er mye mer komplekst, sier Geir Hågen Karlsen.
– Det er ikke sånn at dette kommer til å løse seg brått og plutselig. Men bare det å få stoppet kampene vil nok være en positiv utvikling, sier Karlsen.
Han påpeker at det finnes en rekke tiltak som kan yte press mot Russland. Både i form av økonomiske sanksjoner, som kan ramme Russland på flere nye måter.
Men også å øke militær bistand til Ukraina, og tillate at våpnene i større grad blir brukt inne på russisk territorium.
– Vi vet ikke hvor hardt press Donald Trump vil legge på Russland. Og vi vet heller ikke hvordan de vil svare. Annet enn at jeg kan si med sikkerhet at de ikke kommer til å gå lett eller medvillig til forhandlingsbordet, sier Karlsen.
– Russland har tidligere kommet med en rekke krav, om å reforhandle hele sikkerhetssituasjonen i Europa, om å gi anerkjente innflytelsessfærer, og at Ukraina aldri skal kunne bli medlem av Nato. Det er helt uakseptabelt for både Vesten og Ukraina, sier Karlsen.
Han er overbevist om at Trump ikke kommet til å forlate Ukraina uten videre.
– Han er ikke interessert i å fremstå som svak. Han har kritisert Biden mye for hvordan han forlot Afghanistan, og vil ikke sette seg selv i samme situasjon.
Men hvordan er styrkeforholdene mellom partene i dag?
Man sier at kvaliteten er viktig, men kvantiteten har også vist seg å være viktig i denne utslettelseskrigen. Russland har et taktisk og operativt overtak. De har klart å ta kontroll over større deler av Ukraina, men ukrainere fortsatt biter fra seg og gir seg ikke, sier Godzimirski.
– Det ser mørkt ut for begge parter. Det har det gjort ganske lenge. Det er mye prat om at Russland har rykket så mye fram i 2024. Men i begynnelsen av 2024 så okkuperte de 108.000 kvadratkilometer. De har kanskje tatt 4000 i 2024, sier Karlsen.
Og poengterer:
– Det er ikke en fantastisk økning, og de har betalt en ekstremt høy pris for det. Det snakkes om at de taper 1000 mann om dagen. Det er mange ødelagte liv per kvadratkilometer.