Drømmen om en bedre by

1 week ago 9



Hvorfor trenger vi egentlig denne Byvekstavtalen?

Var det opp til oss, ville vi fått på plass et bedre busstilbud før de nye bomstasjonene kom. Men avtalen bringer oss lange steg i riktig retning, skriver innsenderne. Foto: Haakon Dueland

Se for deg en hverdag der du kommer deg dit du skal med rolig puls. Enkelt og greit, og kanskje til og med sosialt og hyggelig på veien, og ikke minst: uten å måtte drasse med deg et helt tonn eller to med bil. Se for deg mindre kø, reinere luft, og bedre plass i gatene. Se for deg trær og uteservering og folk som rusler, småprater, jogger og sykler trygt.

Det er frihet.

Byvekstavtalen bringer oss nærmere den mulige framtida.

Avtalen gjør det mulig for flere å ta buss, sykle og gå, med mål om å få biltrafikken til å slutte å øke. Når kommuner og fylke viser vilje til å satse, er staten villig til å gi oss friske midler for å få det til: 2,1 milliarder kroner over ti år. Med andre ord; store penger som gjør det mulig å reise grønnere og enklere i hele regionen. Men det trengs politisk vilje og langsiktighet for å lykkes.

Avtalen er ikke perfekt. MDG ønsket seg mer penger til buss. Og det har til tider vært en knotete prosess, med mangelfull medvirkning. Var det opp til oss, ville vi fått på plass et bedre busstilbud før de nye bomstasjonene kom. Men avtalen bringer oss lange steg i riktig retning. Der er også bompengene avgjørende. For bompenger eller annen veiprising viser seg ofte å være nødvendig for å redusere biltrafikken. Det igjen reduserer utslipp, ulykker, støy, slitasje og kø, ifølge Transportøkonomisk institutt. Bompengene kommer uansett, etter å ha blitt vedtatt av Stortinget med stort flertall. Flere bomstasjoner enn før sprer belastningen og blir etter vårt syn mer rettferdig, som at bommene rundt Sørlandsparken omsider gir senteret der mer likestilte kår med Kvadraturen. Det har vi etterlyst fra bomringens spede begynnelse. Med byvekstavtalen sørger vi for at gode, grønne alternativer gir flere muligheten til å velge bort bompasseringer.

Nå skal flere få friheten til å gå, sykle, og rulle kollektivt dit vi skal.

Vi som har kjempa for miljøtiltak i årevis og vet hvor lite mange andre partier er villige til å investere i en levelig klode, tenker nok at 2,1 milliarder i bidrag til en langsiktig satsing på gange, sykkel og buss, er noe man takker ja til.

Noe av det vi gleder oss mest til er å få et trafikksikkert og sammenhengende sykkelveinett, med sykkelekspressvei fra Vollevannet til sentrum, og mellom Lumber og Kjos. Vi ser fram til nye kollektivterminaler i Lillesand og Birkenes, og at bussene slippes fram i hele regionen, så det blir mer effektivt å ta buss. Og hvis du ser behovet for bedre gang- og sykkelvei langs Sømsveien og Høvågveien, fra Hunsøya til Vennesla sentrum eller Doktorsvingen til Moseidmoen, eller ved Brennåsen, er det også bare å heie på byvekstporteføljen. Her er mange forbedringer i løypa!

Nå skal flere få friheten til å gå, sykle, og rulle kollektivt dit vi skal. Flere skal kunne få hverdagen til å gå opp uten å bli tvunget til å virvle opp svevestøv, skape kø for hverandre, og gjøre byen og framtida utrygg.

I stedet skal gatene bli tryggere og gi bedre plass til menneskene i byen vår.

Dette kan vi få til hvis vi står sammen som region og tenker mer langsiktig enn vi har gjort til nå. Vi i Miljøpartiet De Grønne hilser derfor byvekstavtalen velkommen, og lover å stå på for at drømmen om en bedre by skal bli virkelighet – for oss alle.

Read Entire Article