I åtte år har Monther Etaky drømt om den dagen han kunne returnere til Aleppo.
I desember 2016 måtte 35-åringen flykte fra hjembyen. Siden har han levd som flyktning i grensebyen Gaziantep i Tyrkia sammen med kone og tre barn.
Men da den overraskende opprørsoffensiven ledet av den militante islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) skjøt fart i forrige uke, så han sitt snitt.
– De var så nærme Aleppo, noe som var veldig spennende. Jeg klarte ikke vente ett minutt lenger med å dra til Aleppo, forteller Etaky til TV 2.
Sammen med venner satte han seg i bilen fredag kveld, med kurs for hjembyen.
Lite motstand
Frontlinjene har vært så å si fastfrosset i Syria siden 2020. Men da opprørerne startet sin lynoffensiv i forrige uke, endret kartet seg raskt.
Lørdag tok de kontroll over størstedelen av millionbyen Aleppo, som er Syrias nest største by og landets økonomiske sentrum.
Regimestyrkene trakk seg ut i all hast.
Etaky forteller de så få tegn til kamper på veien mot Aleppo.
– Det virker som frontlinjene ble brutt og alt bare kollapset. Det var ingen tegn til kamper langs veien, bare noen få kontrollposter, sier 35-åringen.
– Det var det mest sjokkerende. At de bare dro fra byen uten kamp.
Han og vennene ankom Aleppo klokken ett, natt til lørdag.
– Det var veldig spennende og veldig skummelt. Kampfly bombet. Den eneste innfartsveien til byen var overfylt, men vi klarte å komme oss inn, sier Etaky.
Drømmen ble virkelighet
Aleppo ble erobret av opprørerne i de tidlige årene av den syriske borgerkrigen.
Etaky engasjerte seg tidlig i protestene mot regimet til Bashar al-Assad.
Han ble arrestert i 2012, og etter å ha sluppet fri, flyktet han etter hvert fra Vest-Aleppo, som da igjen var kommet under regimekontroll, til Øst-Aleppo.
I 2016 måtte han også flykte derfra da regimestyrkene, støttet av Russland, gjenerobret byen etter en lang og blodig beleiring.
Lørdag var han tilbake på gamle trakter.
– Det var første gang på 12-13 år at jeg var tilbake i Vest-Aleppo. Jeg besøkte huset der jeg bodde med familien frem til 2012, og leiligheten jeg måtte forlate i 2016, forteller Etaky.
– Du hadde fortsatt nøklene?
– Ja, jeg har alle nøklene. Til huset, den lille butikken, leiligheten. Til og med til rommet mitt på universitetet, humrer Etaky.
På videoen under smiler han fornøyd til kameraet foran familiehuset i Vest-Aleppo.
Det var stort for 35-åringen å besøke hjembyen igjen.
– Det var nesten ikke til å tro. Drømmen min ble virkelighet.
På Facebook la Etaky ut livefeed fra rundreisen i hjembyen.
I en video er 35-åringen inne i Aleppos berømte stormoské, der han kaller inn til bønn.
Svekket Assad
Lynoffensiven startet onsdag i forrige uke da opprørerne tok kontroll over et 50-talls regimekontrollerte landsbyer i Idlib-provinsen og naboprovinsen Aleppo.
I helgen tok de selve Aleppo, og har siden fortsatt sørover, mot byen Hama. Torsdag måtte regjeringshæren også trekke seg ut av denne byen.
Den overraskende og hurtige offensiven skjedde på et tidspunkt da flere av nøkkelspillerne i den syriske borgerkrigen var distrahert eller svekket.
– Timingen har sammenheng med det som har skjedd rundt Israel, fordi mange av de aktørene som har støttet Assad i Syria har vært involvert i kamper mot Israel på andre fronter, sier Cecilie Hellestveit.
– Det gjelder særlig Hizbollah, men også noen av Irans sjiamilitser.
Hellestveit er konflikt- og folkerettsforsker ved Folkerettsinstituttet, og ga i 2017 ut boken «Syria: En stor krig i en liten verden».
Hun peker på at utviklingen i regionen de siste 14 månedene har svekket Assads rekker dramatisk.
– Det har vært forventet ganske lenge at ting kom til å bevege seg i Syria i 2025, så sånn sett var dette forventet. Men dette er nok noe veldig mange ble overrasket over.
Radikale islamister
USA og FN har lenge betegnet gruppen som leder den nye offensiven – Hayat Tahrir al-Sham, kjent under forkortelsen HTS – som en terrororganisasjon.
Gruppen har sitt utspring i Nusrafronten, som hadde bånd til al-Qaida.
I 2016 brøt grunnlegger Abu Mohammed al-Julani med al-Qaida, og startet HTS i januar 2017. De siste årene har han jobbet hardt for å endre gruppens image.
– Gjennom de siste åtte årene har de holdt til i Idlib, og tyrkerne har hatt ganske mye med HTS å gjøre. De har forsøkt å skalle av de mest ytterliggående jihadistene, påpeker Hellestveit.
– Så når man sier at dette her er hardbarkede jihadister, så er ikke det helt riktig. Dette er islamister. De er radikale, men de er ikke blant de mest ytterliggående og har ikke lenger en internasjonal link, sier Midtøsten-eksperten.
Hun peker på at gruppen ønsker å være en del av den politiske prosessen i Syria.
– Dette er en gruppe som ønsker å være med i forhandlinger om Syria, men de har en veldig radikal agenda for hva de ønsker at Syria skal være.
Glede og bekymring
For syriske Monther Etaky spiller det ikke så stor rolle hvem som kontrollerer Aleppo, bare regimet er borte.
– Jeg tilhører ingen spesiell militær gruppe, men det er bra at byen endelig har blitt befridd, sier 35-åringen.
Britiske BBC har vært i kontakt med flere innbyggere i Aleppo etter at HTS tok kontroll. Overtakelsen har ført til både glede og bekymring blant dem de har snakket med.
Mange innbyggere rapporterer om respektfull behandling fra HTS-krigerne og økte forsyninger av elektrisitet og vann.
Samtidig uttrykker flere frykt for at krigen skal vende tilbake til Aleppo og skepsis til om den tidligere al-Qaeda-tilknyttede gruppens påståtte moderasjon vil vare.
Det syriske regimet og Russland har gjennomført hundrevis av luftangrep mot opprørskontrollerte områder i Idlib og Aleppo de siste dagene.
Kampene har krevd over 700 liv, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
110 av de drepte skal være sivile.
Vil hjem
Etaky oppholdt seg bare i Aleppo i 16 timer før han returnerte til Tyrkia og familien.
Men den siste ukens utvikling har gitt ham håp om at de kan vende hjem igjen.
– Huset mitt er fortsatt der. Det har noen små skader fordi det ligger ved fronten, men ja, jeg kan flytte tilbake, sier Etaky.
– Jeg prøver å se an situasjonen. Frykten er selvsagt at situasjonen vil eskalere, og at regimet, med hjelp fra Russland, vil angripe byen med kampfly.
Trebarnsfaren forteller at kona er gravid med deres fjerde barn.
– Det hadde vært fint om fjerdemann kunne bli født i Aleppo, og ikke Tyrkia, sier Etaky håpefullt.
– Om Gud vil, så kan det skje.