Dreit du deg ut på fylla? Dette er årsaken

1 month ago 23



De færreste er på sitt mest sjarmerende etter et tosifret antall alkoholenheter.

Mange har ofte lettere for å si og gjøre ting de kommer til å angre på dagen etter.

Alkohol er også et problem i parforholdet, der den ene parten har en tendens til å utfordre grensene etter hvert som promillen stiger.

– Det er vanlig at man går lenger enn hva som er greit, forteller psykolog Peder Kjøs.

Mer usjarmerende

Har du noen ganger vært bekymret for at kjæresten skal gå litt for langt i flørtingen med den søte kollegaen?

Da er du ikke alene. 

I diverse Facebook-grupper og kommentarfelt har TV 2 lest om flere som er redde for hva partneren skal finne på når de er ute og drikker. 

Enten det er å like bilder av lettkledde personer på Instagram, eller å ligge med noen andre enn partneren.

Ifølge ekspertene handler dette mye om hvordan du er som person i utgangspunktet.

– De som er mest usjarmerende edru, blir ofte enda mer usjarmerende når de drikker, forteller Peder Kjøs.

Jørg Gustav Mørland, professor emeritus ved UiO, forklarer at alkoholen virker og forsterker tendenser i hjernen den kommer inn i, og ofte forsterkes også humøret man utgangspunktet var i. 

Det vil si at man også blir mindre seksuelt kritisk.

– Lyster og behov blir ikke kontrollert på samme måte, legger Kjøs til.

Endrer hjernens funksjon

Men hva er det som gjør at vi i større grad utfordrer grenser når vi drikker?

 Gorm Kallestad/NTB
FLØRTING: Mange er redde for hva partner skal finne på når hen er ute og drikker. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Jørg Gustav Mørland forklarer at hjernen består av en enorm mengde hjerneceller, med milliarder av forbindelser mellom disse cellene.

I tillegg til å være professor har han også vært tidligere divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

– Når vi drikker alkohol påvirkes de fleste av disse forbindelsene, og jo mer vi drikker, jo mer endrer hjernens funksjon seg.

Peder Kjøs forklarer at den delen av hjernen som driver med impulser, som følelser, begjær og sinne, sender signaler til frontallappen. 

Frontallappen er der vi filtrerer og vurderer impulsene som kommer, før de sendes videre ut til kroppen. Med andre ord har den mye med hva slags type personlighet du har.

 Agnes Mogstad / God morgen Norge
GJELDER ALLE: Psykolog Peder Kjøs forteller at problematikken med alkoholdrikking og bekymring i parforholdet gjelder alle aldre. – Mange har det gående hele livet, sier Kjøs. Foto: Agnes Mogstad / God morgen Norge

– Alkoholen gjør at frontallappen blir sløvere, at bremsen for impulser blir svakere. Det er jo ofte litt av poenget med å drikke. Man blir mer tilbøyelig, man har mindre sosial angst og har det ofte mer gøy, sier Kjøs.

Helt til det går litt for langt. 

Grensesetting

– Alkohol blir ofte brukt i settinger hvor sjekking og flørting pågår. Det betyr at det fort blir mer flørting når alkohol er involvert, forklarer parterapeut og sexolog Bianca Schmidt.

Hun legger til at det da er lett for at den normale måten å omgås det kjønnet man er tiltrukket av, blir litt mer hemningsløs enn hva partneren er komfortabel med. 

Ofte skjer dette fordi partene har ulike oppfatninger om hva som er greit og ikke.

– Da blir mange såra og sjalu. Vedvarer slike utfordringer kan det noen ganger føre til brudd. Derfor er det viktig å snakke om grenser, hva som kjennes greit og ikke, i stedet for å ty til forbud og ultimatum. Ultimatum blir fort en måte å forsøke å tvinge en annen til å endre seg, det anbefaler jeg ikke.

 Gorm Røseth / TV 2
DIALOG: Parterapeut og sexolog Bianca Schmidt mener dialog er den beste løsningen for slike problemer. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Påvirket av historien

Fanny Duckert er psykologspesialist og har doktoravhandling i behandling av alkoholproblemer. 

Hun forteller at den norske alkoholkulturen har vært preget av at Norge var et fattig land før i tiden, og at alkohol var dyrt. 

Da samlet man opp penger til alkohol til de store høytidene og feiringene, og etter hvert helgene.

– Da var fokuset på utagering, noe som førte til at både sex og aggresjon slapp løs. 

Denne feilen kan koste deg forholdet

I dag har nordmenn arvet litt av de sørlige alkoholtradisjonene med å ha noe godt i glasset til maten. Men helgefylla og hemningsløs oppførsel har vi ikke lagt bort.

Hun forteller at vi blir mindre opptatt av konsekvenser og at det er fort gjort å kaste seg over noen man liker ekstra godt.

– Jo mer man drikker, jo høyere risiko er det for å gå for langt. Enten det er slåssing eller seksuelt.

– Klin kokos

Selv om Kjøs mener at alkohol fremhever mer av de personlighetstrekkene som opprinnelig er der, betyr det ikke at du egentlig er sånn du er på ditt fulleste.

– Bremseklossene er også en del av deg.

 Privat
DUMME: Ifølge Jørg Gustav Mørland blir ikke alle like dumme av alkoholrusen. Foto: Privat

Mørland derimot mener at vi heller ikke blir en helt annen. 

– Her er det store sprik i befolkningen. Noen oppfører seg nesten helt likt, mens andre blir helt klin kokos. 

Så, kan man egentlig skylde på fylla?

– Ja til et punkt kan man det, men det går en grense. Når det gjelder utroskap, er det individuelt hva som er innafor og ikke. Så da må man vurdere hva man selv tåler og hva som er innafor det kulturelle spekteret, svarer Peder Kjøs.

Han legger til at det er menge som får veldig mye utbytte og koser seg med å drikke alkohol. Da må man stille seg spørsmålet om man er villig til å ofre; partneren eller alkohol-moroa.

Read Entire Article