Kortversjonen
- USA-eksperter mener Donald Trumps utnevnelser handler mer om lojalitet enn kompetanse.
- Kontroversielle navn som RFK jr. som helseminister, Matt Gaetz som justisminister og Tulsi Gabbard som etterretningssjef vekker oppsikt.
- Trump vil ha en regjering uten «guard rails», sier statsvitenskap-professor.
- Les mer om de kontroversielle utnevnelsene og hva dette betyr for USA.
Bare to dager etter republikaneren Donald Trump (78) vant presidentvalget i USA, kom han med sin første utnevnelse.
Det startet moderat, men siden har det haglet med navn til den kommende administrasjonen – den ene mer kontroversiell enn den andre.
Kritikerne grøsser av Trumps «skrekkabinett», og til og med Fox News påpeker at også mange republikanere er skeptiske.
Trump har lært av sine feil da han ble president i 2016, og nå er det ett ord som gjelder for ham, ifølge eksperter VG snakker med:
Lojalitet.
Dette er deres analyse av hva slags regjering Trump prøver å skape seg, og hva USA kan ha i vente i de neste årene:
– Null politisk erfaring
– Det ser ganske crazy ut.
Det er det første Todd Belt, professor i statsvitenskap ved George Washington-universitetet, sier da vi ringer ham.
Noen av utnevnelsene har overrasket ham. Som vaksineskeptiker Robert F. Kennedy jr. som helseminister, som ble bekreftet torsdag kveld.
– Jeg trodde ikke han kom til å få en ministerpost. Jeg trodde Trump ville skåne ham for ydmykelsen han vil bli utsatt for når nominasjonen skal opp til høring i Senatet, sier Belt.
Da VG møtte Kennedy under presidentdebatten i september, sa han dette om fremtiden:
En nominert må granskes og få flertall i Senatet for å få jobben, men nå vil Trump bruke presidentmakten sin til å sette dette til side – noe grunnloven åpner for. På sitt nettsted Truth Social ber Trump Senatet om å ta pause (recess), slik at han kan utnevne regjeringen uten deres godkjenning.
Siste nytt: Trump kunngjør innenriksminister
«Komplett uerfaren»
Professor Belt nevner tre andre navn han mener er «ganske crazy».
– Forsvarsministeren Pete Hegseth er en Fox-kommentator med null politisk erfaring. Og Matt Gaetz, som blir justisminister, er blitt etterforsket for seksuell omgang med mindreårige og trafficking. Tulsi Gabbard blir etterretningssjef, men er komplett uerfaren om nasjonal sikkerhet.
– Trump bryr seg bare om lojalitet, ikke om kompetanse, mener Belt.
Les mer om hver enkelt person og hvorfor de er kontroversielle under!
Belt mener Trump også har valgt dem fordi de er bråkmakere.
– Trump liker folk som tenker utenfor boksen, som forstyrrer status quo. Og han liker ikke at folk forteller ham at han ikke kan gjøre ting.
Da han ble president i 2016 var Trump en helt fersk politiker, og stolte i større grad på rådgivere og det politiske etablissementet
da han valgte sin regjering. Flere av dem endte med å gå imot Trump, som hans egen visepresident Mike Pence.– Denne gangen vil ikke Trump ha noen hindringer eller kontrollmekanismer. Han vil ha en administrasjon blottet for «guard rails»
, mener Belt.Bakgrunn: Slik kan Trump 2.0 se ut
– Ja-mennesker
Scott Buchanan, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Georgia, tolker det som at Trump går «all in» for å få gjennomført maksimalt mye som president.
– Trump satser alt på ett kort, eller «going for broke» som vi sier i USA når du er på kasino. Han vet at dette er hans siste sjanse, han kan ikke gjenvelges.
– Vil noen i Trumps nye regjering kunne utfordre meningene hans?
– Nei, jeg har ikke sett noen som kan det så langt av utnevnelsene, svarer Buchanan.
Skal rydde opp for Trump: Dette er Elon Musks nye rolle
Da Abraham Lincoln var president (1861–1865), kalte han sin regjering for «Team of rivals». Han ville lytte til ulike meninger før han tok en avgjørelse. Det motsatte er tilfelle for Trump, ifølge Buchanan.
– Trump vil ha et «Team of yes people».
– Trump blir president, republikanerne får flertall i Senatet og Representantenes hus i Kongressen. Og konservative dommer er i flertall i Høyesterett. Hva betyr det for Trumps makt?
– De neste to årene før mellomvalget vil republikanerne kontrollere alt. Trump kan dytte gjennom alle type lover og få til mye av det han vil. Vi forventer at han vil få masse gjort de første månedene, svarer professoren.
– Kan du huske en president med så lite motstand og så mye makt?
– Ja, Trump i 2017. Og Barack Obama da han var president i 2009.
– Tror du de personene Trump nå har utnevnt vil vise blind lojalitet, eller er de opptatt av egen vinning også?
– De er villige til å gå langt, men ikke så langt at de torpederer egen karriere. Det er et liv etter Trump.
Jenna Bednar, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Michigan, mener det er «usannsynlig» at Trumps utvalgte vil fremme ulike meninger.
– Det fremstår som en regjering som er klare for å støtte en splittende, omveltende agenda. Forvent store politiske endringer, sier hun til VG.
Dette er utnevnelsene som har vakt mest oppmerksomhet så langt:
Helseminister Robert F. Kennedy jr. (70)
- Først var han demokrat, så var han uavhengig kandidat, før han til slutt gikk over til å støtte Trump.
- Kennedy har i mange år kjempet mot miljøgifter, stråling og vaksiner som advokat og aktivist.
- Under coronapandemien gikk han ut og antydet at vaksinen kunne føre til autisme. Hans egen familie har kalt ham «en fare for nasjonen».
- Trump har lovet å la Kennedy «go wild» med helse- og matpolitikk i sin administrasjon.
Justisminister Matt Gaetz (42)
- Advokaten og kongressrepresentanten Gaetz er blitt betegnet som høyreekstrem og den «mest «trumpete» i Washington D.C.
- Han er kjent for å være en urokråke i Kongressen og har skapt mye rabalder internt i partigruppen.
- Gaetz har vært etterforsket for seksuell omgang med mindreårige og menneskehandel. Nå skal han lede Justisdepartementet, som etterforsket ham .
- Det er forventet at Gaetz vil få i oppgave å fjerne tiltalene mot Trump på føderalt nivå.
Forsvarsminister Pete Hegseth (44)
- Den norskættede Hegseth fra Minnesota beskrives som en av Trumps favoritter; en TV-personlighet fra Fox News og forsvarer av Trumps politikk. Han er en krigsveteran, men uten høythengende titler i militæret.
- Trump forsøkte å utnevne ham i 2016 også, men ble stanset fordi Hegseth ikke har politisk erfaring. Han anses som et svært ukonvensjonelt valg.
- Bekymringen rundt Hegseth er at han vil gjøre ting som er utenfor grensene for et apolitisk militære. Trump har blant annet snakket om å bruke forsvaret til massedeportering av migranter.
Etterretningssjef Tulsi Gabbard (43)
- Gabbard blir øverste sjef for USAs etterretning. Hun har bakgrunn som demokrat og stilte som presidentkandidat i 2020, men har siden brutt med partiet.
- I denne valgkampen har Gabbard markert seg som en sterk kritiker av Kamala Harris, og deltatt på flere av valgmøtene til Trump.
- Gabbard blir kritisert av demokratene, blant annet for å ha spredt russisk propaganda om Ukraina.
Visestabssjef Stephen Miller (39)
- Miller var Trumps seniorrådgiver, og anses som arkitekten bak Trumps innvandringspolitikk – blant annet «muslim ban» i 2017, som forbød innreise til USA for personer fra mange muslimske land.
- Han har slått hardt ned på såkalte «sanctuary cities» eller «tilfluktsbyer», byer i USA som har spesielle lover som beskytter papirløse innvandrere fra å bli deportert – som New York.
- Miller har også vært pådriver for å bygge muren mot Mexico. Nå forfremmes han til nestleder for politikk.
Grensesjef Tom Homan (62)
- Den tidligere politimannen blir grensetsar, og skal gjennomføre Trumps løfte om den største massedeportasjonen i amerikansk historie.
- Han beskrives som en «hardliner», en som ikke viker. Han har uttrykt nulltoleranse for illegale migranter, og samarbeidet med Miller i Trumps forrige periode.
- Homan forsvarer fortsatt en av Trumps mest kontroversielle avgjørelser: Å splitte barn og foreldre på grensen. «Jeg er dritt lei av å høre om familiene som ble separert, jeg blir fortsatt saksøkt for det, I don’t give a shit», sa Homan på et møte i fjor.
FN-ambassadør Elise Stefanik (40)
- New York-representanten er av Trumps argeste forsvarere i Kongressen. Hun nektet å godkjenne Joe Bidens seier i 2020, og hevdet demokratene hadde jukset.
- Stefanik har refset FN for å kritisere Israels krigføring i Gaza, og hun har vært svært kritisk til hele FN som organisasjon – og nå skal hun altså representere USA der.
- Hun skapte oversikter da hun ville sparke rektorer som ikke – etter hennes mening – tok tilstrekkelig til motmæle mot antisemittisme.
Dette er utnevnelsene som flere peker på at kan moderere Trump noe:
Senatsleder John Thune (63)
- Senatoren fra South Dakota, som også har norske aner, ble stemt frem som flertallsleder for republikanerne i Senatet .
- Thune har tidligere vært sterkt kritisk til Trump, og tilhører ikke MAGA-bevegelsen. Flere peker på at han vil kunne skape trøbbel for Trump i Senatet og ikke uten videre vedta den påtroppende presidentens politikk.
- Da Trump var president forrige gang stemte Thune riktignok for 91,4 prosent av Trumps forslag, ifølge Washington Post.
Utenriksminister Marco Rubio (53)
- Florida-senatoren med bakgrunn fra Cuba er en tidligere motstander av Trump, og stilte mot ham i primærvalget i 2016. I dag anses han som lojal mot Trump.
- Han har endret mening fra å være en nykonservativ globalist som ville støtte Ukraina, til å stemme mot støtte til Ukraina og legge seg mer på linje med Trumps «America First»-politikk.
- Han anses som en som er tøff mot Iran og Kina.
- Samtidig skal flere ha blitt lettet over utnevnelsen av Rubio som utenriksminister, mens flere på MAGA-fløyen var kritiske.
Se her: VG møtte Rubio på valgnatten i USA
PS! Langt fra alle roller er bekledd. Flere håper nå på en telefon fra Trump. En av dem er den omstridte MAGA-republikaneren Marjorie Taylor Greene, og den høyreekstreme personligheten Laura Loomer.
Hva med Trump-venn og tidligere Fox-stjerne Tucker Carlson?
Dette svarte han i typisk stil da VG spurte ham på valgnatten: