Dødsulykken i Ålesund: – Forferdelig at det skjedde på vårt anlegg

1 month ago 20



Perry Emil Johansen (25) ble drept i en ulykke på deres anlegg. Nå får Hofseth Aqua AS millionbot.

 Privat
JOBBULYKKE: Sankthansaften i fjor ble Perry Emil Johansen sprengt til døde i en arbeidsulykke på et helt nytt anlegg. Foto: Privat

Publisert 01.08.2024 12:56

Saken oppsummert

  • Perry Emil Johansen døde i en eksplosjon på en fôrflåte hos Hofseth Aqua AS, grunnet ukjent eksplosjonsfare.
  • Statsadvokaten i Møre og Romsdal ila Hofseth Aqua AS en foretaksstraff på 4 millioner kroner og ytterligere erstatninger til de etterlatte.
  • Selskapet erkjenner alvoret i ulykken og har implementert tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden.
  • Hofseth Aqua AS vurderer forelegget fra politimesteren og vil bruke erfaringene til å øke sikkerhetsbevisstheten i næringen.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Perry Emil Johansen ble i fjor sprengt til døde fordi arbeidsgiveren ikke visste om eksplosjonsfaren på den nye fôrflåten på oppdrettsanlegget. 

Politiadvokat og påtaleansvarlig i saken, Anne Lisbeth Hjelle, bekrefter overfor TV 2 at statsadvokaten i Møre og Romsdal har konkludert.

– Statsadvokaten besluttet 6. juli 2024 å ilegge selskapet Hofseth Aqua AS en foretaksstraff på 4 millioner kroner. I tillegg kommer erstatningskrav på 82.736 kroner og oppreisingserstatning på til sammen 372.084 kroner til de etterlatte, sier Hjelle.

– Forferdelig

Påtalemyndigheten mener det foreligger brudd på sentrale bestemmelser i Arbeidsmiljøloven som skal ivareta hensynet til helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen. 

Hoseth Aqua AS sier til TV 2 at de er kjent med forelegget fra politimesteren i Ålesund.

I en epost skriver de at de skal bruke tidsfristen frem til 20. august på å ta stilling til forelegget. 

«Vi synes det er helt forferdelig at denne ulykken skjedde på vårt anlegg og har gjort alt vi kan for at det ikke skal skje noe lignende igjen», skriver Jannicke Farstad, leder for kommunikasjon i Hofseth Aqua AS. 

– Viktig

Farstad skriver videre at de har gode rutiner knyttet til håndtering av ensilasje, men at verken Hofseth eller de som leverte anlegget var klare over at det kunne skje en slik ulykke på det helt nye anlegget.

«Det er viktig for oss å bruke erfaringene fra den tragiske hendelsen til å øke kunnskapen om dette i hele næringen», skriver hun.

TV 2 har vært i kontakt med avdødes familie og deres bistandsadvokat. 

Ingen av dem ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Read Entire Article