Dødshjelp er ikke en løsning

1 month ago 37



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 28.10.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Henrik Thune har fortalt ærlig om sin egen sønns kamp mot kreften. Det står det respekt av.

Jeg er enig med Thune i at det finnes valg i livet som er så personlige at kun en selv kan avgjøre, men er uenig i at dødshjelp er blant dem.

For utredningen flere ber om, høres penere ut og kamuflerer dermed for en god og oppriktig debatt om hva dette er. Det gjør legeassistert selvmord (som det for alle praktiske formål er) og eutanasi mer forskjellig enn realiteten. De samme etiske dilemmaene står igjen: Legen går god for at pasienten skal dø og bidrar til å forårsake døden. Ordene betyr noe.

Tillates dødshjelp, så må det trekkes en grense for når mennesker er syke nok, eller opplever nok smerte. Men da begynner vi å gradere verdien av hverandres liv.

Mange kjenner allerede på det å være en belastning for samfunnet og pårørende. Det være seg kroniske eller andre somatiske sykdommer, mennesker i livskriser eller med depresjoner.

Svaret vårt må være livshjelp med bedre omsorg og mer helhetlig forståelse for å lindre denne smerten. Det kan ikke være helsepersonells oppgave å ta liv.

Hvis dødshjelp blir tillatt for én gruppe, er jeg redd for at andre grupper med tiden også får rett til dødshjelp, og at antallet som vil benytte seg av det, øker. I Nederland er for eksempel aldersgrensen for dødshjelp 12 år. I 2022 valgte 8720 mennesker der å benytte seg av dødshjelp. Det var en økning på nesten 14 prosent fra året før. Belgia har gått enda lenger. Der er det heller ikke et krav om fysisk sykdom for å få innvilget dødshjelp. I 2014 vedtok de eutanasi for barn.

Likevel: Vi har sett at debatter som den vi nå har i Norge, har ført til forsterket engasjement rundt livsvern i andre land. Som i Finland, der forslaget om dødshjelp endte i vedtak om å sikre at helsetjenestene er i stand til å gi god omsorg og forsterket lindrende behandling i livets siste fase.

Det håper KrF vil bli utfallet også her.

Dag Inge Ulstein, partileder, Kristelig Folkeparti

Read Entire Article