Dødens korridor: «Alle er terrorister»

4 days ago 7



– For divisjonen går drapssonen så langt som en sniper kan se. Vi dreper sivile der, som så blir regnet som terrorister. 

Det sier en nylig dimittert offiser i det israelske forsvaret (IDF) til avisen Haaretz.

Offiseren er én av flere anonyme israelske militærkilder som nå forteller hvordan israelske styrker vilkårlig dreper palestinere i og ved et israelskokkupert område av Gazastripen. 

Området er kjent som Netzarim-korridoren – en omtrent syv kilometer bred og lang landstripe, som strekker seg fra den israelske grensen, tvers gjennom Gazastripen, og helt ut til Middelhavet i vest.

«Rekken med lik»

Israels okkupasjon av korridoren gjør at de kan isolere Nord-Gaza og kontrollere hvem og hva som når inn dit. I tillegg kan de iverksette militære operasjoner derfra.

IDF har tømt området for palestinske innbyggere og ødelagt hjemmene deres for å lage militære veier og stillinger, skriver Haaretz. 

Netzarim er nå, ifølge New York Times og israelske uttalelser, tungt militarisert. 

 Israeli Army / AFP
STILLINGER: Israelske soldater holder en stilling på Gazastripen i juli. Foto: Israeli Army / AFP

I løpet av tre måneder i høst la israelske styrker minst 600 bygninger i grus her, i et tilsynelatende forsøk på å skape en buffersone, skriver den amerikanske storavisen. 

Nord for Netzarim-korridoren skal det finnes et tydelig og avskrekkende bevis på hvordan Israel opererer i området.

– Styrkene på slagmarken kaller det «rekken med lik», sier en major i den 252. divisjonen i IDF til Haaretz. Divisjonen har tjenestegjort i området.

– Etter skytinger hentes ikke likene, noe som tiltrekker seg flokker med hunder som spiser dem. I Gaza vet folk at når du ser disse hundene, så er det et sted du ikke drar.

«Lovløst rom»

Selv om palestinere nå er hindret i å ta seg inn i korridoren, er virkeligheten mer alvorlig enn en enkel eksklusjonssone, skriver avisen. 

– Divisjonens leder har utpekt dette området som en drapssone. Alle som tar seg inn i sonen, blir skutt, sier en høytstående offiser i divisjonen til avisen. 

Haaretz skriver at slike vitnesbyrd, om vilkårlige drap og om at drap på sivile klassifiseres som drap på terrorister, var gjentakende tematikk i samtaler de holdt med israelske krigsveteraner fra Gazastripen. 

 Eyad Baba / AFP
KORRIDOREN: Et bilde tatt fra landsbyen al-Zawayda, sentralt på Gazastripen, viser røyk stige til værs fra Netzarim-området i august. Foto: Eyad Baba / AFP

Én av offiserene avisen har snakket med, sier at israelske soldater helt siden krigens start, har «operert i et lovløst rom, der menneskeliv ikke har noen verdi».

Offiseren mener at Israel gikk inn i «en rettferdig krig», men at den israelske offentligheten nå fortjener å se hele bildet. 

– Folk trenger å vite hvordan denne krigen faktisk ser ut, hvilke alvorlige handlinger noen militære ledere og soldater begår på Gazastripen. De behøver å vite hvilke umenneskelige scener vi er vitne til.

– Nesten ubegrenset makt

Ifølge Haaretz har de israelske divisjonenes ledere fått utvidede fullmakter i krigføringen på Gazastripen. Tidligere, skriver avisen, måtte bombing av bygninger eller iverksettelse av luftangrep godkjennes av den israelske forsvarssjefen.

Nå kan slike avgjørelser tas av lavtstående offiserer, ifølge avisen.

– Divisjonssjefer har nå nesten ubegrenset makt til å avfyre i krigssoner, sier en eldre offiser i den 252. divisjonen, og fortsetter:

– En bataljonssjef kan beordre droneangrep, mens en divisjonssjef kan sette i gang erobringsoperasjoner. 

Noen av kildene til avisen sammenligner operasjonsmåten til IDF-enheter med uavhengige militser – som er ubegrenset av militære standardregler.

 AFP PHOTO / Handout / GPO
BESØK: Den israelske statsministeren Benjamin Netanyhau så fornøyd ut da han ankom Netzarim-korridoren i november. Foto: AFP PHOTO / Handout / GPO

Den angivelige utvidede fullmakten underbygges av en ny og lang sak fra New York Times. Her kommer det frem at Israel har løsnet kraftig opp i reglene for å angripe Hamas-krigere. 

Samme dag som det Hamas-ledede angrepet mot Israel 7. oktober 2023, ga den israelske militærledelsen offiserer på mellomnivå makten til å risikere 20 sivile liv for hvert angrep de utførte mot en Hamas-kriger, skriver avisen.

Offiserer på dette nivået hadde aldri før fått så mye spillerom til å angripe så mange mål, hvorav mange hadde lav militær betydning, med en så høy risiko for sivile tap, skriver avisen videre.

– Var bare en gutt

Ifølge en erfaren israelsk soldat, som tjenestegjorde i den 252. divisjonen, var ordren fra divisjonens ledelse tydelig: 

«Enhver som krysser broen inn i korridoren får en kule i hodet», sier vedkommende til Haaretz.

Soldaten forteller så om en hendelse som sjokkerte ham.

Vaktene hadde sett noen nærme seg fra sør.

– Vi responderte som om det var en stor militant operasjon. Vi inntok posisjonene og åpnet ild. Jeg snakker om titalls kuler, kanskje mer, sier soldaten, og fortsetter:

 Ariel Schalit / AP
GAMMEL BOSETNING: Jødiske bosettere marsjerer og holder opp flagg og hellige tekster idet de forlater Netzarim-bosetningen i august 2005, som følge av at israelske bakkestyrker trakk seg ut av Gazastripen samme år. Foto: Ariel Schalit / AP

– I ett minutt eller to fortsatte vi bare å skyte mot liket. Folk rundt meg skjøt og lo.

Men ifølge soldaten var ikke dette slutten på hendelsen, for soldatene skal så ha gått bort til liket, tatt bilde av det og tatt telefonen til den avdøde. 

– Han var bare en gutt, kanskje 16 år. 

«Alle er terrorister»

Ifølge avisen ble bevisene gitt videre til en etterretningsagent. Få timer senere fikk soldatene vite at gutten ikke var tilknyttet Hamas, men var sivil.

– Den kvelden gratulerte bataljonssjefen vår oss for å drepe en terrorist, og sa at han håpte at vi drepte ti til i morgen. 

 Israeli Army / AFP
ISRAELSKE STYRKER: Soldater fra det israelske forsvaret under et oppdrag et sted på Gazastripen i september. Foto: Israeli Army / AFP

Ifølge soldaten skal en av soldatene da ha påpekt at gutten var ubevæpnet og så ut som en sivil. Da skal bataljonssjefen ha svart:

«Enhver som krysser linjen er en terrorist, ingen er unntak, ingen er sivile. Alle er terrorister.»

En annen soldat fra den 99. divisjonen, som avløste den 252. i Netzarim-korridoren, forteller om en hendelse der et kamphelikopter skjøt et missil mot en mann og to barn som var ubevæpnede og tilsynelatende lette etter noe i området.

Ekspert: – Krigsforbrytelser

Terje Einarsen er professor i juss ved Universitet i Bergen og har en doktorgrad i folkerett. Han reagerer kraftig på det som kommer frem i Haaretz-saken. 

– Det som beskrives i disse forklaringene, er krigsforbrytelser, fordi det ikke skilles mellom sivile og stridende. Man kan ikke drepe en ubevæpnet voksen mann på Gaza bare fordi man antar at han er stridende. Det er ikke slik at alle voksne menn i Gaza er stridende og lovlige mål, sier han.

Professoren sier at det som er nytt i Haaretz-saken, er at avisen har snakket med soldater som har tjenestegjort på Gazastripen. 

 Tommy Storhaug / TV 2
PROFESSOR: Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Det som beskrives, viser at man dreper folk enten de er bevæpnet eller ikke. Dette er i strid med grunnleggende regler for krig i Genèvekonvensjonene, slår han fast.

Han biter seg også merke i et annet aspekt ved soldatenes beskrivelser, nemlig at handlingene virker å være systematiske.

– De er et ledd i et ordresystem som gjør det mulig å operere slik, derfor fremstår dette også som forbrytelser mot menneskeheten. 

– Hvorfor det? 

 – Det er drap i en situasjon hvor angrepene er systematisk rettet mot en sivilbefolkning. Definisjonen på forbrytelser mot menneskeheten, er at det rettes angrep mot en sivilbefolkning, enten systematisk eller i stort omfang. Det som beskrives her, er helt systematisk.

– Passer inn i folkemord

I mars kom det en FN-rapport som sa at det er rimelig grunn til å tro at Israel har begått handlinger som utgjør folkemord på Gazastripen. 

Og i desember slo Amnesty International i en stor rapport fast at det er tilstrekkelig grunnlag for å konkludere med at Israel begår folkemord her.

Einarsen mener at det som kommer frem av israelske handlinger i Netzarim-korridoren, gir grunnlag for å tenke det samme. 

– Dette passer veldig godt inn som et element i et folkemord, hvor det må være intensjon om å ødelegge en sivilbefolkning, sier han.

– Hva er det konkret i disse historiene som gjør at du sier det? 

– Her dreper man alle sivile som går inn i den sonen. Folkemord foregår på mange måter, sier han, og fortsetter:

– De som begår dem, tilpasser handlingene sine ut ifra hvordan hendelsene kan dokumenteres fortløpende og hvilken kritikk de får; det betyr likevel ikke at de ikke begår folkemord. Alle disse handlingene kan begås samtidig og utgjøre flere forbrytelser samtidig.

Ti av 200 var i Hamas

En annen offiser i den 252. divisjonen som Haaretz har snakket med, husker at IDFs talsperson kunngjorde at deres styrker hadde drept over 200 militante palestinere. 

– Standardprosedyren krever å ta bilde av likene, samle inn personlige eiendeler og sende bevisene til etterretningen for å bekrefte at de ble drept av IDF, sier offiseren, og fortsetter:

 Bashar Taleb / AFP
KUNNE BLITT DREPT: Sivile, her sør på Gazastripen, ville ifølge ha Haaretz ha blitt skutt og drept om de beveget seg inn i Netzarim-korridoren. Foto: Bashar Taleb / AFP

– Av disse 200 drapene, ble bare ti bekreftet som kjente Hamas-agenter. Likevel stilte ingen spørsmål ved IDF-kunngjøringen om å ha drept hundrevis av terrorister. 

IDF har benektet vitnesbyrdene som kommer frem i Haaretz. 

De hevder at de har operert i Netzarim-korridoren mot Hamas-militante – og at alle deres aktiviteter og operasjoner her utføres i tråd med etablerte kommandoprosedyrer. Dette inkluderer ifølge IDF at planer må godkjennes, og at operasjonelle ordre gis av det høyeste kommandonivået.

– Bekymringsfullt

Camilla Guldahl Cooper er professor i krigens folkerett ved Stabsskolen til Forsvarets høgskole. 

Også hun reagerer på fortellingene som nå kommer ut fra Netzarim-korridoren.

– Rapportene om at alle sivile som beveger seg inn i Netzarim-korridoren blir drept, er bekymringsfulle, sier hun, og legger til:

 Forsvarets høgskole
PROFESSOR: Camilla Guldahl Cooper ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvarets høgskole

– Selv om det kan være lovlig å opprette kontrollsoner i en væpnet konflikt, er det ingen automatikk i at sivile som likevel beveger seg der, blir lovlige mål. 

Ifølge henne kan sivile likevel bli «lovlige mål dersom de deltar direkte i fiendtligheter». 

– Men å bevege seg inn i forbudte soner er ikke tilstrekkelig i seg selv. Beskyttelse av sivile mot angrep, er en sentral del av krigens folkerett, og partene er forpliktet til å gjøre det som er praktisk mulig for å forvisse seg om at en person er lovlig mål før vedkommende kan angripes, sier hun. 

Read Entire Article