Disse svindelmetodene må du se opp for i ferien

5 days ago 21



Du har sett fram til ferien i flere måneder. Og nå står du endelig på flyplassen i Roma og skal lete etter leiebilen. 

Men barna er utålmodige og dere har avtalt å hente nøkkel til feriehuset om én time. Svetten pipler. Rekker dere fram i tide?

Plutselig får du en SMS hvor det står at du må betale for parkeringsplass.

«Det var da litt rart!» Tenker du mens du i kaoset ber samboeren din klikke på lenken og betale slik at dere kommer dere av gårde. 

På veien stanser dere for å kjøpe is, men bankkortet ditt blir avvist. Kontoen er tom. 

Du innser at du har blitt svindlet. 

– Voldsom økning

Digitale bedragerier av denne typen har økt voldsomt de siste årene.

Sikkerhetsansvarlig i banken DNB, Sebastian Claydon Takle, forteller at kriminelle forsøkte digitalt å svindle bankens kunder for 1,8 milliarder i fjor.

– Det er en økning på 1,2 milliarder fra året før.

 Stig B. Fiksdal / DNB
BEKYMRET: Sikkerhetsansvarlig i banken DNB, Sebastian Claydon Takle er urolig for økt svindel på nett. Han ber deg spesielt å være på vakt i ferien. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Ifølge Takle har antall ofre som blir lurt og hvor mye penger de kriminelle forsøker å stjele, økt med 50 prosent.

– De siste fem til sju årene har det vært en voldsom økning. Alle pilene peker i én retning og det har de gjort ganske lenge, sier Takle.

– Topper seg i ferietider

I 2023 kom hele 26.000 bedragerianmeldelser inn til politiet. Det er en økning med tolv prosent fra året før. Økokrim sier til TV 2 at bedragerier topper seg i ferietider. 

– Folk flest senker garden når de har ferie. Dette vet bedragere, og derfor vil de trolig sette i gang ulike bedragerikampanjer på denne tiden av året, sier statsadvokat i Økokrim, Anne Glede Allum. 

 Tommy Storhaug / TV2
ADVARER: Statsadvokat i Økokrim, Anne Glede Allum sier ferien er høytid for bedragerier. Foto: Tommy Storhaug / TV2

Oppklaringsprosenten var kun på 24 prosent i 2023. Allum forklarte til NRK tidligere i år at Økokrim ikke har ressurser til å etterforske alle anmeldelsene.

– Det er nå så mange svindelsaker at det er et samfunnsproblem, sa Allum til kanalen. 

«Phishing» er spesielt utbredt

Så hvilke svindelmetoder må du passe deg for i ferien?

Advokat Petter Dines Olsen er fagansvarlig for svindelsaker i forsikringsselskapet Help. Han forklarer at «phishing» er spesielt utbredt i ferietiden. 

– I ferien treffer denne typen bedragerier voldsomt bra. Når du står på parkeringsplassen på en flyplass i utlandet og så kommer det en SMS eller noen ringer deg og sier at du må betale for parkeringsplass eller bompenger. Da er det lett å gå fem på. 

 Help
FAGANSVARLIG: Advokat Petter Dines Olsen er fagsansvarlig for svindelsaker i Help forsikringsselskap. Foto: Help

Phishing er en type bedrageri der svindlere sender falske eposter eller SMS-er for å lure folk til å gi opplysninger eller utbetale penger til dem. Ingenting haster så fælt som den henvendelsen gir uttrykk for, forklarer Olsen. 

– Phishing-saker treffer deg på et perfekt tidspunkt hvor du er sliten eller stresset. Da er du i en modus hvor du er egnet til å bli lurt. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
PHISHING: Nettsvindel-bedrageriene som øker mest i volum er såkalt phishing. Her er poenget å få tilgang til verdiene dine gjennom få tak i kortdetaljer eller BankID. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Bare i 2023 ble 4500 av DNB sine kunder lurt med svindelmetoden phishing. Men forsøkene er mange tusen flere: 

–  I mange tilfeller stopper vi overføringer. Det er uten tvil den bedrageritypen som treffer flest, bekrefter Takle. 

Men det finnes også en rekke andre svindelmetoder du må se opp for i ferien, ifølge de to ekspertene og svindel.no

  • Klonede nettsider: Disse nettsidene kan ses ut som reelle bookingsider for hotell, fly eller feriehus. Du kan til og med få en falsk bookingbekreftelse eller epost.
 Whois.com (faksimile)
FALSK NETTSIDE: Den falske Barbour-nettbutikken ble opprettet i april 2023. Ikke i Norge – men i Kuala Lumpur. Foto: Whois.com (faksimile)
  •  Trygg konto-svindel: Innebærer at svindler tar kontakt, ofte via telefon, og utgir seg for å være noen andre, som politi eller bank, og får offeret til å overføre penger til en annen konto.
  • Forskuddsbetaling til ukjente kontoer: Du bestiller feriehus og blir bedt om å betale på forskudd til en ukjent konto i utlandet. Men når du dukker opp på adressen, så er ikke huset som lovet eller enda verre: Adressen er falsk.
  • Sosial manipulasjon: Kjærlighets- eller investeringsbedragerier innebærer at de kriminelle forsøker lure deg til frivillig å gi fra deg pengene. For eksempel kan en kjæreste få deg til å hjelpe deg med å kjøpe flybilletter eller å investere i et selskap.

– Men det hele er selvsagt oppspinn og så tar de pengene dine istedenfor, forklarer Takle.

Du får ikke alltid tilbake pengene

Advokat Petter Dines Olsen er ukentlig i kontakt med fortvilte svindelofre som trenger hjelp. 

– De vi treffer er pinlig berørte. Noen har blitt svindlet for store beløp og da er man i krisemodus og har panikk. Det er kanskje de eneste pengene de har, og da må de låne penger av familie eller til og med barna sine. 

Ifølge loven plikter banken å betale tilbake beløpet du har blitt svindlet for. Men i noen tilfeller mener banken at du selv er ansvarlig. Når ofre kontakter Dines, er det fordi de ikke får tilbake pengene av banken. 

– Jeg tar de kranglene hvor bankene ikke overfører pengene tilbake. Det kan være snakk om store beløp. En klient av meg var blitt svindlet for én million kroner. Da er det ikke gøy å være svindeloffer i sommer.

– Ha is i magen! 

Så hvordan kan du unngå å bli svindlet i ferien? Dines Olsen råder deg til ikke under noen omstendighet å gi fra deg BankID eller kortinfo. 

– Hvis du har blitt oppringt fra noen som for eksempel sier de ringer fra banken din, så må du ha is i magen! Legg på og ring opp igjen til din bank og spør om det er reelt. Du må tørre og være litt uhøflig. 

Sikkerhetsansvarlig i DNB, Sebastian Claydon Takle, mener du spesielt bør være påpasselig med kortbruken. Vurder stedet der du skal betale med bankkort, sier han.

– Virker det som et fornuftig brukersted? I tilfeller der du står på flyplassen og må finne nye flybilletter og hotell på stedet, da skal du være forsiktig med kortbruken. Vi opererer ikke så veldig bra under press, advarer han.

Takle legger til at det er sjansen er stor sjanse for å bli svindlet om du beveger deg ukritisk på internett.

– På internett finnes det mange sider som ikke er reelle som tilbyr gode priser, men så får du ingenting tilbake. Du bør forholde deg til aktørene du har brukt før – og spesielt når du blir stresset.

Når du skal booke feriehus eller -leilighet, så er rådet enkelt:

– Ikke overfør penger til ukjente kontoer i utlandet. De fleste sidene har egne betalingsløsninger som de kan bruke. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
IKKE BETAL PÅ FORHÅND: Sikkerhetsekspert Takle anbefaler deg å bruke de innbygde oppgjørsløsningene på bookingsider, som for eksempel Finn.no, når du skal betale for et feriehus. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Skulle du likevel bli svindlet, så er ekspertene samstemte:

– Da ringer du banken med en eneste gang. Uansett hvilken bank du har, så har de en rigg for å håndtere situasjonen. Noen ganger kan de stanse penger fra å gå ut av kontoen din. Og så anbefaler vi alltid å politianmelde, avslutter Takle. 

Read Entire Article