Disse bildene sjokkerte hesteeiere: – Man glemmer at man har med levende dyr å gjøre

2 days ago 19



Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Bildene fra rideskolene sjokkerte. Nå krever miljøet tettere oppfølging.

  • Ingrid Borvik

Publisert: 19.04.2025 06:00

Kortversjonen

– På en dårlig dag tenkte jeg at dette ikke er noe vi kan drive med lenger. Dette her gir jo ingen mening, sier Live Bonnevie.

Hun driver Norges største podkast om hest, Hestens Klan. Hele livet har hun følt tilhørighet til hestemiljøet. Nå er avstanden blitt større.

– I de styggeste tilfellene, kan det se ut som grådigheten har tatt overhånd. Man glemmer at man har med levende dyr å gjøre, og at det forplikter, sier hun.

Live Bonnevie har sett skyggesiden av rideskolen. Hun er ikke overrasket over avsløringene. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Kan ikke forsvares etisk

Aftenposten er med Bonnevie på oppdrag ved EKT rideskole og husdyrpark på Ekeberg.

De siste månedene har det stormet rundt norske rideskoler. Videoer av hester som blir pisket og sparket har spredt seg, blant annet på Tiktok og Facebook.

NRK gjennomgikk 70 bekymringsmeldinger fra de åtte siste årene. Der var piskebruk, dårlig stallmiljø og avmagrede hester gjennomgående.

I januar ble en rideskole politianmeldt, ifølge NRK mottok Mattilsynet over 200 varsler om den. De fleste av disse 200 varslene omhandler ett enkelt forhold.

– Videoene som er lagt er svært ubehagelig å se på. Dette ser ikke bra og slik skal vi ikke fremstå, skriver stalleieren i en melding til Aftenposten.

Vedkommende mener at de involverte og konteksten gir ett annet bilde enn det som fremstår i sosiale medier. At de får høre om saker via sosiale medier opplever stalleieren som problematisk.

– Det er også et faktum at saken ble henlagt av politiet, understreker vedkommende.

Her er bilde fra den omtalte Tiktok-videoen. Foto: Privat

Flere hesteeiere Aftenposten har snakket med – spesielt i travmiljøet – nekter å selge hestene sine til norske rideskoler. Bildene er for sjokkerende.

Podkastverten er ikke overrasket. Hun har i lang tid sett skyggesiden av hestesporten og viser til en internasjonal undersøkelse. Der stilte nær 70 prosent av de spurte spørsmål ved dyrevelferden i sporten.

Det er ikke rart, mener hun.

– Mye av det vi driver med i dag, kan ikke forsvares etisk, sier Bonnevie og mener at mange driver rovdrift på de store dyrene.

Hvis du er villig til å drive på kanten, kan det være veldig gode penger å tjene, mener hun. Det kan være svært skadelig for dem som driver ordentlig, mener hun videre.

– Det høres kanskje pretensiøst ut å sitere Gandhi, men du kan faktisk dømme et samfunn på måten dyrene behandles. Det sier noe om oss. Vi er et av de rikeste landene i verden, og hvis ikke vi kan bedre enn dette ...

Videoer og bilder av hester som piskes og sparkes, er blitt spredt på internett de siste månedene. Rideskolen fra disse bildene har ikke tilknytning til saken. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Ingen rutinetilsyn

Mattilsynet fører ikke rutinetilsyn av rideskoler, og kan derfor heller ikke si noe om status på de norske skolene. Det opplyser seksjonssjef for dyrevelferd Nina Brogeland Laache.

Det er bekymringsmeldinger til Mattilsynet som gir dem grunnlag til å reise på tilsyn.

– Det er verdt å understreke at det er forhold som ikke er så lett å avdekke når vi er på tilsyn. Det er for eksempel ingen som slår eller sparker dyrene mens Mattilsynet står og ser på, understreker Mattilsynet.

– Rideskolene og ridesentrene er svært ofte deres første arena for å lære om hesten og dens behov. Det er derfor viktig at det som formidles på rideskolene, både om hestehold, håndtering og ridning, er forankret i oppdatert og god kompetanse om dyrevelferd, skriver Brogeland Laache i en e-post til Aftenposten.

Tore Sannum

President Norges Rytterforbund

Hvem som helst kan starte

I dag kan i praksis hvem som helst starte en rideskole. 80 prosent av skolene i Norge er privatdrevne. 20 prosent driftes av rideklubber som er med i Norges Rytterforbund.

President i forbundet, Tore Sannum, forteller at det er lite de kan gjøre når skrekkfortellinger fra private rideskoler avsløres.

– Det er ikke sånn vi vil ha det. Vi har nulltoleranse for dårlig hestevelferd. Når det er sagt, skjer dette på privat eiendom. Der har vi ikke mulighet til å reagere eller sanksjonere, forteller han.

Må gjøres av næringen

Bonnevie understreker viktigheten av en godkjennelsesordning.

– Som ikke er frivillig, men faktisk er pålagt og som følges opp av en pålitelig instans, sier hun.

Slik det er nå, kan Mattilsynet komme inn og undersøke et kort øyeblikk i et tidsvindu. Men det som skjedde før og det som skjer etter, vet de ingenting om.

– Det arbeidet jeg snakker om, som i stor grad er forebyggende, kan ikke gjøres av Mattilsynet, her må næringen være på banen.

Mattilsynet har fokus på dyrevelferd. De skal ifølge Bonnevie være hestemiljøets kontrollinstans.

– På en dårlig dag tenkte jeg at dette ikke er noe vi kan drive med lenger. Dette her gir jo ingen mening, sier Live Bonnevie. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Noen bør kunne sjekke

Rytterforbundet har hatt flere møter med Mattilsynet den siste tiden. Sannum forteller at kontrollen og oppfølgingen av rideskoler ikke er god nok.

– Det er jo sånn at Mattilsynet i dag, stort sett da, så reagerer de retroaktivt. Altså når de får varslinger, så reiser de ut på kontroll, sier rytterpresident Sannum.

Han er enig med Bonnevie om en godkjennelsesordning for å starte en rideskole.

– På lik linje som man må ha en bevilgning for å starte restaurant, som kan trekkes tilbake. Noen bør kunne sjekke at man driver i henhold til de vedtektene man har fått godkjennelse til, sier Sannum.

Read Entire Article